του ακτιβιστή

Αρκετές φορές λέμε και καμιά "κουβέντα" να περνάει η ώρα.

Θυμάστε άραγε την αιφνιδιαστική και αυθόρμητη ενέργεια του Τσαμασλή (δημάρχου Θερμαϊκού) να διεκδικήσει - χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση - την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ;

Εεεε, λοιπόν τί γίνεται;

Ήρθε στον δήμο Θερμαϊκού και δεν το πήραμε χαμπάρι;
Μάλλον άλλαξε πορεία και μετακινήθηκε λίγο ανατολικότερα.
Η ιστορία, όπως μαθαίνουμε έχει ως εξής.

Σε σύσκεψη για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Παραλιακό Μέτωπο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, εκεί κάπου στον περασμένο Νοέμβριο, παρουσία των δημαρχών της περιοχής και οικοδεσπότες τον περιφερειάρχη και το ΤΕΕ, αναζητήθηκε φιλόξενος δήμαρχος που θα δεχόταν το μεγάλο καρνάγιο στον δήμο του.

Το Χωρικό είχε δοθεί στους Δημάρχους προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους ώστε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η περίπτωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (ΝΕΖ) και πού θα μπορούσε αυτή να εγκατασταθεί.

Έντονη υπήρξε τότε η αντίδραση του δημάρχου Θέρμης Θόδωρου Παπαδόπουλου, να δεχθεί την εγκατάστασή της, στο μικρό τμήμα της παράλια ζώνης που έχει ο δήμος Θέρμης δυτικά του αεροδρομίου. Μάλιστα όπως φέρεται να δήλωσε η χωροθέτηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης εκεί είναι αντίθετη με την αναπτυξιακή προοπτική που θέλει να δώσει ο δήμος του στο μικρό κομμάτι που διαθέτει ο δήμος του στο παραλιακό μέτωπο.

ΠΡΟΘΥΜΟΣ Ο ΤΣΑΜΑΣΛΗΣ

Μετά την απροθυμία όλων, ο δήμαρχος Θερμαϊκού θεώρησε πως ήταν μια καλή ευκαιρία για να το εγκαταστήσει στο Αγγελοχώρι. Σκέφτηκε θέσεις εργασίας, ανάπτυξη κλπ. Έτσι, παρά τις αρχικές ενστάσεις, αντιδράσεις ή και διαφωνίες από δημοτικές παρατάξεις πέρασε την πρότασή του από το δημοτικό συμβούλιο και περιχαρής κυκλοφόρησε και μια ανακοίνωσή του στο διαδίκτυο με την οποία ανήγγειλε το ερχομό της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Αγγελοχώρι. Εδώ η ανακοίνωση:
Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Θερμαϊκού, η πρόταση μας για την δημιουργία, κατασκευή, λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης αλλά και τουριστικό καταφύγιο (Μαρίνα τουριστικών σκαφών) στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού (Ν. Μηχανιώνα). Εκατοντάδες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στην περιοχή μας! Ο Δήμος Θερμαϊκού γίνεται πόλος έλξης επενδύσεων που δημιουργούν προοπτική ανάπτυξης & ουσιαστικά γίνεται το επίκεντρο ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ αναπτυξιακών επενδύσεων.#ΘΕΡΜΑγΙΚΟΣ #ΓΙΩΡΓΟΣ_ΤΣΑΜΑΣΛΗΣ#ΔΗΜΟΣ_ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Μετά από αυτό ήρθαν οι μελετητές, οι οποίοι όμως έκριναν πως είναι αδύνατον να εγκατασταθεί στο Αγγελοχώρι (περιοχή της Αινείας) για αρκετούς λόγους, σημαντικότερος των οποίων είναι η υψομετρική διαφορά της παραλίας με την ακτή.
Έτσι η πρόταση φάνηκε να ναυαγεί και μάλλον, αν κρίνουμε από την εξέλιξη των γεγονότων, εγκαταλείφθηκε δεδομένου ότι ούτε η Μηχανιώνα διέθετε κατάλληλο τόπο και η Περαία λόγω του τουριστικού προσανατολισμού της ήταν απαγορευμένη περιοχή.


ΕΠΑΝΕΚΑΜΨΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΡΜΗΣ;

Να όμως που η εξέλιξη που φαίνεται πως επιλέγεται από τους μελετητές είναι πολύ χειρότερη από την απώλεια της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τον Δήμο Θερμαϊκού.
Μετά από την εξασφάλιση των κατάλληλων αντισταθμιστικών οφελών για τον Δήμο του, ο δήμαρχος Θέρμης φέρεται να μετέβαλλε άποψη και να δέχθηκε την εγκατάσταση της ΝΕΖ στο τμήμα που κατέχει δυτικά του αεροδρομίου και ανατολικά του ΚΑΠΠΑ (όμορο του Τεχνολογικού Πάρκου που εδώ και δύο χρόνια ακούμε και μετ' επιτάσεως η δεξιά κυβένηση και οι ντόπιοι φίλοι της τελευταία προβάλλουν - το θέμα θα μας απασχολήσει σε άλλη ανάρτηση).
Και ήδη εξ όσων μας μεταφέρθηκαν οι μελετητές εργάζονται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΙΔΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να θυμίσουμε πως η "κόντρα" των διεκδικήσεων μεταξύ των δύο γειτονικών δήμων δεν είναι τωρινή. Ξεκινά από τον Καποδίστρια, όχι το ιστορικό πρόσωπο, τον πρώτο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση όταν καθορίστηκαν τα νέα γεωγραφικά όρια με τις συνενώσεις των παλαιών δήμων και προσαρτήθηκε στην Θέρμη ο δήμος Μίκρας που γεωγραφικά θα έπρεπε να ενταχθεί στον Θερμαϊκό. Η δεύτερη νίκη   για τον δήμαρχο Θέρμης ήταν όταν πριν δύο χρόνια ανακοινώθηκε πως εγκαταλείφθηκε η ιδέα της εγκατάστασης τμημάτων του ΠΑΜΑΚ στα τσαΐρια της Περαία και μεταφέρθηκαν στα όρια του δήμου Θέρμης, στο Ν.Ρύσιο.

Και μάλλον το κακό τρίτωσε για τον Θερμαϊκό σ'αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ. Όχι απλά χάνει τη ΝΕΖ που διακαώς επιθυμούσε ο Γιώργος Τσαμασλής, αλλά ουσιαστικά θα την έχει δίπλα του, λίγο μετά το ΚΑΠΠΑ και χωρίς να έχει τα οφέλη της θα έχει τις παρενέργειες της λειτουργίας της σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Θερμαϊκού. Φανταστείτε ένα - έστω μικρό - Πέραμα στα όρια της Περαίας....


Μπορεί να δούμε κι άλλα επεισόδια της εγκατάστασης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Μπορεί να υπάρξουν και νέες εξελίξεις.

Μέχρι σήμερα πάντως αυτή είναι ιδιαίτερα κινητική και μεταφέρεται στα χαρτιά με μεγάλη ευκολία. Από Πυλαία στο Καλοχώρι, από εκεί στο Αγγελοχώρι και μέχρι αυτή τη στιγμή στη Θέρμη.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.