Καθημερινή 23-12-19: Έρχονται στην Αθήνα 2 Ιανουαρίου 2020 για να υπογραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Νίκο Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νατανιάχου η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EAST MED

Σαν Έλληνας νιώθω υπερήφανος (λίγο πράγμα το έχεις) και εάν με την βοήθεια του Θεού το έργο πραγματοποιηθεί θα είμαι ο πρώτος που θα επενδύσω χρήματα.

Αλλά ?

Αλλά είμαι από γέννα πολύ συντηρητικός σαν τον μαραγκό δυο φορές μετράει και μια κόβει. Κοιτάζω The facts and no't the myths.

Peter Triantafyllos
28-12-19 Toronto

Και το ερώτημά μου είναι:

Ερώτημα 1ον:
Που θα βρεθούν τα χρήματα για ένα έργο σαν αυτό ? Άκουσα έναν αριθμό περίπου 7.5 δις Δολάρια . Αυτά τα έργα από διάφορες καταστάσεις μέχρι να τελειώσουν η τιμή τους διπλασιάζεται. Πόσο μάλλον εάν ο εργολάβος είναι Έλληνας σίγουρα θα τριπλασιαστεί.

Ερώτημα 2ον Που θα βρουν το αέριο ?
Yes . Που θα βρουν το αέριο ? Οι δικές μου πληροφορίες από ότι ακούω και διαβάζω από έγκυρους αναλυτές (proven reserves ) Αποδεδειγμένα αποθέματα (κοιτάσματα ) Νότια της Κύπρου ήταν πριν ένα χρόνο περίπου 150 τριλιον c.m.μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Και κάποια τριλιον στο οικόπεδο της Αιγύπτου η οποία Αίγυπτος δεν ενδιαφέρεται για αγωγό διότι το δικό της αέριο το υγροποιεί.

Τώρα έχουμε 150 τριλιον c.m.αέριο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Και τα 100 τριλιον είναι στο οικόπεδο του Ισραήλ. Η Κύπρος είχε πέρυσι πριν ένα χρόνο 50 τριλιον c.m.αέριο. Η Ευρώπη καταναλώνει 50 τριλιον αέριο το χρόνο. Άρα η Κύπρος έχει αέριο να προμηθεύει την Ευρώπη για ένα χρόνο.

Κάποιος θα αναρωτηθεί ? Υπάρχουν και τα Ελληνικά. Ποιά Ελληνικά ?
Ο καλός καθηγητής κ. Θεόδωρος Τσακίρης γράφει στην Καθημερινή 23-12-19 για την Ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Μεγίστης - Ρόδου - και Ξερόκαμπου Λασιθίου ότι είναι η πλέον ανεξερεύνητη από άποψη σεισμογραφικών ερευνών περιοχή της Ευρώπης.
Αρα ο διακυβερνώμενος πλούτος είναι άγνωστος.!!!

Πολλοί θα αναρωτηθούν . Και τώρα τι κάνουμε ?
Κάλλιστα μπορούμε να σκεπτόμαστε σαν τον Καραγκιόζη.
ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ?
ΑΝ ΒΡΟΥΜΕ ?
Ναι αλλά οι επαγγελματίες επενδυτές δεν συμβιβάζονται με καραγκιοζιλίκια. Θέλουν facts. Ένα τέτοιο έργο χρειάζεται εγγυήσεις από της χώρες ή εταιρείες ότι θα προμηθεύουν αέριο το λιγότερο για 50 χρόνια.

Ερώτημα 3ον Τιμή ... Κόστος ?
Πόσο θα κοστίζει να βγει το Ελληνικό η Κυπριακό αέριο από τη θάλασσα ? Θα είναι ανταγωνιστικό ? Δεν ξέρω . Αλλά ξέρω ότι το κάθε γεωτρύπανο κοστίζει από 5 χιλιάδες μέχρι 5 εκατομμύρια την ημέρα.. Dollars !!!

Τώρα έχουμε και τους ανταγωνιστές. Χώρες με ιστορία και πλούσια παραγωγή.
Όπως το Ιράν με αποδεδειγμένα αποθέματα 600 τριλιον.
Το Αζερμπαϊτζάν με 700 τριλιον
Το Κουβέιτ με 800 τριλιον
Το Κατάρ με 1 τριλιον τριλιον
Η Ρωσία με 1.6 τριλιον τριλιονς
Και κάποια ακόμη όπως Ιράκ, Αυστραλία, Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Καναδάς, ΗΠΑ.

Και μην ξεχνάμε την Κίνα με τα περισσότερα αποθέματα . Άλλο εάν δεν μπορεί (από ότι διάβασα) να τα βγάλει διότι δεν έχει την τεχνολογία. Κόστος παραγωγής από τους ανταγωνιστές 25-50 cents to c.m. Πόσο θα κοστίζει το Ελληνικό ?

Πριν 6 μήνες περίπου και συγκεκριμένα στο ΑΝΤΕΝΑ άκουσα Έλληνα δημοσιογράφο να ρωτά τον Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ εάν και πότε θα γίνει ο αγωγός EAST MED. Και η απάντηση του κυρίου Πάιατ ήταν: Τέτοια έργα τα κανονίζουν οι αγορές. Και συμπληρώσω και εγώ. Όχι οι ΚΑΡΑΓΚΙΌΖΗΔΕΣ !!!

I wish every one a HAPPY NEW YEAR

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.