Για ότι συμβαίνει φταίμε εμείς. Εγώ κι εσύ, κι ο γείτονας, ίσως κι ο μετανάστης, και ο πρόσφυγας, αυτός πιο πολύ απ’ όλους.
Οι ιμπεριαλιστές καταστρέφουν, βομβαρδίζουν, απομυζούν τη Συρία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική, από τότε που τις "ανακάλυψαν".
Πουλάνε όπλα κι αρπάζουν εδάφη, πετρέλαιο, ορυκτά, ανθρώπους.
Πουλάνε πόλεμο.
Είναι τα γουρούνια, τα γνωστά γουρούνια, που σου λένε: "Φταις".

Σου λένε και προσπαθούν να σε πείσουν, ότι φταις επειδή είσαι άνεργος και ακόμα περισσότερο φταις εάν παίρνεις επίδομα ανεργίας και επιβαρύνεις την οικονομία της χώρας.
Σου λένε, οι γέροι φταίνε. Γιατί δεν πέθαναν όταν σταμάτησαν να δουλεύουν. Επειδή θέλουν να παίρνουν με τη σύνταξη και το εφάπαξ ένα μέρος απ’ αυτά που έδωσαν τόσα χρόνια.

Είσαι γέρος και είσαι ζωντανός. "Φταις".

"Φταις" επειδή αρρώστησες από τον κορονοϊό και είσαι ο αίτιος που το επιβάρυνες, το εξαθλίωσες και έφτασε στα όρια του το εθνικό σύστημα υγείας.

"Φταις". Είσαι ένοχος.

Οι τράπεζες ανακεφαλαιώνονται απ’ τα χρήματα του δημοσίου, απ’ τα χρήματα των γέρων και των νέων. Κι εσύ χρωστάς, επειδή νόμιζες ότι μπορείς να χτίσεις σπίτι, ότι μπορείς να έχεις βιώσιμη επιχείρηση, αλλά έπεσες έξω.
"Φταις". Δεν είσαι τράπεζα για να σε σώσουν. Πρέπει να σου κλείσουν το μαγαζί, πρέπει να σου πάρουν το σπίτι. Γιατί "φταις".

"Φταις". Είσαι ένοχος.

Ο στόχος τους είσαι εσύ, εγώ, εμείς.
Εγώ, εσύ, εμείς, που καταπιέζεται καθημερινά και παλεύει για να επιβιώσει σ’ έναν σκληρό κόσμο, προσπαθούν να στρέψουν να στρέψουν το βλέμμα του εργαζόμενου, του άνεργου του ενός ενάντια στον άλλον για να μπορούν να είναι οι κυρίαρχοι των καταστάσεων.
Μας τρέφουν ενοχές, για να μην μπορούμε να δούμε ποιοι είναι οι υπαίτιοι της καταστροφής.

Σου λένε, Φταις! Φταις! Φταις!

Γιατί αυτό που φοβούνται περισσότερο οι αληθινοί ένοχοι, να το ξέρετε, είναι ότι κάποια μέρα θα σταματήσουμε να ενοχοποιούμε τον εαυτό μας και τον διπλανό μας, επειδή είναι μιας άλλης φυλής και θρησκείας, μιας άλλης χώρας και επαγγέλματος, μιας άλλης ιδεολογίας σε σχέση με τη δική τους και ενός άλλου φύλου.

Αυτό που φοβούνται όμως ακόμα πιο πολύ και προσπαθούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν να μας κάνουν να νιώθουμε πάντα ένοχοι για όλα, είναι ότι κάποια μέρα θα καταλάβουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί φταίχτες.

Λουκας Σαγιας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.