του ακτιβιστή

Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύσαμε ένα δελτίο τύπου που διακίνησε ο δήμος Θερμαϊκού, σύμφωνα με το οποίο, χάρη στις καλές σχέσεις του δημάρχου Θερμαϊκού με τον Περιφερειάρχη και σε κονδύλια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα γίνει αποσυμφόρηση από τα ογκώδη που έχουν κατακλείσει κάθε γωνιά του Θερμαϊκού.

Ας δούμε όμως ορισμένες παραμέτρους σχετικά με το τεράστιο - και όχι όσο αθώο - πρόβλημα των ογκωδών και τα λογικά ερωτήματα που προκύπτουν τόσο για την δημιουργία αλλά και για την επίλυσή ( ; ) του.

Για την διευκόλυνση της συζήτησης ας δεχθούμε αρχικά ότι το πρόβλημα ξεκινά από την ανευθυνότητα και τον ωχαδερφισμό ημών των δημοτών και κατοίκων, που βρήκαμε τον τρόπο να ξεφορτωνόμαστε - ότι άχρηστη παλιατζούρα έχουμε - στα πεζοδρόμια των οικισμών ή σε άλλη περίπτωση λίγο έξω από αυτούς.

Από τη στιγμή που αφεθεί πχ ένα παλιό στρώμα ή μια χαλασμένη πολυθρόνα, η τοποθεσία θα γίνει μια μικρή χωματερή σκουπιδιών (και όχι μόνο ογκωδών και μπάζων). Το ίδιο συμβαίνει και λίγα τετράγωνα πιο πέρα αλλά και περιμετρικά των χωριών του δήμου.

Στο σκουπιδαριό βέβαια που έχει διαχρονικά επεκταθεί εισέρχεται και η αδυναμία ή ίσως και η αδιαφορία των δήμων ( δεν αφορά μόνο τον δήμο Θερμαϊκού όπως θα διαπιστώσετε) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Κατ' άλλους, περισσότερο υποψιασμένους από εμάς, υπεισέρχεται ενδεχόμενος δόλος αφού εταιρείες περισυλλογής των ογκωδών (ή ίσως και διαπιστευμένοι χώροι απόθεσης) είναι οι ίδιες ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής που είναι συμβεβλημένες με τους δήμους.

Έτσι με ευθύνη των διοικήσεων των δήμων το σκουπιδαριό πολλαπλασιάζεται. Και αφού δεν μπορεί ( ; ) να αντιμετωπιστεί εξ ιδίων, οι δήμαρχοι προσφεύγουν ικέτες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αρωγή τους στην απομάκρυνση των σκουπιδιών.

Την φάμπρικα ξεκίνησαν, αν δεν κάνουμε λάθος, δήμοι της δυτικής ακτής του Θερμαϊκού.

Παρά την γνωμοδότηση υπηρεσιών της Περιφέρειας πως η αποκομιδή είναι αποκλειστική υποχρέωση των δήμων και όχι της Περιφέρειας, λόγοι φιλικοί, κομματικοί ή και ψηφοθηρικοί παρέκαμψαν τις γνωμοδοτήσεις και άνοιξαν την στρόφιγγα χρηματοδότησης για τον ευγενή και αναγκαίο για την υγεία σκοπό της απομάκρυνσης των σκουπιδιών πλέον και όχι μόνο ογκωδών υλικών.


Να μην λησμονήσουμε να αναφέρουμε πως το πρόβλημα διoγκώνουν συνειδητά και οι ίδιες οι διοικήσεις αφού με εντολές στελεχών τους φορτηγά επιχειρηματιών μεταφορτώνουν τα σκουπίδια πλέον, σε νέες χωματερές (δες ΚΑΠΠΑ, Όρχος Μηχανιώνας κλπ) για να αποσυμφορηθούν προσωρινά κεντρικότερα σημεία των δήμων. Και έτσι οι χώροι είναι έτοιμοι και το κόνσεπτ προκαλεί την επέμβαση του μεγάλου αδελφού ..... της Περιφέρειας.

Και εδώ ΟΛΟΙ λέμε πλέον: Καλώς να έρθετε χρήματα και εργολάβοι της ΠΚΜ. Τα χρήματα όμως προέρχονται από τους πολίτες, όπως από τους δημότες κάθε δήμου προέρχονται και οι εισφορές δημοτικών τελών για τα ανταποδοτικά, μέσα στα οποία είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας.

Ας δούμε όμως πως θα διατεθούν οι 850.000 € (ένα πολύ μεγάλο ποσό πραγματικά) που προβλέπεται για τα ογκώδη σε όλους τους δήμους ή τα 400.000 € που από το δελτίο τύπου θα δοθεί για την αποκομιδή στον Δήμο Θερμαϊκού.

Ερωτήματα που προκύπτουν:

Με ποιό τρόπο θα επιμετρηθούν οι όγκοι που θα απομακρυνθούν;

Πώς υπολογίσθηκε ότι η απομάκρυνση θα αφορά 3.000 τόνους και

Πόσο θα πληρώσουμε για κάθε τόνο;

Πάντως με μια απλή μέθοδο των τριών εξάγεται πως κάθε τόνος θα μας κοστίσει 133 €. Άρα πάνω από χιλιάρικο το αγώι. Μάλλον καλά για τους εργολάβους.



Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.