Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιούν στους νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κλιμάκιο της παράταξης "Πράξεις για την Μακεδονία" αποτελούμενο από τον επικεφαλής Χρήστο Παπαστεργίου, τα μέλη Παπουτσή Κων/νο, Τσινά Κώστα, Παπαδόπουλο Θωμά και τον συντονιστή της Μακρίδη Χρόνη συναντήθηκε στην διοίκηση Πυροσβεστικής Χαλκιδικής με τον διοικητή κ.Κατιρτζίδη Άρη, στο δημαρχείο Πολυγύρου με τον δήμαρχο κο Ζωγράφο Αστέριο, καθώς και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κο Κουφίδη Γιάννη.

Έγινε ενημέρωση από τον διοικητή της Πυροσβεστικής κο Κατιρτζίδη για την προσπάθεια που καταβάλλεται εκ μέρους τους και σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως η πολιτική προστασία και οι δήμοι, για την ετοιμότητά τους, ενόψει της θερινής περιόδου στον τομέα της πυροπροστασίας, αλλά και για κάθε άλλο ζήτημα που ενδεχόμενα προκύψει, είτε από καιρικά φαινόμενα, είτε από άλλη αιτία.


Από την συζήτηση αναδείχθηκαν προβλήματα όπως η παλαιότητα των οχημάτων, μιας και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η προμήθεια νέων, μέσω του ΕΣΠΑ ,η ανάγκη μεταστάθμευσης, τις επικίνδυνες ημέρες για την Χαλκιδική, του μισθωμένου ελικοπτέρου στη Σιθωνία, καθώς και η ανάγκη, ως άμεσης προτεραιότητας, σχεδίου διαχείρισης της βιομάζας που προκύπτει από τα κομμένα χόρτα και κλαδιά, που αποτελούν επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη. Ακόμη άμεση είναι η ανάγκη της συνεργασίας των δήμων με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επικαιροποίηση των σχεδίων απομάκρυνσης των πολιτών από τους οικισμούς για να μην συμβεί ξανά άλλο Μάτι, δεδομένου ότι και η δασική έκταση με χαλέπιο πεύκη(ταχύς μεταδότης της πυρκαγιάς), είναι σε περίπτωση φωτιάς, δύσκολα διαχειρίσιμη. Σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπιση των κινδύνων είναι η άμεση αποκατάσταση της δασικής οδοποιίας, ειδικά σε πληγείσες και επικίνδυνες περιοχές, όπως -μετά τις πλημμύρες- το Άγιο Όρος.

Κατά την συζήτηση του κλιμακίου με τον δήμαρχο κο Ζωγράφο αναδείχθηκαν τα ζητήματα του προβληματικού οδικού δικτύου όπως είναι ο δρόμος Πολυγύρου - Ιερισσού, Τρυπητής -Ουρανούπολης, Ριζά -Πλατανοχώρι κλπ. Ακόμη η Χαλκιδική είναι ένας από τους ελάχιστους νομούς που δεν έχει πρόσβαση στην Εγνατία οδό, παρά και την μεγάλη τουριστική κίνηση που υπάρχει.
Σημαντική είναι η καθυστέρηση στην κατασκευή του φράγματος του Χαβρία, που θα έδινε μία λύση στο μεγάλο πρόβλημα νερού που παρατηρείται στην περιοχή. Βέβαια, ως αναγκαιότητα προκύπτει η ένταξη σε προγράμματα για την κατασκευή και άλλων μικρότερων φραγμάτων. Ακόμη σε μια περιοχή όπως είναι ο νομός Χαλκιδικής που από 100.000 μόνιμους κατοίκους για περίοδο πολλών μηνών μετατρέπεται σε νομό 1000000 κατοίκων-παραθεριστών-τουριστών και με πολλούς οικισμούς, είναι αναγκαιότητα για την διαχείριση των λυμάτων, να μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα αποχέτευσης οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων.
Μεγάλη καθυστέρηση έχει προκύψει και στην έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου. Είναι απαράδεκτο, επί πολλά χρόνια, να μη λειτουργεί το Μουσείο σε ένα νομό που τον επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι και για την μεγάλη και αξιόλογη ιστορία του.

Κατά την συζήτηση με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου κο Κουφίδη Γιάννη αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ενός άμεσου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία. Ενός άμεσου προγράμματος προβολής του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής με συνέργειες των φορέων όπως το επιμελητήριο και οι παραγωγικοί φορείς, τα ερευνητικά ιδρύματα, η περιφέρεια, οι δήμοι κλπ, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στην διασφάλιση της υγείας.

Επιτακτική προτεραιότητα είναι πλέον, η ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που με συνέργειες, θα αναπτύσσει ισόρροπα την Χαλκιδική. Κυρίως στους τομείς της αγροτοδιατροφής, της ενέργειας, με επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές και του τουρισμού. Με την αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων της περιοχής και παράλληλα λειτουργώντας με εξωστρέφεια, έξυπνα και ευέλικτα, κυρίως με ψηφιακά μέσα για την ανάπτυξη εξαγωγών και προσέλκυση τουριστών.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.