Ο προϋπολογισμός 2021 του Δήμου Θερμαϊκού, είναι αντιλαϊκός. Υποτάσσεται, όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, στις ανάγκες των λίγων, στις προτεραιότητες που θέτουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες της περιοχής μας, ευθυγραμμίζεται με τον δημοσιονομικό κορσέ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στον προϋπολογισμό του Δήμου θα έπρεπε να αποτυπώνονται κοινωνικές πολιτικές για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θέτοντας στην υπηρεσία του λαού τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αντί αυτού βλέπουμε φόρους και τελη..

Ας δούμε μερικές πλευρές:

·         Το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 43.290.892,76  έναντι  50.369.508,29 του 2020.

·         Οι τακτικές επιχορηγήσεις δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις μισθοδοσίες ούτε τις αυξημένες υποχρεώσεις των δήμων όταν πχ το βάρος της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών θα πρέπει να καλύπτεται από τους δήμους και μόνο οι εργοδοτικές εισφορές θα καλύπτονται από την κεντρική εξουσία. Και όλα αυτά στο μέσο μιας πανδημίας που η καθαριότητα παίζει πολλή σπουδαίο ρόλο όπως και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού.

·         Απόλυτη λιτότητα και στο σκέλος των εξόδων εκτός από τις πλούσιες αμοιβές των εργολάβων καθαριότητας, ανακυκλώσιμων κλπ.

·         Ίδια έσοδα. Έσοδα που προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών με διάφορους τρόπους (φόρους, ενοίκια, τέλη, παράβολα, συνδρομές ), και αποτελούν το μεγαλύτερο μέγεθος χρηματοδότησης των δήμων, στο οποίο οι περισσότεροι αν όχι όλοι λόγω locκdown, καταγράφουν μεγάλες απώλειες και θα συνεχίσουν να χάνουν, όπως δείχνουν οι εξελίξεις με την Πανδημία.

·         Τέλη. Το ύψος της επιβολής τους θα πρέπει να “ καλύπτει το σύνολο των δαπανών των αντίστοιχων υπηρεσιών, ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα στις υπηρεσίες αυτές ‘’.  Και όλα αυτά την ίδια ώρα που προκλητικά δις ευρώ παρελαύνουν μπροστά στα πόδια των επιχειρηματικών ομίλων  (βλέπε καθαριότητα στο δήμο μας) και από την άλλη τα λαϊκά νοικοκυριά αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα.

·         Προσλήψεις για  άλλη μια φορά «στον αέρα». Καμιά καταγραφή αναγκών σε προσωπικό , δαπανών για τις αποδοχές τους. Οι κατευθύνσεις που δίνονται, είναι ότι θα πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τα ίδια έσοδα.

       Η πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής  είναι δηλωμένη από την προεκλογική περίοδο ακόμα, και είναι αυτή που υπηρετεί  με συνέπεια, ένα δημόσιο τομέα αποδιοργανωμένο, υποστελεχωμένο, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, ανεπαρκή να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες. Τρανό παράδειγμα η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο για τρία χρόνια με 7, 5 εκατ. και μάλιστα όταν στο διαγωνισμό η εταιρεία αυτή έμεινε μόνη της, δίνοντας την εξευτελιστική  έκπτωση της τάξης του 1,5%. Αν αυτό δεν είναι κερδοφορία των εταιρειών σε βάρος της τσέπης της λαϊκής οικογένειας, που πληρώνει τα δημοτικά τέλη, τότε τι είναι;

Η Λαϊκή Συσπείρωση  όλα αυτά τα χρόνια έφερε προτάσεις ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, των μικρών και φτωχών επαγγελματιών και αγροτών διεκδικώντας παράλληλα έργα προστασίας από φυσικά φαινόμενα, έργα υποδομών κλπ

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την προστασία της υγείας και τη ζωή που δικαιούμαστε.

Η εξάπλωση της πανδημίας επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων για την υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων του Δήμου. Η διοίκηση του Δήμου πρέπει να σταθεί δίπλα σε όσους διεκδικούν τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε:

Ø  Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας ώστε να μπορούν να καλύπτουν τους δημότες σε δωρεάν εξετάσεις, τεστ και πληροφόρηση.

Ø  Μαζικά δωρεάν τεστ για COVID

Ø  ΟΛΑ τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του Δήμου.

Ø  Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας σε σχολεία και Β/Ν σταθμούς.

Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες. Στηρίζουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε:

v  Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και έμμεση φορολογία στα είδη λαϊκής ανάγκης . Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

v  Μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.

v  Χρηματοδότηση από το κράτος όλων των μέτρων και έργων για πρόληψη-αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ειδικά για τις πλημμύρες, που στην περιοχή μας έχουμε κακή πείρα.

v  Δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό. Κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.

v  Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού , χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα τους .

v  Εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας.

v  Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους

 

Για όλα αυτά θα κινητοποιηθούμε μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.