Με δελτίο τύπου η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Θερμαϊκού δίνει τις αναγκαίες εξηγήσεις, για τις απόψεις της σχετικά με τη μείωση 
των δημοτικών τελών κατά 24% και την θέση του λευκού που πήρε στην ακολουθούμενη ψηφοφορία   στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Διαβάστε την ανακοίνωση:

Αγαπητοί συνδημότες,

Όλα αυτά τα χρόνια με τις αντιδραστικές διοικητικές αναδιαρθρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετέτρεψαν τους Δήμους σε ένα διευρυμένο φορομπηχτικό μηχανισμό με στόχο τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, τα λαϊκά στρώματα συνολικότερα.

Αυτή τη φορομπηχτική πολιτική τόσο ο προηγούμενος Δήμαρχος όσο και ο σημερινός στήριξαν και υλοποίησαν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταγγείλει την πολιτική της ανταποδοτικότητας για κάθε υπηρεσία και έργο της Τοπικής Διοίκησης και απαιτούμε την κατάργησή της, δηλαδή διεκδικούμε να μην πληρώνουμε λιγότερο ή περισσότερο για υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος και τις έχουμε ήδη πληρώσει μέσω της κεντρικής φορολογίας.

Οι δυο προτάσεις που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο παρά του ότι και οι δύο προέβλεπαν μείωση των συντελεστών, δεν έρχονταν σε αντίθεση με τη φορομπηχτική πολιτική του Δήμου, ούτε ελάφρυναν ουσιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

Κι αυτό γιατί;

Πρώτον: Σε μια περίοδο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα πιο βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, με τα προβλήματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών συνεχώς να οξύνονται οι μειώσεις που προτάθηκαν αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών για ουσιαστική ανακούφιση του λαού από τα πολλαπλά οικονομικά βάρη.

Πιο συγκεκριμένα:

Και οι δυο προτάσεις συμφωνούν με τη λογική της ανταποδοτικότητας και τον ισοσκελισμό των εσόδων - εξόδων για τη συγκεκριμένη υπηρεσία καθαριότητας και φωτισμού, κάτι που δηλώνουν εγγράφως στις προτάσεις που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όποια πρόταση και να περνούσε οι Δημότες του Δήμου Θερμαϊκού θα έβαζαν ποιο βαθιά το χέρι στη τσέπη πληρώνοντας περισσότερα κατά 900.587 €, για το λόγο ότι ο Δήμος φέτος θα εισπράξει περισσότερα δημοτικά τέλη που προκύπτουν από τις πρόσθετες δηλωθείσες επιφάνειες και αναδρομικά από το 2020 για τον ίδιο λόγο.


Η διαφορά της εναλλακτικής πρότασης παρατάξεων της αντιπολίτευσης είναι ότι πρότεινε ουσιαστικά τη μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στο ύψος των αναδρομικών που θα πάρει ο δήμος από τα αναδρομικά του 2020.

Πρακτικά σ’ αυτή τη περίπτωση κάποιοι δημότες θα ελαφρυνθούν λίγο περισσότερο, όμως τα έσοδα αυτά που θα στερηθεί ο δήμος θα τα πάρει από άλλους δημότες που δήλωσαν περισσότερα τετραγωνικά, έτσι ώστε τα έσοδα να ισοσκελιστούν με τα έξοδα. Του χρόνου όμως που δεν θα υπάρχουν αναδρομικά από το προηγούμενο έτος για τα δηλωθέντα τετραγωνικά – εφόσον όλοι τους συμφωνούν για τον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών τελών – θα προχωρήσουν σε ανάλογη αύξηση τους.

-- Άλλωστε η φορομπηχτική πολιτική και των δυο παρατάξεων αποδεικνύεται απ’ την πορεία των δημοτικών τελών τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι προϋπολογισμοί από το 2016 προέβλεπαν:


® 2016 έσοδα 4.145.000

® 2017 έσοδα 4.435.055

® 2018 έσοδα 4.289.050

® 2019 έσοδα 4.086.641,69

® 2020 έσοδα 4.608.725

Και το 2021 ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 4.464. 952 €. Αν προσθέσουμε και τα έσοδα από τα δηλωθέντα τετραγωνικά και τα αναδρομικά του 2020 (900.587) τα έσοδα θα φτάσουν στο ποσό των 5.365.539 €.

Η εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε προβλέπει έσοδα 5.312.514 €, δηλαδή η διαφορά τους είναι 53.025 €. Αν διαιρεθούν με τα δηλωμένα τετραγωνικά αυτό σημαίνει μια μείωση στο τετραγωνικό μέτρο κατά 0,018 €, δηλαδή ένα σπίτι 100 τετραγωνικών θα έχει μείωση 1,84 €. Μιλάμε όχι μόνο για σταγόνα στον ωκεανό αλλά για σκέτη κοροϊδία.


Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε ουσιαστική ελάφρυνση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων κάτι που όλοι τους με τις προτάσεις που κατέθεσαν δεν αποδέχονται. Εμείς σε κάθε περίπτωση δεν απορρίπτουμε οποιαδήποτε ελάφρυνση όσο μικρή κι αν είναι γι’ αυτό δεν καταψηφίσαμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν και ψηφίσαμε ΛΕΥΚΟ, αναδεικνύοντας μ’ αυτό το τρόπο την κοροϊδία που παίζεται στις πλάτες του λαού του δήμου μας και από τις δυο πλευρές.

Στη διαμάχη τους για το ποιος θα κάτσει στην καρέκλα του Δημάρχου εμείς δεν θα διαλέξουμε το ποιος είναι πιο ικανός να εφαρμόσει μια αντιλαϊκή – φορομπηχτική πολιτική.

Δεύτερο: Για τα υπόλοιπα τέλη και φόρους που επιβάλει ο δήμος και οι δυο προτάσεις δεν λένε κουβέντα, που και το 2021 παραμένουν στο ίδιο ύψος ή και ορισμένα αυξάνονται (βλέπε Τέλος Ακίνητης Περιουσίας(ΤΑΠ), Τέλος ύδρευσης/αποχέτευσης, Τέλος χρήσεως πεζοδρομίων, Τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων ορισμένων κατηγοριών καταστημάτων, Τέλος καθαριότητας λαϊκών αγορών και εμποροπανήγυρων, Δυνητικά τέλη, για κάθε νέα υπηρεσία ή έργο που γίνεται στην περιοχή τους. Τέτοια έχουν μπει ως τροφεία, στις δράσεις για πολιτισμό, αθλητισμό, κ.λπ.

Για όλους τους παραπάνω φόρους και τέλη οι δυο προτάσεις δε προβλέπουν καμιά μείωση.

Τρίτο: Η σχέση των εσόδων του Δήμου μεταξύ αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό και των εσόδων από φόρους και τέλη συνεχώς αυξάνεται σε βάρος των φόρων που πληρώνει ο λαός.

Τέταρτο: Η επιβολή των συγκεκριμένων φόρων/τελών δεν έχει σχέση με την φορολογική δυνατότητα του νοικοκυριού, έχει βάση αναφοράς την τιμή του τετραγωνικού παίρνοντας έτσι την μορφή κεφαλικού φόρου π.χ. ο κάτοχος της βίλας να πληρώνει το ίδιο με τον ενοικιαστή, το σούπερ- μάρκετ με το μικρομάγαζο, κ.οκ.

Πέμπτο: Προτείναμε ειδικά για τους επαγγελματίες την απαλλαγή τους από την πληρωμή κοινόχρηστων χώρων για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι διατάξεις για το περιορισμό της διάδοσης του COVID-19, καθώς και την απαλλαγή όλων των επαγγελματιών από την καταβολή ανταποδοτικών τελών καθαρισμού και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι διατάξεις για το περιορισμό της διάδοσης του COVID-19, χωρίς να γίνουν αποδεκτές από τη Διοίκηση του Δήμου.

***

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες του Δήμου Θερμαϊκού,

Το ζήτημα δεν είναι να επιλέγουμε πάντα ανάμεσα σε δυο προτάσεις για το ποια είναι το μικρότερο κακό. Υπάρχει και το καλό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ουσιαστική ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων, σε μια πορεία κατάργησης της ανταποδοτικότητας αυτών των υπηρεσιών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & φωτισμού θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την κατάργηση τους και το πέρασμα της μισθοδοσίας των εργαζόμενων στην ευθύνη της κρατικής χρηματοδότησης, την άμεση μείωση τους σήμερα για λαϊκές γειτονιές, λαϊκή κατοικία, μικρομάγαζα, την κατάργηση τους τώρα στους κοινοχρήστους χώρους πολυκατοικιών, άνεργους, ενταγμένους στο ΚΕΑ, ΑμΕΑ, πολύτεκνους, εργατικά σωματεία, πολιτιστικούς, αθλητικούς φορείς.

Θα συνεχίσει να απαιτεί τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την κατάργηση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων όπως το ΦΠΑ για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κλπ.

Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων στο λαό της περιοχής που στρέφονται με κάθε ευκαιρία στην τσέπη του δημότη, στην εμπορευματοποίηση σειράς κοινωνικών αναγκών, την παράδοση τους στην επιχειρηματικότητα.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.