«Απαράδεκτη» και «επικίνδυνη» χαρακτηρίζει η ΚΟ Λέρου του ΚΚΕ την τοποθέτηση του δημάρχου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου δήλωσε «διατεθειμένος» να παραχωρήσει τη ναυτική βάση του νησιού στη Γαλλία.

Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας , στις 27 Οκτώβρη στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, χαρακτήρισε «Σημαντική» την πρόταση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου για την παραχώρηση της ναυτικής βάσης της Λέρου στη Γαλλία, που έγινε στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας της Αθήνας με το Παρίσι.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τάχθηκε υπέρ της στενότερης αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία, ακόμη και με τη μόνιμη παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στη Λέρο, που διαθέτει το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο κ. Κόλιας υπογράμμισε πως «αν πάρει σάρκα και οστά αυτή η πρόταση, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε, διότι ήδη κάποιες υποδομές που έχτισαν οι Ιταλοί, την περίοδο της κατοχής των Δωδεκανήσων, χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού» και υπογράμμισε: «Θέλουμε επίσημη ενημέρωση».

Η ΚΟ Λέρου του ΚΚΕ επισημαίνει:

«1) Ότι η δημιουργία της ναυτικής βάσης στο νησί θα το μετατρέψει σε πιθανό στόχο σε μία ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση.

2) Ότι κάθε καινούργια βάση που δημιουργείται στην Ελλάδα τη συνδέει περισσότερο με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που αποδεδειγμένα και διαχρονικά, λαμβάνοντας υπόψιν και τα πρόσφατα παραδείγματα της στάσης τους σχετικά με τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, αλλά ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα.

‌3) Ότι το ενδιαφέρον της Γαλλίας για παρουσία στην περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προσπάθειά της να εξασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα και να βγει κερδισμένη από το ματωμένο παζάρι των ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκίας, Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες και τον ορυκτό πλούτο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – αιτία των πολέμων στην περιοχή και των προσφυγικών ροών που προκύπτουν από αυτούς».

Σχολιάζει επίσης την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να παζαρέψει το κονδύλι, ύψους 25 εκατομμυρίων, που θα δοθεί για την κατασκευή του κλειστού ΚΥΤ και τις αποζημιώσεις των κατοίκων του νησιού που έχουν πάθει ζημιές από την ύπαρξη του ΚΥΤ. Όπως αναφέρει, «διευκολύνει αντί να πιέζει την κυβέρνηση αφενός γιατί, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούν να συνδέσουν τη δημιουργία των ΚΥΤ με ανταποδοτικά οφέλη για τούς δήμους στους οποίους δημιουργήθηκαν (επιλεκτική μείωση του ΦΠΑ μόνο στα νησιά που υπάρχουν πρόσφυγες, αιτήσεις που μοιράστηκαν στους δήμους για ανταποδοτικά οφέλη στο ενδεχόμενο συνεργασίας για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών) και αφετέρου γιατί με αυτό τον τρόπο συσκοτίζει το ότι το κράτος έχει ευθύνη έτσι και αλλιώς να αποζημιώσει τους κατοίκους που έπαθαν ζημιές λόγω της ύπαρξης του ΚΥΤ».

Τέλος καλεί τον λαό του νησιού να βάλει τη σφραγίδα του στις αντιδραστικές εξελίξεις, πιστεύοντας στη δύναμή του και διεκδικώντας:
Καμία αλλαγή συνόρων!
Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.
Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και να μη δημιουργηθούν νέες.
Να καταργηθούν οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή.
Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.
Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
Αποζημίωση από το κράτος, στο 100%, όλων των κατοίκων των νησιών που έχουν πάθει ζημιές λόγω της ύπαρξης των ΚΥΤ.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.