Πανηγυρικά αθώος κρίθηκε από την πρόεδρο του Δ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης ο Ηλίας Σμήλιος δάσκαλος και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, μέλος του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά από μια πολύωρη διαδικασία. Το δικαστήριο δέχθηκε την εισαγγελική πρόταση, που ήταν η απαλλαγή του αγωνιστή που διωκόταν για τη δράση του εναντίον των πλειστηριασμών. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στην αίθουσα, καθώς από το πρωί της Τρίτη υπήρχε κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα. Στην απολογία του, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Σμήλιος ανέφερε:

«Σε όλα αυτά τα χρόνια, συμμετέχω με συγκεκριμένες ιδιότητες, είμαι πατέρας, είμαι δάσκαλος και εργαζόμενος. Ανήκω στην τάξη που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή. Έχω ενα παιδί 16 χρονών, δε θέλω το παιδί μου να γίνει μετανάστης ούτε οι μαθητές μου. Θέλω όταν θα με ρωτήσουν τι έκανα, να τους απαντήσω ότι αγωνίστηκα. Η εκπαίδευση αφορά τη μετάδοση κοινωνικής και δημοκρατικής παιδείας, να αποκτήσουν αλληλεγγύη. Δεν μου επιτρέπεται να δώσω το παράδειγμα ενός υποταγμένου ανθρώπου. Απέναντι σε αυτό αγωνίστηκα. Αγωνίστηκα επίσης για τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου πέθανε πριν 10 χρόνια. Δούλευε διπλή βάρδια για να πληρώσει ένα σπίτι και για να μου κάνει κάποια δώρα. Ένα πολύτιμο δώρο που μου έκανε ήταν η συλλογή του Λουντέμη. Ο Λουντέμης σε ένα δικαστήριο είπε ότι περάσανε εκατομμύρια χρόνια, για να σηκωθεί ο άνθρωπος από τα 4 στα 2 πόδια, εγώ δε θα τα κάνω ξανά 4, δε θα υποταχθώ. Εγώ λέω σήμερα ως εργαζόμενος, πατέρας και δάσκαλος, ότι εχω υποχρέωση να αγωνιστώ ως άνθρωπος.»


Η ανάρτηση της Αρετής Σκουνάκη, συνηγόρου υπεράσπισης του Ηλία Σμήλιου

Η σημερινή νίκη με την καθαρή και περηφανή αθώωση του Ηλία Σμήλιου αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια βαθιά ανάσα λαϊκής αυτοπεποίθησης στα πέτρινα χρόνια που ζούμε και στα ακόμα χειρότερα που μας επιφυλάσσουν!
Στο ακροατήριο του Δ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης σήμερα νίκησε το δίκιο και η αλήθεια, από την πλευρά της χειμαζόμενης εργαζόμενης και άνεργης κοινωνικής πλειοψηφίας. Βασικό διακύβευμα άλλωστε ήταν η δυνατότητα ύπαρξης συλλογικής δράσης και αντίστασης, η ίδια η κοινωνικοπολιτική διαμαρτυρία. Η προσωπική στοχοποίηση και δίωξη του Ηλία υπήρξε από την πρώτη στιγμή μεθοδευμένη και καθαρά πολιτική. Αποτελούσε μέρος μιας προσπάθειας εκφοβισμού και φίμωσης του λαού, προκειμένου αυτός να αποδεχθεί την αντίληψη ότι η κοινωνική βαρβαρότητα είναι μονόδρομος κι ότι ο ίδιος, βουβός και ανυπεράσπιστος, θα πρέπει να εμπεδώσει αδιαμαρτύρητα τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης, που άλλοι δημιούργησαν κι εξαιτίας της οποίας πλουτίζουν, ενώ στο όνομά της ο ίδιος καταστρέφεται, συνθλίβεται και εξαθλιώνεται. Όπως και να χει, σήμερα δώσαμε μια μάχη με όλες μας τις δυνάμεις: την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη, που κατέκλυσε τη δικαστική αίθουσα, τους 7 αυτόπτες και αυτήκοες των γεγονότων μάρτυρες υπεράσπισης, τη σπουδαία απολογία του Δάσκαλου Ηλία Σμήλιου, τα νομικά μας επιχειρήματα.
Μεταξύ άλλων οπωσδήποτε αποκαλύφθηκε ο σκληρός πυρήνας της όλης υπόθεσης, που μετά τις χθεσινές τραγικές δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη επανέρχεται με ακόμη μεγαλύτερη χυδαιότητα στο προσκήνιο: Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους το 1834, η πρώτη κατοικία έμεινε εντελώς απροστάτευτη για πρώτη φορά μετά την 1/1/2016 (πράγμα που προγραμματίζουν να επαναλάβουν ακόμη πιο επίσημα και οριστικά από την 1/5/2020!). Το γεγονός δικαιολογημένα πυροδότησε ένα λαϊκό και συνεχώς διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας και αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις Τράπεζες και τα κοράκια της αγοράς, μέσα στα πλαίσια του οποίου γεννήθηκε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης. Σήμερα νικήσαμε! Γιατί είμαστε πολλοί! Και γιατί το δίκιο μας ανήκει! Γι’ αυτό και πρέπει να μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους!
Τους το διαμηνύσαμε άλλωστε και σήμερα, κλείνοντας με απόσπασμα από το ποίημα του Γιώργου Τσίγκου «Πάρτε μας όλους μέσα»:
« Γι’ αυτό σου λέω κυρ Δικαστά μου.
Πάρε εμένα, πάρε τους φίλους μου, το ανήλικο παιδί μου
Είναι επικίνδυνο σου λέω.
Αμφισβητεί
Αρνείται
Απειθαρχεί
Έχει οράματα και ιδανικά
Θα μολύνει το γιο σου, την κόρη σου
Με τον πιο ανελέητο ιό
καταστροφής προαιώνιου θεοκρατούμενου συστήματος,
έχει παιδικά αγνά αισθήματα
είναι ικανός να σπείρει σε μια στείρα μπατσοκρατική μήτρα
χιλιάδες οπλισμένους αγκάθινους αγριανθούς
με ελευθερία σκέψης…».

Θεσσαλονίκη 4/2/2020
Αρετή Σκουνάκη, συνήγορος υπεράσπισης Ηλία Σμήλιου




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.