Η άποψη του Θοδωρή Τζέκου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ για την Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Μεσημέρι:

Εδώ και 3 μήνες ο δήμαρχος γνωρίζει και επίσημα για τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στο Μεσημέρι.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ανεπίσημα δεν γνώριζε πολύ νωρίτερα για το σχεδιασμό αυτό. Όπως φαίνεται όμως, επέλεξε, παρά την υποχρέωσή του, να κρατήσει το δημοτικό συμβούλιο και την κοινωνία του δήμου Θερμαϊκού μακριά από οποιαδήποτε ενημέρωση και συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, για ένα ζήτημα που αφορά στην ποιότητα ζωής και υγείας των κατοίκων, μέχρι που ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Μέχρι δηλαδή την υποχρεωτική πλέον παροχή γνώμης από τα συλλογικά όργανα του δήμου προς τους αρμόδιους υλοποίησης του έργου.

Η τακτική αυτή του δημάρχου είναι προφανώς καταδικαστέα και αντιδημοκρατική και διαταράσσει την κοινωνική γαλήνη. Σε τέτοια ζητήματα απαιτείται ενημέρωση και διαβούλευση με την κοινωνία ώστε να καταλήγουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Βέβαια, ο σχεδιασμός δημιουργίας Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), δεν είναι κάτι καινούριο. Το 2016 (δήμαρχος Μαυρομάτης), το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας (απόφ. 103/2016), ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), προκειμένου να ενταχθεί αυτό στο Αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ). Το Περιφερειακό Σχέδιο έγινε τελικά ΦΕΚ (4010Β/2016) μετά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης στην οποία συμμετείχε ο δήμος μας διά του τότε δημάρχου κ. Μαυρομάτη και αποφασίστηκε, μετά από την πρόταση του δήμου Θέρμης, η δημιουργία της 2ης ΜΕΒΑ στα όρια του δήμου Θερμαϊκού.

Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν, είναι τουλάχιστον προκλητική η πολεμική ρητορική της μείζονος αντιπολίτευσης για το ζήτημα αυτό. Αφού δεσμεύτηκε για χωροθέτηση ΜΕΒΑ στο δήμο μας, γιατί δεν επεξεργάστηκε και δεν μεθόδευσε ένα πλάνο για το ακριβές σημείο δημιουργίας της ΜΕΒΑ; Πώς είναι δυνατόν να πέφτουν σήμερα κάποιοι από τα σύννεφα και να δυναμιτίζουν με αυτόν τον τρόπο την κοινωνία;

Με λίγα λόγια είναι προφανές ότι τόσο ο πρώην, όσο και ο νυν δήμαρχος, γνώριζαν την προοπτική αυτή και περιοριζόταν μάλλον σε προσευχές να περάσει το θέμα στα ψιλά. Η τακτική τους είναι ίδια. Το μόνο που την διαφοροποιεί είναι η θέση στην οποία βρίσκονται κάθε φορά (διοίκηση ή αντιπολίτευση).

Αυτά όμως αφορούν στην ιστορία.

Σήμερα, πρέπει να συγκληθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο, έστω μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών, ώστε να έχουμε όλοι μια έγκυρη ενημέρωση για το τι σημαίνει ακριβώς μια ΜΕΒΑ και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, ώστε να εξετάσουμε τυχόν εναλλακτικές προτάσεις, να συζητήσουμε μια ενδεχόμενη τροποποίηση της μελέτης, να διερευνήσουμε δυνατότητες προσβολής της συγκεκριμένης μελέτης, εάν κρίνουμε ότι θίγει δυσανάλογα τους κατοίκους της περιοχής, καθώς ακούγονται τεκμηριωμένες γνώμες περί ακυρότητας της μελέτης και άλλα θέματα που θα τεθούν.

Η διοίκηση πρέπει να έχει σύμμαχο την κοινωνία (εν προκειμένου τους κατοίκους του Μεσημερίου) και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι δημότες, συμμετέχουν, διαβουλεύονται και ενημερώνονται με ειλικρίνεια. Η αντιπολίτευση με ψυχραιμία, πρέπει να ενημερώνεται και να βοηθά προς την ίδια κατεύθυνση.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.