του Αντώνη Ζαβέρκου *

Ο άνθρωπος, το πιο επικίνδυνο ον στον πλανήτη μας, θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να ασκεί εξουσία πάνω στις ζωές των ζώων. Δισεκατομμύρια ζώα σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από την ανθρώπινη σκληρότητα, ματαιοδοξία και απληστία. Τοση κακια απέναντι σε πλάσματα που δε μπορούν να αμυνθούν.
Η ψυχή και η συνείδηση των ανθρώπων που συμπεριφέρονται ανήθικα απέναντι στα ζώα έχουν διαβρωθεί.
Σχεδόν 3 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα περιφέρονται στους δρόμους της χώρας μας, κακοποιούνται, τραυματίζονται θανάσιμα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, δηλητηριάζονται, εκτελούνται, πετιούνται στα σκουπίδια, πεθαίνουν από ασιτία και αρρώστιες.
Ασυνείδητοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους ακόμα και στα βουνά για να πεθάνουν από έλλειψη τροφής και νερού. Χωρίς ίχνος ανθρωπιάς μέσα τους πετάνε με την πρώτη δυσκολία ακόμα και τα ηλικιωμένα και άρρωστα ζώα τους αδιαφορώντας πλήρως για τη τύχη τους.
Εκτιμάται ότι σχεδόν 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα επιστημονικά εργαστήρια της Ευρώπης στ' όνομα της επιστήμης προς οφελος της ανθρωπότητας. «Παραγωγικά» ζώα εκτρέφονται σε άθλιες συνθήκες και σφάζονται με ελάχιστο σεβασμό στην ύπαρξή τους. Ζώα που τα γδέρνουν ακόμα και ζωντανά για να πάρουν τις γούνες τους και μετά τα πετάνε στα σκουπίδια και υποφέρουν αργοπεθαίνοντας.
Χομπίστες δολοφονούν ζώα της άγριας φύσης όχι γιατί έχουν ανάγκη να φάνε, αλλά από ευχαρίστηση, επιδεικνύοντας αργότερα τα θύματά τους ως τρόπαια. Ζώα που αιχμαλωτίζονται για τη «ψυχαγωγία» των ανθρώπων, είδος «διασκέδασης» που απαξιώνει όχι μόνο τα ζώα, αλλά και τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Ποσες κακοποιήσεις αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς έχετε διαβάσει τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας που ξεπερνούν τα όρια της διαστροφής; Άνθρωποι που εγκληματούν καθημερινά εις βάρος των ζώων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό και σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
Δηλητηριασμένα δολώματα σκορπούν το θάνατο σε χιλιάδες αθώες ψυχές. Μέχρι και καρφιά βάζουν μέσα στα δολώματα για να εξοντώσουν με οδυνηρό τρόπο όποιο αδέσποτο ζώο κάνει το λάθος να βρεθεί στο δρόμο τους. Άνθρωποι που δεν σέβονται το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή, εκτελούν δια πυροβολισμού και απαγχονίζουν δύστυχα ζώα και δεν λογοδοτούν ποτέ στη δικαιοσύνη για τα φρικτά εγκλήματά τους.
Εκατοντάδες σκύλοι στην επαρχία ζουν όλη τους τη ζωή μόνιμα δεμένοι σ’ ένα βαρέλι. Πλάσματα άρρωστα, πεινασμένα και διψασμένα, μέσα στο κρύο και την αφόρητη ζέστη, χρησιμοποιούνται από τους «νοικοκυραίους» σαν «σκιάχτρα» σαν να μην είναι όντα με συναισθήματα και ανάγκες. Δημοτικά κυνοκομεία - κολαστήρια λειτουργούν ως αποθήκες ψυχών.
Ορισμένοι δεν έχουν κανένα ενδοιασμό και ξεφορτώνονται τα «ανεπιθύμητα» νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια, πετώντας τα στους κάδους σκουπιδιών για να τα πολτοποιήσει το απορριμματοφόρο. Ή ακόμα τα σφραγίζουν μέσα σε σακούλες για να πεθάνουν από ασφυξία. Μέχρι και τα μπολάκια με την τροφή και το νερό για τ΄αδέσποτα ενοχλούν ορισμένους, ενώ οι ίδιοι ζουν μέσα στη δυσοσμία των σκουπιδιών.
Απο την ίδια τη φύση, η σχέση, η αγάπη ανάμεσα στο ζώο και τον άνθρωπο είναι ανώτερη από την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Άδολη, εκούσια, καθαρή, ελεύθερη. Ειδυλλιακή.
Το ζώο στη ζωή μας δεν είναι υποκατάστατο. Η σχέση μαζί του είναι μια πρότυπη, αυθεντική, πρωταρχική σχέση, υπαγορευμένη από την ίδια την φύση. Όχι μόνο το ζώο δεν είναι υποκατάστατο – αλλά για τον άνθρωπο είναι αναντικατάστατο. Η σύνδεση με αυτό προσφέρει κάτι που δεν μπορεί να το αντλήσουμε από αλλού. Ούτε από την σχέση με άλλον άνθρωπο.
Τα ζώα είναι αυτά που είναι
Καθαρή φύση.
Τίμια κοιτάνε κατάματα. Ο άνθρωπος έξω από την φύση…αναζητά.
Το ζώο είναι. Ο άνθρωπος γίνεται. Αν μπορεί…
Το ζώο είναι αναντικατάστατο διότι παρέχει στον άνθρωπο την επαφή με το καθαρό ον. Μπορείτε να το ονομάσετε φύση ή παράδεισο.
Το ζώο ΕΙΝΑΙ. Απόλυτα, αυθόρμητα, τέλεια. Μια ύπαρξη πλήρης.
Δίπλα στον άνθρωπο, το κάθε ζώο είναι ένας βράχος σιγουριάς και τελειότητας.
Ο άνθρωπος, με τη γνώση, αλλοτριώθηκε, αποξενώθηκε. Δεν βρίσκεται μέσα στη φύση – είναι απέναντι. Δεν κάνει ένα με το παν – είναι άλλος, ξένος. Το ζώο ανήκει στο παν
Τα ζώα προσφέρουν σταθερότητα κι εμπιστοσύνη. Δεν προδίδουν ποτέ. Γιατί δεν προδίδουν ούτε τον εαυτό τους. Είναι αυτα που είναι. Ξέρουν αυτά που ξέρουν, απόλυτα. Δεν ταλαντεύονται. Δεν παλινδρομουν. Δεν αμφιβάλλουν ούτε αμφισβητουν. Η αγάπη τους είναι σταθερή και διαυγής. Δεν έχει προϋποθέσεις, ούτε διαθέσεις, ούτε διακυμάνσεις.
Δεν χρειάζεται να είστε ενεργοί φιλόζωοι για να βάζετε τροφή και νερό στ’ αδέσποτα ζώα της γειτονιάς σας. Δεν χρειάζεται να είστε υπερήρωες για να σώσετε ή να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο που έχει ανάγκη τη στήριξη και την αγάπη σας. Μπορεί να μην αλλάξετε τον κόσμο σώζοντας ένα αδέσποτο αλλά σίγουρα αλλάζετε τον κόσμο του.
Η έλλειψη βίας οδηγεί στην υπέρτατη ηθική, που είναι κι ο σκοπός όλης της εξέλιξης.
Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, θα είμαστε ακόμα απολίτιστοι.
Και μέχρι τα ζώα να πάψουν να υποφερουν κάθε μέρα θα είναι μέρα κόλασης και πένθους, ποτε γιορτής



* Πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ (Σύνδεσμος Προστασίας & Περίθαλψησ Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης), δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θερμαϊκού


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.