Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Κυριακής στο Τελ Αβίβ εναντίον της απειλής που αντιμετωπίζει, όπως λένε, η δημοκρατία στο Ισραήλ, τηρώντας μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό. 
Στη χώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον δεξιό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον κεντρώο βασικό αντίπαλό του Μπένι Γκαντς για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Περίπου 2.000 άνθρωποι, κατά υπολογισμούς ισραηλινών ΜΜΕ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε μέσω Facebook το κίνημα που αυτοαποκαλείται «Μαύρες σημαίες» και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γιτζάκ Ραμπίν για να «σωθεί η δημοκρατία». 

Εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη η εικόνα της διαδήλωσης στην εποχή του κορονοϊού 

Ενας από τους στόχους της κινητοποίησης ήταν να εκφραστεί η αντίθεση του κινήματος στις συνομιλίες που συνεχίζονται ανάμεσα στον Γκαντς, επικεφαλής του κόμματος Γαλάζιο και Λευκό, και τον Νετανιάχου, επικεφαλής του Λικούντ, που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για υποθέσεις διαφθοράς. 

Εφοδιασμένοι με προστατευτικές μάσκες και ντυμένοι κυρίως στα μαύρα, οι διαδηλωτές κρατούσαν δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο, τηρώντας έτσι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ραμπίν του Τελ Αβίβ.
Στα πλακάτ ο κεντρώος Μπένι Γκαντς τον οποίο οι διαδηλωτές κατηγορούν για ενδοτισμό απέναντι στον Νετανιάχου Μέχρι τη Δευτέρα, στο Ισραήλ είχαν καταγραφεί 173 θάνατοι και 13.654 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού. «Αφήστε τη δημοκρατία να νικήσει», αναγραφόταν σε ένα πλακάτ. «Πρωθυπουργός Εγκλήματος», είχαν γράψει διαδηλωτές πάνω στις μάσκες τους. Αλλοι ανέμιζαν μαύρες σημαίες, που συμβολίζουν γι’ αυτούς τις απειλές για τη δημοκρατία στο Ισραήλ. Φώναζαν συνθήματα όπως, «δωροδοκία», «απάτη», «κατάχρηση εμπιστοσύνης», θυμίζοντας τις κατηγορίες που βαρύνουν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νετανιάχου 

Διαδηλωτές με μάσκες κατά του Νετανιάχου 
Μετά τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του Μαρτίου, την τρίτη τέτοια διαδικασία μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, που αναμενόταν ότι θα οδηγούσε εντέλει στο ξεκαθάρισμα των λογαριασμών των Νετανιάχου και Γκαντς, ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν ανέθεσε στον Γκαντς τη διερευνητική εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης. 
Ομως εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Γκαντς, προκαλώντας κατάπληξη, άνοιξε τον δρόμο στον σχηματισμό κυβέρνησης «ενότητας», «εκτάκτου ανάγκης» με τον Νετανιάχου. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μοιράζεται την εξουσία μαζί του, καθώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο μακροβιότερος επικεφαλής κυβέρνησης στο Ισραήλ, δεν έχει διευθετήσει ακόμη τα προβλήματά του με τη Δικαιοσύνη. 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο στόχαστρο των διαδηλωτών
Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Γκαντς, τον άλλοτε αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, πως παρέδωσε τα όπλα. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, η ισχύς της εντολής του εξέπνευσε χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία και ο Ρίβλιν ανέθεσε στο κοινοβούλιο να προτείνει, μέσα σε κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες, ένα μέλος του που διαθέτει επαρκή υποστήριξη για να σχηματιστεί κυβέρνηση και να λάβει τέλος το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί για πάνω από έναν χρόνο. 

Η δημοκρατία «πεθαίνει από μέσα» 

Στο μεταξύ, τα στρατόπεδα των Γκαντς και Νετανιάχου συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις ενόψει της πιθανής συνεργασίας τους. «Δεν καταπολεμάς τη διαφθορά από μέσα. Αν είσαι μέσα, είσαι μέρος της», ήταν η αιχμή του Γιαΐρ Λαπίντ, νέου ηγέτη της αντιπολίτευσης, προφανώς εναντίον του πρώην συμμάχου του Μπένι Γκαντς. «Οι δημοκρατίες πεθαίνουν από μέσα διότι οι καλοί σιωπούν και οι αδύναμοι παραδίνονται», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τους ελιγμούς στους οποίους επιδίδεται κατ’ αυτόν ο Νετανιάχου για να κρατηθεί στην εξουσία. «Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ», συμπλήρωσε. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να καταρτιστούν νόμοι που θα απαγορεύουν σε πολιτικούς που διώκονται ποινικά να σχηματίζουν κυβέρνηση, ενώ έχουν επίσης προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την παρέμβασή του. 


πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.