Ένας από τους κύριους εκπροσώπους του Ρομαντισμού

Στις 31 Ιανουαρίου του 1797 γεννιέται στη Βιέννη ο Φραντς Πέτερ Σούμπερτ, Αυστριακός συνθέτης που μεγαλούργησε τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα.
Στην φετινή επέτειο των γενεθλίων του, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα μας παρουσιάσει στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ την θρυλική "Ημιτελή Συμφωνία" του, είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα που έχει δημιουργήσει πλήθος θεωριών γύρω του και έχει διχάσει τους ιστορικούς μέχρι και για το αν ολοκληρώθηκε τελικά ή όχι. Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα επίσης ημιτελές έργο του ‘Έλληνα Σούμπερτ’, όπως είχε βαπτίσει ο Καλομοίρης, από θαυμασμό, το σπουδαίο Θεσσαλονικιό συνθέτη Αιμίλιο Ριάδη. Στο δεύτερο μέρος ο αγαπημένος Γάλλος μαέστρος Philippe Forget διευθύνει την ΚΟΘ και σε δύο έργα του συμπατριώτη του Σαιν Σανς με έντονο ανατολίτικο χρώμα.

Ο Σούμπερτ έρχεται αρχικά σε επαφή με τον κόσμο της κλασικής χάρη στον πατέρα του, ο οποίος είναι δάσκαλος μουσικής. Στα 11 του χρόνια, το φωνητικό του τάλαντο του επιτρέπει να εισαχθεί μετά από διαγωνισμό στην παιδική χορωδία του Βασιλικού Παρεκκλησιού. Εκεί θα παραμείνει μέχρι τα 13, αποκτώντας σημαντικές γνώσεις στο βιολί και το πιάνο.

Ο Σούμπερτ κάνει επόμενα μουσικά βήματά του πλάι στο δάσκαλο Αντόνιο Σαλιέρι, ο οποίος του διδάσκει σύνθεση, ενώ παράλληλα σπουδάζει παιδαγωγικά στην Ανωτέρα Σχολή. Την περίοδο 1814-1818 εργάζεται ως δάσκαλος στο σχολείο όπου δούλευε και ο πατέρας του, όμως η εν λόγω απασχόληση δεν «κερδίζει» τον Αυστριακό μουσικό, με αποτέλεσμα να παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί με τη σύνθεση. Πρόκειται για τα πιο παραγωγικά χρόνια μίας έτσι και αλλιώς πολύ σύντομης ζωής. Εκείνη την περίοδο ο Σούμπερτ συνθέτει πέντε συμφωνίες, τέσσερις λειτουργίες, όπερες και πολλά Λήντερ (ρομαντικά τραγούδια).

Από το 1818, όταν και εγκαταλείπει το επάγγελμα του, ο Σούμπερτ ζει κυρίως με την οικονομική αρωγή φίλων του, οι οποίοι επίσης διάγουν βίο κατά τα πρότυπα των Μποέμ. Τα μόνα έσοδα του προέρχονται από λιγοστά ιδιαίτερα μαθήματα.

Τα έργα του συνθέτη παίζονται για πρώτη φορά δημόσια το 1820 και έχουν αμέσως επιτυχία. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι κάποιες μουσικές βραδιές που ονομάζονταν σουμπερτιάδες και στις οποίες ο Σούμπερτ συνοδεύει στο πιάνο τον βαρύτονο Μίκαελ Φογκλ, ο οποίος είναι άλλωστε η κύρια πηγή έμπνευσης των λήντερ του.



Το 1823 αποτελεί έτος καμπής για τον 26χρονο ακόμη συνθέτη, καθώς προσβάλλεται από σύφιλη, αφροδίσιο νόσημα ανίατο και θανατηφόρο εκείνη την εποχή. Η προσβολή του από την ασθένεια τον καταβάλλει ψυχολογικά, επηρεάζοντας αρνητικά την μετέπειτα ζωή του. Το εν λόγω γεγονός θεωρείται μάλιστα η αιτία για την οποία δεν ολοκληρώνει την όγδοη συμφωνία του, που πρόκειται να μείνει γνωστή με το όνομα ημιτελής.

Οι οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν τον συνθέτη να επιστρέψει στο επάγγελμα το δασκάλου. Οι δυσκολίες της αρρώστιας πλέκονται με τις επιτυχίες και αυτό το μοτίβο πρόκειται να καθορίσει το ρυθμό της ζωής του Σούμπερτ έως «το τελευταίο μέτρο» της, το οποίο θα γραφεί στις 19 Νοεμβρίου του 1828, όταν και ο τυφοειδής πυρετός τον οδηγεί στο θάνατο, σε ηλικία 31 ετών. «Ιδού, ιδού, το τέλος μου» είναι τα τελευταία λόγια του πριν ξεψυχήσει.

Σε μνημείο του Σούμπερτ, ο ποιητής Φραντς Γκριλπάρτσερ έγραψε κάποτε: Die Tonkunst begrub hier einen reichen Besitz,aber noch viel schonere Hoffnungen (μτφρ: Η Τέχνη της Μουσικής ενταφίασε εδώ ένα πλούσιο απόκτημα,αλλά ακόμη ωραιότερες προσδοκίες).
Εργογραφία του Φραντς Σούμπερτ

9 συμφωνίες
15 κουαρτέτα εγχόρδων
Κουιντέτο εγχόρδων «Η πέστροφα»
2 τρίο για πιάνο
Περίπου 20 σονάτες για πιάνο
6 Μουσικές στιγμές για πιάνο
8 Improptus για πιάνο
Φαντασία σε ντο μείζονα Ο Οδοιπόρος για πιάνο
πάνω από 600 Λήντερ, με σημαντικότερους τους κύκλους «Η Ωραία Μυλωνού» και «Χειμωνιάτικο ταξίδι»
4 λειτουργίες
Ορατόριο «Λάζαρος»
4 Όπερες

Μία γεύση της μνημειώδους ημιτελούς 8ης συμφωνίας του επιφανούς Αυστριακού συνθέτη μπορούμε να πάρουμε στο βίντεο που ακολουθεί με την Norwegian Chamber Orchestra, την οποία διευθύνει ο Arvid Engegård.





Με πληροφορίες από εδώ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.