Η μία μετά την άλλη χώρες της Ε.Ε. αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, μετά τις αναφορές για περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν με τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίου, απ' την οποία έχει λάβει εμβόλια και η χώρα μας.

Τελευταία η Ιταλία ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι με απόφαση της εθνικής υπηρεσίας φαρμάκων (Aifa) σταματά «προληπτικά» τη χρήση των εμβολίων της παρτίδας ABV2856, με αφορμή κάποιες «σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ανάμεσα σε αυτές, όπως μεταδίδει η La Stampa, είναι δύο περιπτώσεις θανάτου που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Σικελία. Πρόκειται για ένα 43χρονο αξιωματικό του Ναυτικού που πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του, και για ένα επιθεωρητή της αστυνομίας. Ήδη για τον θάνατο του πρώτου η εισαγγελια στις Σιρακούσες έχει ξεκινήσει έρευνα μετά τη μήνυση της οικογενείας του και η αυτοψία αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Ο 50χρονος αστυνομικός, ο οποίος πέθανε το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο της Κατάνια από θρόμβωση, είχε κάνει το εμβόλιο 18 ημέρες νωρίτερα και ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τον εμβολιασμό του ένιωσε άρρωστος, αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα.

Νωρίτερα σήμερα σκανδιναβικές χώρες ανακοίνωσαν επίσης ότι αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου.

«Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ο Γκέιρ Μπούχολμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων».

Προηγήθηκε η σχετική ανακοίνωση της Δανίας, με τη δανική εθνική υγειονομική αρχή να κάνει γνωστό ότι η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

Οι δανικές αρχές δεν έκαναν γνωστό πόσες αναφορές για δημιουργία θρόμβων υπήρξαν.

Το Reuters σημειώνει πως η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca για όσο διάστημα θα διερευνά έναν θάνατο από θρομβωτικές διαταραχές και μια πνευμονική εμβολή.

Τη Δευτέρα η Αυστρία ανακοίνωσε πως σταματά τη χορήγηση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας, η οποία υπέκυψε εξαιτίας «σοβαρών θρομβωτικών διαταραχών» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε με αυτό το εμβόλιο.

Στη συνέχεια άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ' αυτή την παρτίδα, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.

Τον ίδιο δρόμο φέρεται να ακολουθεί και η Ισλανδία σύμφωνα με δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων Ansa.

Το ιταλικό πρακτορείο αναφέρει ότι από τη συγκεκριμένη παρτίδα έχουν λάβει εμβόλια η Δανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ελβετία.

Γνωρίζουμε την απόφαση της Δανίας, είπε εκπρόσωπος της AstraZeneca, τονίζοντας πάλι ότι «η ασφάλεια του εμβολίου έχει δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες και ότι τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμώνων επιβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές».

Λόγω των εξελίξεων αυτών όπως είναι αναμενόμενο πάνε πίσω τα εμβολιαστικά προγράμματα. Η δανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας μετέθεσε κατά τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία περιμένει ότι όλοι οι Δανοί θα έχουν εμβολιασθεί πλήρως.
Η θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό, παρά την έναρξη έρευνας για τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ «είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων» καθώς και ότι «το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας» που έχει ξεκινήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή χαρακτήρισε τη διακοπή των εμβολιασμών «προληπτικό μέτρο», σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Χθες, ο EMA ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία και ότι ο αριθμός των περιστατικών εμβολής δι' αιματικού θρόμβου σε ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερος απ' αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά να έχουν αναφερθεί μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν εμβολιασθεί μέχρι τις 9 Μαρτίου με το εν λόγω εμβόλιο.
Συνεχίζουν κανονικά

Στη Γερμανία, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει το λόγο να διακόψει τους εμβολιασμούς, αφού «προς το παρόν δεν υπάρχει απόδειξει ότι ο θάνατος στη Δανία σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Οι Ευρωπαϊκής αρχές ερευνούν την υπόθεση».

Αντίστοιχα, οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στην διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Σουηδία εντόπισε δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και δέκα περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

«Δεν βρίσκουμε λόγο να αναθεωρήσουμε την έγκριση», δήλωσε η Βερόνικα Αρτουρσον, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων. «Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτό το είδος των θρόμβων».

Η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Η υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μεταξύ ατόμων που εμβολιάσθηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων» και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA ) αξιολογεί την κατάσταση.

Στη Βρετανία, όπου ήδη το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε σχεδόν 23 εκατομμύρια άτομα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι πιστεύει πως το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», προκειμένου να καθησυχάσει τον κόσμο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ραμπ, τόνισε επίσης ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές αλλά σημείωσε ότι σέβεται την απόφαση κάθε χώρας.



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.