Μια περιοχή που βράζει είναι η ανατολική Μεσόγειος ή στήνονται τα τελευταία σκηνικά που θα εξυπηρετήσουν στόχους, βλέψεις και ενδεχόμενους συμβιβασμούς που προ πολλού έχουν συζητηθεί;
Για αύριο Παρασκευή 24 Ιουλίου ανακοινώνει η Τουρκία την έξοδο του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας για γεωτρήσεις στον δρόμο προς την Ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
24 Ιουλίου 1923 υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα  κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα, που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.
Αυτή τη μέρα επιλέγει ο Τούρκος Ερντογάν να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος συνοδεία 25 πολεμικών πλοίων για να επιδείξει την αποφασιστικότητα των ενεργειών του. Και προφανώς συνδυάζει την "ψυχροπολεμική" ενέργεια με την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί της Αγία Σοφίας.

Η Ελλάδα παρατάσσει  μια πλειάδα πολεμικών σκαφών σε όλη τη γραμμή των θαλάσσιων συνόρων της με την Τουρκία και είναι έτοιμη όπως δηλώνεται να μην επιτρέψει καμμία ερευνητική διαδικασία σε ελληνικά ύδατα .

Δύο έξωθεν παρεμβάσεις (Γερμανίας και ΗΠΑ) πολυπλέκουν την κατάσταση και δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες.
Η Γερμανία, δια της καγκελαρίου Μέρκελ, παρεμβαίνει, υποτίθεται για να αποτρέψει θερμό επεισόδιο - σύμφωνα με άρθρο της ανυπόληπτης Bild - ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πουλάει το ένα τρίτο του πολεμικού εξοπλισμού της Τουρκίας και ελέγχει οικονομικά βάσει μνημονίων την Ελλάδα. 

Ιδαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην παρέμβαση των ΗΠΑ, δήλωση εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, που καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες σε "αμφισβητούμενα ύδατα". 

ΠΑΪΑΤ: "Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα αλλά οι διαφορές επιλύονται ειρηνικά"

Και μάλλον η προσπάθεια επανόρθωσης της δήλωσης του Αμερικανικού Υπουργείου των Εξωτερικών με σημερινή του Αμερικανού πρέσβη περιπλέκει έτι περαιτέρω και ίσως αποκαλύπτει τις προθέσεις των επικυρίαρχων:
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος «αμφισβητούμενα» αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις» και πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

ΚΚΕ: "Μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε πεδίο βολής φτηνό"

Και αυτές οι δηλώσεις από την Αλεξανδρούπολη, όταν πλήθος ανδρών και εξοπλισμού δια μέσου του λιμανιού προωθούνται για νατοϊκή άσκηση στη Ρουμανία. Το ΚΚΕ το μόνο που πήρε σαφή θέση για το μομέντουμ με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του:
"Την ώρα που οι ΗΠΑ προκλητικά μιλάνε για “αμφισβητούμενα ύδατα” στον χώρο της τουρκικής #navtex, η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε “πεδίο βολής φτηνό” αμερικάνικων στρατευμάτων".


Δεν γνωρίζουμε τι θα φέρει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Είμαστε πάντως τρομερά ανήσυχοι για τις επιδιώξεις των φίλων και συμμάχων μας. Η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών θα πρέπει να είναι μονόδρομος. Μοναδική πίστη μας η ελληνική ψυχή.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.