Το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman στον Ατλαντικό ωκεανό

Zero Hedge, 01/05/2020
Μετάφραση Μ. Στυλιανού

Το αμερικανικό ναυτικό κρατεί τα πολεμικά πλοία με πλήρωμα αλώβητο από την επιδημία του κορωναϊού σε παρατεταμένη αποστολή, χωρίς ημερομηνία λήξης και χωρίς προσέγγιση σε λιμένες, εν μέσω επιδεινούμενης κρίσης στα υπόλοιπα σκάφη, όπως αναφέρει το Ρώϋτερ:

Οποιασδήποτε ημέρα της εβδομάδας το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χάρυ Τρούμαν βρίσκεται ανοιχτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ίσως μεταξύ της Βιρτζίνια και της Φλωρίδας. Τα μέλη του πληρώματός του λαχταρούν να πάνε στα σπίτια τους και στην οικογένειά τους. Αλλά δεν μπορούν. Είναι απλά πολύ πολύτιμα αυτήν την ώρα.

Και αυτό επειδή το αεροπλανοφόρο Τρούμαν είναι ένα «καθαρό» σκάφος, ελεύθερο από τον κορωναϊό, χάρις σε μιαν μακρύτερη της αναμενόμενης αποστολή, που άρχισε τον Νοέμβριο. Η αποστολή αυτή κράτησε το ετοιμοπόλεμο πλήρωμα των 4.500 ατόμων εκτός βολής της πανδημίας που προκαλεί ορυμαγδό αλλού στο ναυτικό.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον τέσσερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα -τα Θέοντορ Ρούζβελτ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, Καρλ Βίνσον και Νίμιτς- έχουν αναφέρει κρούσματα κορωναϊού που παραλύουν την λειτουργία τους. Χαρακτηριστικά, το Ρούζβελτ πριν ένα μήνα είχε μετακληθεί από την αρχική αποστολή του στον Δυτικό Ειρηνικό ωκεανό και τώρα αναφέρεται με 1.102 ναύτες φορείς του κορωναϊού.

Το Ρώυτερ αναφέρει επίσης ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι περισσότερα από 24 πολεμικά είναι ελλιμενισμένα με πληρώματα μολυσμένα από τον κορωναϊό.

Και το πυραυλοφόρο USS Kidd, που έφθασε προ ημερών στο Σαν Ντιέγκο, είχε τουλάχιστον 78 αρρώστους μεταξύ των 330 ναυτικών, η περίπου το 25% του πληρώματος, αναφέρει η εφημερίδα San Diego Union-Tribune.

Είχαμε σημειώσει τον περασμένο μήνα ότι τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν να χαίρονται για την ακύρωση των αποστολών αμερικανικών αεροπλανοφόρων και άλλων πολεμικών που έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ το κινεζικό ναυτικό πρόσφατα εκόμπαζε ότι οι δικές του δυνάμεις «δεν έχουν πληγεί».



Το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Kidd καταπλέει στο Σαν Ντιέγκο, στις 28 Απριλίου.

«Αυτή είναι αληθινά μια εξωκοσμική κατάσταση για μας», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Ρώϋτερ ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Τρούμαν, Καβόν Χακιμζαντέχ. Το άγχος αυξάνεται μεταξύ του πληρώματος γι’ αυτό που βασικά γίνεται μια αόριστης διάρκειας αποστολή, με αβεβαιότητα για το πότε θα γυρίσουν στο λιμάνι, καθώς οι οικογένειές τους στην πόλη υπόκεινται στις διαταγές του εγκλεισμού στα σπίτια τους.
«Τα μέλη του πληρώματος, που ρωτήθηκαν από το Ρώυτερ, δήλωσαν ότι καταλαβαίνουν πως το αεροπλανοφόρο αναγκάζεται να παραμείνει στο πέλαγος για να διατηρήσει την πολεμική του ετοιμότητα», συνεχίζει το Ρώυτερ. « Ο ιός παρέλυσε ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το Θέοντορ Ρούζβελτ, μολύνοντας περισσότερους από 1100 ναύτες του.»

Και επιπλέον, «όντας τόσο κοντά στο σπίτι τους, οι ναύτες σκέφτονται συνεχώς το άγχος που ζουν οι οικογένειές τους στις ΗΠΑ, όπου μέσα σε λίγους μήνες ο αριθμός των νεκρών από τον κορωναϊό –τουλάχιστον 62.000- ξεπερνά τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ.»

Εάν αυτό το αλλόκοτο σενάριο, ενός ολόκληρου πληρώματος να σέρνεται χωρίς όριο στα κύματα λόγω μιας πανδημίας που ερειπώνει έναν πολιτισμό, θυμίζει κάτι, το ρεπορτάζ περιλαμβάνει αυτήν την κάπως φαντασμιακή υπόμνηση από το Χόλυγουντ.

Ένα τηλεοπτικό φιλμ, πολύ δημοφιλές στο πλήρωμα του αεροπλανοφόρου Τρούμαν, είναι το «Τελευταίο Πλοίο». Παρουσιάζει ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην ανοικτή θάλασσα, σε σιγή ραδιοφώνου, ενώ μια τρομακτική πανδημία ερημώνει τον κόσμο

Ο υπαξιωματικός Κέβιν Ντούμπλιν είπε στο Ρώυτερ ότι ένας συνάδελφός του τού παρατήρησε για την κατάστασή τους:

« Ρε φίλε. Αυτό με εμάς είναι σαν την ταινία Το τελευταίο πλοίο».

«Όχι- του είπε ο Ντούμπλιν- δεν είναι, αφού το ναυτικό έχει πολλά πλοία.»

Αναμφίβολα υπάρχουν και άλλα «καθαρά» πολεμικά εκεί έξω, ώστε είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα τεθούν σε αποστολή αορίστου χρόνου στις θάλασσες.

Και αυτό κάτω από την εντατική εποπτεία ανταγωνιστών της Αμερικής, ιδιαίτερα της Κίνας και της Ρωσίας, ενδιαφερόμενων να δουν πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες για την ετοιμότητα και τις επιχειρήσεις στο ναυτικό και στο υπουργείο Αμύνης.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.