Το φθινόπωρο του 1943, η Γερμανική Wehrmacht σκότωσε 5.200 Ιταλούς στρατιώτες στο ελληνικό νησί της Κεφαλονιάς. Η σφαγή σηματοδοτεί μια καμπή στις ελληνο-ιταλικές σχέσεις.

Το ελληνικό νησί της Κεφαλονιάς στο Ιόνιο πέλαγος θεωρείται παράδεισος διακοπών - ακόμη και στους Γερμανούς. Ονειρεμένες παραλίες και γαλαζοπράσινα νερά προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η αρχιτεκτονική θυμίζει ότι η Κεφαλονιά ήταν μέρος της Βενετίας από τον 13ο έως τα τέλη του 18ου αιώνα. Μέχρι σήμερα, το νησί είναι ένα υβρίδιο ιταλικής και ελληνικής κουλτούρας - που συνδέεται επίσης με τραύμα. Μακριά από τις παραλίες διακοπών, σε έναν λόφο στην πρωτεύουσα του Αργοστολίου, είναι το μνημείο για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στην ιστορία του νησιού. Το 1943, μετά το διάλειμμα μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας του Χίτλερ, η Γερμανική Wehrmacht σκότωσε περίπου 5.200 στρατιώτες από το ιταλικό τμήμα "Acqui". Η σφαγή στην Κεφαλονιά θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου του Wehrmacht στη νότια Ευρώπη.

Η Clotilde Perrotta είναι πρόεδρος του "Mediterraneo", ενός ελληνο-ιταλικού πολιτιστικού συλλόγου στην Κεφαλονιά. "Στην αρχή αφορούσε κυρίως εκθέσεις και συναυλίες", λέει η Ιταλίδα από την Κεφαλονιά. Κάποιος ήθελε να διατηρήσει συνειδητά τη διπολιτισμική ταυτότητα του νησιού. Αλλά τότε το επίκεντρο άρχισε να μετατοπίζεται στην ιστορία, ειδικά στη σφαγή του Σεπτεμβρίου 1943. "Έχουμε πλέον δημιουργήσει ένα μικρό μουσείο για αυτό. Οι επισκέπτες έρχονται τακτικά για να μάθουν περισσότερα. Και το 2003 είχαμε ακόμη και ένα συνέδριο όπου καλεσμένοι και Επιστήμονες ήρθαν από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία, "αναφέρει η Περότα

Αντίσταση στον Μουσολίνι

Μετά την κατάληψη της Ελλάδας το 1941, πρώτα από τη φασιστική Ιταλία και αργότερα από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, η Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά του Ιονίου ήταν υπό ιταλική στρατιωτική διοίκηση. Όταν έγινε γνωστό στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 ότι η Ιταλία συνθηκολόγησε στις Συμμαχικές Δυνάμεις, η συμμαχία μεταξύ Χίτλερ και Μουσολίνι διαλύθηκε. Τα γερμανικά στρατεύματα, μερικά από τα οποία ήταν ήδη σταθμευμένα στην Κεφαλονιά, ενισχύθηκαν και άρχισαν να παίρνουν τον έλεγχο του νησιού. Ο Ιταλός διοικητής Αντόνιο Γκάντιν, ένθερμος θαυμαστής του Αδόλφου Χίτλερ, είδε εδώ την ευκαιρία όχι μόνο να συνθηκολογήσει με τους Γερμανούς, αλλά να συμμετάσχει στα γερμανικά στρατεύματα.
Τα γερμανικά ορεινά στρατεύματα φοβόντουσαν κατακτητές στην Ελλάδα

Ο Γκάντιν διέταξε τα στρατεύματά του να ψηφίσουν σε σχετικό δημοψήφισμα. Ωστόσο, οι Ιταλοί στρατιώτες αποφάσισαν να πολεμήσουν εναντίον των Γερμανών. Στη συνέχεια, σε μάχες που ακολούθησαν, υπήρχαν βαριές απώλειες
Συνολικά σκοτώθηκαν 1.300 Ιταλοί και μόνο περίπου 40 Γερμανοί στρατιώτες. 
Από τις 21 Σεπτεμβρίου, η Wehrmacht άρχισε να πυροβολεί Ιταλούς που είχαν ήδη παραδοθεί, χωρίς δίκη και χωρίς έλεος. 
Μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, περίπου 5.200 στρατιώτες του ιταλικού στρατού είχαν εκτελεστεί με αυτόν τον τρόπο. 
Στην Ιταλία, τα γεγονότα στο ελληνικό νησί σηματοδοτούν μια ιστορική καμπή, εξηγεί η Περότα: «Για εμάς αυτή ήταν η αρχή της αντίστασης ενάντια στον φασισμό του Μουσολίνι εκ μέρους του στρατού».

Για τους Έλληνες κατοίκους της Κεφαλονιάς, η καθημερινή ζωή του πολέμου άλλαξε μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας και τη συνακόλουθη σφαγή στο νησί τους. 
Γιατί: Τα χρόνια της κατοχής από την Ιταλία ήταν σχετικά ήσυχα. Ελάχιστα παρατηρήθηκαν εδώ και δεν υπήρξαν τα δεινά των ανθρώπων της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας, τους οποίους η Wehrmacht οδήγησε σε λιμοκτονία μέχρι θανάτου κατά εκατοντάδες χιλιάδες ή και δολοφόνησε. Αυτό άλλαξε με τη γερμανική εισβολή. 

"Όταν οι άνθρωποι είδαν πόσο ψυχρά οι Γερμανοί σκότωσαν τους Ιταλούς στρατιώτες, τρομοκρατήθηκαν", εξηγεί η Περότα. Οι Έλληνες έκρυβαν τους Ιταλούς για να τους σώσουν από το θάνατο. Οι εχθροί έγιναν σύμμαχοι. Μέχρι σήμερα, η σχέση Ελλάδας και Ιταλίας είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη από τη σχέση Ελλάδας και Γερμανίας.


Λογοκρισία για Γερμανούς τουρίστες

Ο μεταφραστής Doris Wille ζει στην Κεφαλονιά για σχεδόν 30 χρόνια. Για πολλά χρόνια, η σφαγή συνόδευσε τους Γερμανούς στο έργο τους και σε επαφή με ανθρώπους. Το ανακάλυψε τυχαία: «Ζούσα εδώ για λίγα χρόνια προτού ακούσω για πρώτη φορά τυχαία τη σφαγή στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τότε μετέφρασα έναν ταξιδιωτικό οδηγό για το νησί και το είδα στο Η ιταλική έκδοση περιείχε ένα κεφάλαιο για τη σφαγή που έλειπε απλώς στη γερμανική έκδοση. Όταν ρωτήθηκε, η (Έλληνα) συγγραφέας είπε ότι δεν θα μπορούσε να αναμένεται από τους Γερμανούς τουρίστες. Γι 'αυτό το άφησε. "


Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Πάνω απ 'όλα, η ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», η οποία ασχολείται με την εποχή της κατοχής και επίσης ασχολείται με τη σφαγή, έκανε τα χρόνια της κατοχής γνωστά σε ένα ευρύτερο κοινό. Υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι  που είχαν γίνει μάρτυρες αυτή τη φορά και κάποιοι από αυτούς ήταν στην αντίσταση. Ο χρόνος έχει ενώσει τους Έλληνες και τους Ιταλούς. Οι φιλίες αναπτύχθηκαν τόσο, που μερικές φορές διαρκούν μέχρι σήμερα. «Γνωρίζω έναν σύγχρονο μάρτυρα που έχει επισκεφθεί τα παιδιά ενός επιζώντα μέχρι σήμερα», αναφέρει ο Wille.

Ένα πράγμα, ωστόσο, θα παραμεληθεί όταν εστιάζουμε στη σφαγή: "Αυτό που συχνά ξεχνάμε ενόψει της τρομαχτικής κλίμακας αυτού του εγκλήματος πολέμου είναι ότι υπήρξαν επίσης πολλά δεινά στον ελληνικό πληθυσμό. Κατά τους δώδεκα μήνες της γερμανικής κατοχής που ακολούθησαν τη σφαγή. Χωριά πυρπολήθηκαν και εκτελέστηκαν άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περισσότερες δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα, τονίζει το Kefallonier κατά επιλογή. Ωστόσο, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει πολλά να κάνει με την ελληνική κατοχή.


πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.