Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί έντονη συζήτηση με αφορμή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 2ης ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων) Ανατολικού Τομέα και την χωροθέτηση της στο Μεσημέρι.
Βέβαια το πλαίσιο των συζητήσεων – ανακοινώσεων, έτσι όπως στήθηκε, δεν συνετέλεσε στον προβληματισμό και δεν έδωσε απαντήσεις σε δικαιολογημένες ανησυχίες και απορίες.
Αντίθετα με ευθύνη παρατάξεων δημιουργήθηκε στοχευμένα ένα θολό τοπίο για να κρύψουν όλοι την ουσία της υπόθεσης, που είναι η εμπορευματοποίηση της καθαριότητας και το χαράτσωμα των δημοτών, μιας και οι πράσινες μπίζνες είναι το καινούριο πεδίο
κερδοφορίας των επιχειρηματιών.
Να κρύψουν τέλος τη συμφωνία τους σε αυτό το πλαίσιο. Το δίλλημα που μπαίνει, παραδοσιακοί τρόποι (χωματερές) ή επεξεργασία αποβλήτων, κάθε φορά που γίνονται τέτοιες συζητήσεις, είναι ψεύτικο και αποπροσανατολιστικό. Κανένας δεν θα απαντούσε αρνητικά σε μια ενδεχόμενη επεξεργασία αποβλήτων με μεθόδους που θα χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και θα είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Το θέμα όμως ξεπερνάει αυτό το δίλλημα και ξεκινάει από τις προθέσεις, τους σχεδιασμούς και τους στόχους που υπάρχουν.
  •  Ο κατακερματισμός των έργων, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά, έρχεται από μόνος του να αποδείξει ότι λείπει ένας κεντρικός σχεδιασμός που θα καλύψει την παραπάνω ανάγκη σε υπερτοπικό επίπεδο και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
  • Οι χωροταξικές επιλογές συνήθως αφήνουν πίσω τους πολλά ερωτηματικά για το αν ο πραγματικός στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων. (βλέπε Μονάδα Απορριμμάτων Δ. Τομέα Θεσσαλονίκης όπου η επιλογή του χώρου για επεξεργασία, έγινε σε προστατευόμενο περιβάλλον στα όρια υγροτοπικού συμπλέγματος).
  • Η εγκατάσταση της ΜΕΒΑ στο δήμο μας έγινε μέσω ΕΣΠΑ. Σε ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ –ΠΚΜ τον Μάιο του 2018, που αναφέρεται σε όλα τα έργα της περιφέρειας που πρέπει να γίνουν, κάνει ξεκάθαρο ότι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του υπουργείου καλύπτουν μόνο το 1/3 από τη συνολική δαπάνη των 300 εκατομμυρίων που απαιτείται και ότι θα χρειαστεί να προσφύγουν σε δανεισμό ή σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα – ΣΔΙΤ. Εδώ γίνεται καθαρό ότι το έργο θα καταλήξει σε χέρια επιχειρηματιών που θα αυγατίσουν τα κέρδη τους μέσα από την τσέπη των δημοτών.
  • Και γιατί μέσα από την τσέπη των δημοτών; Γιατί Το έργο θα λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κατά συνέπεια ο στόχος είναι το κέρδος. Ο ιδιοκτήτης του έργου μπορεί να είναι ένας δημόσιος φορέας ή όχι. Μέσα σε μια επιχειρηματική δράση ενυπάρχει και ο παράγοντας της ζημιάς. Η καθαριότητα με όλους τους τομείς της, συμπεριλαμβανομένων και έργων επεξεργασίας, ανήκει στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, άρα την όποια ζημιά θα κληθεί να την πληρώσει η λαϊκή οικογένεια μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και την πιθανή αύξησή τους.
Ας δούμε όμως και κάποια οικονομικά στοιχεία, έτσι όπως καταγράφονται στη μελέτη.
  • Το λειτουργικό κόστος ετησίως θα είναι 623.441€ το οποίο θα μεταφερθεί, με βάση  τη λογική της ανταποδοτικότητας στις πλάτες του λαού. Το δε ύψος της φορολογίας αυτής το ορίζει το υπουργείο.
  • Τα έσοδα από την πώληση κόμποστ με μέση τιμή 5€ τον τόνο 36101€.
  • Το τελικό λειτουργικό κόστος ανά τόνο ετησίως είναι 34.4€.
✅Η συνεχής επίκληση της μελέτης σε μικρότερα κόστη ενισχύει τους φόβους για εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που θα υπόκεινται σε εκπτώσεις κατασκευαστικές και λειτουργικές, με ότι αυτό σημαίνει για όλους μας.
✅Όλα τα σχέδια είτε τοπικά είτε περιφερειακά εντάσσονται στη λογική κόστους οφέλους, που απορρέει από την ΕΕ και χαρακτηρίζει όλα αυτά τα έργα.
Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι κανείς δεν έκανε αναφορά ούτε πρόβαλε ότι η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά με το έργο της αποχέτευσης που πάλι όλοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν. Άλλωστε η λογική των άλλων παρατάξεων βρίσκεται στην ίδια πλευρά της όχθης. Όλοι μαζί ψήφισαν τον ΤΣΔΑ του δήμου μας (Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων), όλοι συμφωνούν στην επιχειρηματική δράση στο περιβάλλον, στην ανταποδοτικότητα των έργων, στα πρόστιμα, στα αντισταθμιστικά οφέλη, στη λογική
κόστους οφέλους, στα κέρδη των επιχειρηματιών.
Και αφού όλοι μαζί έχουν αποπροσανατολίσει τον κόσμο, του έχουν κρύψει τις πραγματικές τους ευθύνες για τις εξελίξεις με τους μισούς να λένε ότι είχαν άγνοια και τους άλλους να απαντάνε ότι το έμαθαν αργά, όταν από το καλοκαίρι η ΔΕΥΑΘ έδωσε έγκριση για παροχή
νερού στο συγκεκριμένο κομμάτι στο Μεσημέρι, μετά από αίτημα του ΦοΣΔΑ. Έρχεται όμως η στιγμή που οι αντιδράσεις του κόσμου τους ξεπερνούν και πρέπει να το μαζέψουν έστω και τελευταία στιγμή. Έτσι χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς κανένα συνοδευτικό
έγγραφο, φέρνει στη συνεδρίαση η διοίκηση μία πρόταση για την αλλαγή του τόπου εγκατάστασης από το Μεσημέρι στην Επανομή. Ένας σχεδιασμός που τους εμφάνιζε όλους σαν μαχητές, με άσφαιρα όμως πυρά, που θα καθησύχαζε προσωρινά την κοινωνία.
Εμείς σε τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού ποτέ δεν συμμετέχουμε.

Καλούμε τους συνδημότες μας… να έχουν ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά τους σε ότι γίνεται για αυτούς αλλά ενάντια σε αυτούς και μέσα απ’ τους φορείς της περιοχής να διεκδικήσουν:
✅ Έναν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των αποβλήτων με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
✅Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
✅Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα άλλα «οικονομικά εργαλεία». Το κόστος που συνεπάγεται ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, να καλυφθεί με κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα προκύψουν από την πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου.
✅Ένα ορθολογικό μείγμα μεθόδων και τεχνικών στην επεξεργασία των απορριμμάτων με επίκεντρο την ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και με σταθμούς μεταφόρτωσης και περιβαλλοντικά ασφαλής εφόσον τηρούνται χωρίς συμβιβασμούς
οι όροι λειτουργίας τους με επαρκές προσωπικό και κατάλληλη οργάνωση, μηχανήματα και εξοπλισμό.
✅Διεκδικούμε ουσιαστική αναβάθμιση των Υπηρεσιών Καθαριότητας, μαζί και των άλλων Υπηρεσιών των δήμων, σε υποδομές, εξοπλισμό, έμψυχο δυναμικό.
Τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των απαιτούμενων υποδομών με γνωστά από πριν κριτήρια, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
✅Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.