Τη μονάδα παραγωγής των ρωσικών εμβολίων Sputnik-V στο Βελιγράδι επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και δήλωσε αισιόδοξος ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα παράγονται στη Σερβία περισσότερα από 20 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό. Στο Ινστιτούτο Torlak του Βελιγραδίου ξεκίνησε από εχθές η παραγωγή της πρώτης παρτίδας των ρωσικών εμβολίων τα οποία θα διατεθούν προς χρήση στις αρχές Ιουνίου. Η Σερβία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που αρχίζει να παράγει το εμβόλιο Sputnik-V. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αφού έδειξε στους δημοσιογράφους ένα από τα πρώτα φιαλίδια του ρωσικού εμβολίου που βγήκε από τη μονάδα παραγωγής στο Torlak, ανέφερε ότι τα εμβόλια που θα παράγονται στη Σερβία, αφού ικανοποιηθούν οι εσωτερικές ανάγκες, θα εξάγονται σε χώρες της ευρύτερης περιοχής. Τόνισε ότι όταν θα ανοίξει και το εργοστάσιο της κινεζικής Sinopharm οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων για τον κορονοϊό στη Σερβία θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια δόσεις ετησίως και η Σερβία θα καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη στην παραγωγή εμβολίων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ξεπέρασαν τα 1,8 εκατομμύρια οι πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση ενώ πάνω από 1,2 εκατομμύρια έλαβαν και τις δύο δόσεις. Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με το εμβόλιο της Astra Zeneca δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χορηγείται και σε άτομα κάτω των 60 ετών επισημαίνοντας ότι οι μελέτες που έγιναν στη Σερβία έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό και δημιουργεί μεγάλο αριθμό αντισωμάτων ενώ οι παρενέργειες είναι μηδαμινές. Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας της χαμηλής τιμής του εμβολίου της Astra Zeneca. "Εγώ το βλέπω σαν ένα πόλεμο τιμών όπου έχετε από τη μία τα εμβόλια που κοστίζουν 20 δολάρια και από την άλλη το φθηνό εμβόλιο που έβγαλε η Οξφόρδη και κοστίζει 4-5 δολάρια" εκτίμησε ο Βούτσιτς και ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.