του ακτιβιστή

Το Thess Intec, ή αλλιώς το Τεχνολογικό Πάρκο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στα τσαΐρια της Περαία, σε χώρο 760 στρεμμάτων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, δεν αποτελεί καινούργια ιδέα. Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο Πρόεδρος του κ. Νίκος Ευθυμιάδης ο σχεδιασμός ξεκίνησε πριν μία δεκαετία. Βέβαια μέσα σ' αυτή τη 10ετία έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον 17 αντίστοιχα τεχνολογικά πάρκα μόνο στις χώρες των Βαλκανίων και περισσότερα από 367 συνολικά στην Ευρώπη.

Πρόκειται για το πρότζεκτ που κυοφορούνταν από την κυβέρνηση Τσίπρα και το επίσπευσε ( ; ) με τις εξαγγελίες του στα εγκαίνια της περσινής ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση πρόσφατα, αποφασίζεται να παραχωρηθεί η έκταση 760 στρεμμάτων, (χώρος στις παλιές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην παραθαλάσσια είσοδο της Περαίας) από το Ελληνικό δημόσιο στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ ή στην Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) που συστάθηκε πρόσφατα, για 99 χρόνια. Η έκταση αυτή επανήλθε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών, αφού στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων είχε περάσει διαδοχικά από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο.

Το Τεχνολογικό Πάρκο σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του προβλέπεται να λειτουργήσει ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια στα πλαίσια ΣΔΙΤ.

Ευελπιστεί να συγκεντρώσει κεφάλαια που ουσιαστικά θα είναι δωρεές (προσβλέπουν να προσελκύσουν δωρεές από ιδρύματα Ωνάσση ή Νιάρχου) με τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μεγάλες εργασίες που προβλέπονται για μελέτες και σημαντικά έργα υποδομής, ώστε να κατορθωθεί να δημιουργηθούν κτίσματα για τα οποία θα ενδιαφερθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις να εγκατασταθούν (είτε νοικιάζοντάς τα είτε κατασκευάζοντας δικές τους εγκαταστάσεις).

Η βιωσιμότητα του εγχειρήματος έγκειται στο ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα λοιπόν και στην προοπτική της συνεργασίας του ιδιωτικού κεφαλαίου με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Υπάρχει όμως και μια διαλυτική αίρεση που ετέθη από την κυβέρνηση με την οποία επιχειρείται να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του κράτους. Αν μέσα σε δύο χρόνια δεν έχουν εξευρεθεί τα ιδιωτικά κεφάλαια τότε η συνολική έκταση των 760 στρεμμάτων επιστρέφει στο κράτος.

Μέσα σ'αυτό το φιλόδοξο, αλλά και όχι απόλυτα εξασφαλισμένο περιβάλλον του πρότζεκτ αυτού, επιθυμεί να επενδύσει ένα κεφάλαιο ο Δήμος Θερμαϊκού. Επιθυμεί να καταλάβει 10% ποσοστό κατοχυρώνοντας μια έδρα στο ΔΣ της εταιρίας.

Για το σκοπό αυτό συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Δημαρχεί Θερμαϊκού ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής με τον Πρόεδρο του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Α.Ε. Νίκο Ευθυμιάδη.

Όπως πληροφορούμεστε από δελτίο τύπου του Δήμου αύριο στις 7 μ.μ. σε έκτακτη συνεδρίαση θα ζητηθεί η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή του Δήμου Θερμαϊκού, στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου, ΕΑΝΕΠ-Thess INTEC AE, με ποσοστό 10% και με εκπρόσωπο / μέλος του ΔΣ της εταιρείας.

Επειδή όμως γνωρίζουμε από συνέντευξη του κ. Ευθυμιάδη στην δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 5.000.000 € και το κεφάλαιο πρώτης φάσης είναι 58.000.000 € (με ΦΠΑ) πιθανολογούμε πως το 10% αφορά το πρώτο νούμερο. Άρα η έγκριση θα αντιστοιχεί στο ποσό των 500.000 €.



  
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.