Zero Hedge, SouthFront, 14-10-20
Mετάφραση: Μ.Στυλιανού

Από τις 13 Οκτωβρίου, οι συγκρούσεις μεταξύ αρμενικών και αζερικών δυνάμεων συνεχίζονται στο νότιο τμήμα της αμφισβητούμενης περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ στις άλλες περιοχές της πρώτης γραμμής Μπακού και Ερεβάν περιόρισαν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα σε ανταλλαγή πυροβολικού και αεροπορικών επιθέσεων. Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη από τις δύο πλευρές στη Μόσχα παραμένει επισήμως σε ισχύ, αλλά οι όροι της κατάπαυσης του πυρός δεν πληρούνται ι από τις δύο πλευρές.

Το κύριο σημείο αστάθειας είναι η πόλη Χαντρούτ, για την οποία ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίγεφ ανακοίνωσε ότι «απελευθερώθηκε» από τους «Αρμένιους ενοίκους». Ωστόσο, οι αρμενικές δυνάμεις προφανώς ξέχασαν να διαβάσουν την αγγελία του στο Τουίτ και να αποσυρθούν από την περιοχή. Έτσι, τώρα, ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν είναι αναγκασμένος να εξηγήσει τι συμβαίνει.

Στις 12 Οκτωβρίου, υποστήριξε ότι μια μεγάλη ομάδα αρμενικών ειδικών δυνάμεων επιτέθηκε στην πόλη για να βγάλει μερικές φωτογραφίες για την αρμενική προπαγάνδα, αλλά η επίθεση απωθήθηκε. "Αν και από στρατηγική άποψη, δεν έχει τόση σημασία για την Αρμενία, έκαναν ένα τέτοιο βήμα για να πάνε εκεί και να φωτογραφηθούν και να εντυπωσιάσουν τον πληθυσμό τους. Ο Στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξουδετέρωσε αυτή τη μεγάλη ομάδα", τόνισε ο Αλίγιεφ.

Ο αρμενικός στρατός αναφέρει ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεών του και ότι απώθησε επιτυχώς μια νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή.

Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά την Αρμενία με κοινή προέλαση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν εάν δεν παραδώσει την επίμαχη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι "το Μπακού δεν μπορεί να περιμένει δικαιοσύνη για άλλα 30 χρόνια" υποστηρίζοντας ότι "η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει τη δίκαιη θέση της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν". Σύμφωνα με τον Ακάρ, εάν η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν επιλυθεί στο εγγύς μέλλον, τότε το επόμενο βήμα θα είναι "μια κοινή επιχείρηση Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν με στόχο την επιστροφή των εδαφών του".

Πηγές που συνδέονται με τουρκικές μαχητικές ομάδες στη Συρία αναφέρουν ότι η Άγκυρα προετοιμάζει νέα ανάπτυξη Τζιχαντιστών στο Αζερμπαϊτζάν για να στηρίξει τον πόλεμό του με την Αρμενία. Εάν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των 1.500-2.000 νέων μαχητών που πρόκειται να έρθουν στο Αζερμπαϊτζάν, αυτό όχι μόνο θα αυξήσει τον εκτιμώμενο αριθμό Τούρκων μισθοφόρων που έχουν αναπτυχθεί εκεί από 4.000 στις 6.000, αλλά και θα επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα προτίθεται να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να υποκινήσει το Αζερμπαϊτζάν να επιλέξει το σενάριο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Φαίνεται ότι η τουρκική ηγεσία πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Καραμπάχ αποτελεί σημαντικό σημείο καμπής, το οποίο, σε περίπτωση στρατιωτικής επιτυχίας, θα την καταστήσει ηγετική δύναμη στον Νότιο Καύκασο και θα δώσει πρόσθετη ώθηση στη γεωπολιτική επέκτασή της. Θα ενισχύσει επίσης τη δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προβάλλεται ως ηγέτης του τουρκογενούς κόσμου και de-facto Σουλτάνος της δικής του Νέο-οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με την αρμενική πλευρά, ο τουρκικός στρατός έχει ήδη εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο. Ειδικότερα, η παρουσία τουρκικών F-16, τουρκικών ειδικών δυνάμεων, στρατιωτικών συμβούλων και Ισλαμιστών μισθοφόρων από την Συρία που στηρίζονται από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν είναι γεγονότα μη διαψεύσιμα.

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πώς, για παράδειγμα, η αρχική εκδοχή από τουρκικές και αζερικές πηγές σχετικά με τα τουρκικά αεροσκάφη F-16 μεταστράφηκε από τη δημόσια άρνηση της παρουσίας τους σε ισχυρισμούς ότι δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση και είναι απλώς αναγκαία για την αποτροπή της αρμενικής επιθετικότητας. Αναφορές από το έδαφος και τη διπλωματική στάση των πλευρών δείχνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν, υποστηριζόμενο από την Τουρκία, προετοιμάζει νέαν επίθεση εναντίον των αρμενικών δυνάμεων στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να εδραιώσει και να επεκτείνει τα αρχικά κέρδη του πριν από το χειμώνα.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.