Άμεση πληροφόρηση για τις συνθήκες ρύπανσης και την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο στο δήμο Θέρμης παρέχει η πρωτοποριακή ιστοσελίδα www.thermiair.gr, χάρη στο πιλοτικό δίκτυο μετρήσεων των αιωρουμένων σωματιδίων, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, οι πολίτες μπορούν πλέον να ενημερώνονται σχετικά με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, την τυχόν υπέρβαση των ορίων και τις τυχόν απαιτούμενες ενέργειες για αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία.

Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Οι επιπτώσεις θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, είναι σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα, τώρα τον χειμώνα. Οι τιμές τους εξαρτώνται από την περιοχή, την εποχή ακόμη και ώρα της ημέρας. Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε αλλαγή της μέχρι πρότινος συμπεριφοράς των πολιτών αναφορικά με τους τρόπους θέρμανσης. Η αυξημένη χρήση τζακιών και γενικά ξύλου και βιομάζας ως μέσο θέρμανσης έχει αλλάξει τη σύσταση και τα χαρακτηριστικά της αστικής και περιαστικής ρύπανσης με τρόπο που χρήζει επιστημονικής διερεύνησης (βλέπε: https://www.kathimerini.gr/1060906/article/epikairothta/ellada/prwtoi-se-8anatoys-apo-rypoys-sthn-ee ).

Παροχές του thermiair.gr:

Μέσα στο thermiair.gr μπορεί ο καθένας να δει στατιστικά για όλες τις περιοχές του Δήμου Θέρμης, χάρτη με όλες τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή και για κινητά τηλέφωνα.


Πλεονεκτήματα:

Μέσα από το thermiair, μετρούνται για πρώτη φορά τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια που είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία και ενημερώνονται άμεσα και με εύκολο τρόπο οι πολίτες για τις συνθήκες ποιότητας του αέρα. Δημιουργείται μια βάση αξιόπιστων δεδομένων για μελλοντικές δράσεις με σκοπό την προστασία των πολιτών και την μείωση των επιπέδων της ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια. Για να λειτουργήσει το thermiair.gr έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 20 σταθμοί μέτρησης σε δημοτικά κτίρια και σχολεία σε όλο το Δήμο με έμφαση στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, ένας κινητός σταθμός μέτρησης πραγματοποιεί μετρήσεις που θα χρησιμοποιηθούν για να διερευνηθεί πώς αλλάζει η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων όσο απομακρυνόμαστε από μια σημαντική πηγή (οδική αρτηρία ή το κέντρο μιας αστικής περιοχής), αλλά και να γίνει ο εντοπισμός τοπικών πηγών που μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την εγγύτερη περιοχή.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.