Σε μια εκρηκτική συγκυρία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Σάββατο 10/4 πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη ανοιχτή συνέλευση συντονισμού με τη συμμετοχή πλήθους συναδέλφων/ισσών φοιτητ(ρι)ών μεταπτυχιακών και υπ. διδακτόρων/ισσών. Μέλη τριών ενεργών σύλλογων, του ΕΣΜΦΥΔ Πολ. Επ., του ΣΜΦΥΔ ΠΤΔΕ, του ΣΜΦΥΔ Γεωλογίας, μέλη τριών υπό διαμόρφωση σύλλογων και δεκάδες συναδέλφισσες/οι συζητήσαμε τα κοινά μας προβλήματα, μοιραστήκαμε εμπειρίες αγώνα, καταλήξαμε σε συλλογικά συμπεράσματα κι αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας.

Τα πανεπιστήμια είναι πάνω από ένα χρόνο κλειστά με τις ευθύνες να βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση, που εμμονικά αρνείται να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία. Αντιθέτως, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση έφερε και ψήφισε το Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Ο αντιδραστικός αυτός νόμος αποτελεί τομή στην κατασταλτική/πειθαρχική κρατική διαχείριση της τριτοβάθμιας και δίνει συνέχεια στην υποβάθμιση του Δημόσιου, Δωρεάν, Μαζικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου (Νόμοι Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου, Γαβρόγλου).

Όλα τα μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν πάρει θέση ενάντια στον επικίνδυνο νόμο, αυτό όμως που σήμερα κρίνεται είναι η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την κατάργησή του και το παράλληλο μπλοκάρισμα της εφαρμογής του. Στο ΑΠΘ το προηγούμενο διάστημα η σύγκρουση του φοιτητικού κινήματος και των μαχόμενων κομματιών της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κυβέρνηση έλαβε εξαιρετικά οξυμένα χαρακτηριστικά. Οι δύο εισβολές των δυνάμεων καταστολής στο campus, που συνοδεύτηκαν από εξοργιστικές εικόνες αστυνομικής βίας και αδικαιολόγητες συλλήψεις φοιτητ(ρι)ών, πήραν απάντηση με μαζικότατες πορείες στο κέντρο της πόλης, επανοικειοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου -που σφύζει πλέον από ζωή- μαζικές συνελεύσεις, αντι-μαθήματα αλλά και πολύμορφες δράσεις.







Μέσα σε αυτό το κλίμα παρατηρήσαμε με χαρά και αισιοδοξία, κινητικότητα εντός των σχολών σε μία ζώνη μέχρι τώρα «αόρατη», σε εκείνη που ανήκουμε και εμείς δηλαδή των μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών και υποψηφίων διδακτόρων/ισσών. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τους όρους σπουδών και εργασίας μας διαρκώς να δυσχεραίνουν. Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα όριζαν δίδακτρα στα ΠΜΣ, περιορίζοντας σημαντικά το εύρος των κοινωνικών ομάδων που θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε αυτά. Την ίδια στιγμή οι υπ. διδάκτορες/ισσες είτε δουλεύουν χωρίς μισθό και δικαιώματα, είτε παράγουν έρευνα για την αγορά ή/και το στρατό. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα ως επί το πλείστον δεν προσανατολίζεται στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή το ν. 4777/2021 εκτυλίσσεται στη τριτοβάθμια ένας μεγάλος αγώνας από τους ΦΣ,, τους ΣΜΦΥΔ και τους συλλόγους εργαζόμενων (διοικητικών, καθηγητ(ρι)ών, προσωπικό σε μέριμνα και καθαριότητα, κα). Σε αυτόν τον αγώνα κρίνουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηριχθούν οι δράσεις των υπαρχόντων συλλόγων (Μεταπτυχιακων και υπ. διδακτορικων/ισσων), να διαμορφωθεί ο αναγκαίος χώρος για την επικοινώνηση των καθημερινών ζητημάτων των συναδελφισσών, καθώς και να υπάρξει αλληλοβοήθεια και σύμπραξη για την επανασύσταση ή τη δημιουργία συλλόγων σε τμήματα στα οποία είναι για χρόνια ανενεργοί ή δεν έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα.

Καλούμε τους Συλλόγους ΜΦΥΔ και όλες/ους τους/ις συναδέλφους/ισσες μεταπτυχιακούς και υπ. διδάκτορες/ισσες στη δεύτερη ανοιχτή συνέλευση συντονισμού, την Κυριακή 18/04 στις 12:00 στα γρασίδια Φιλοσοφικής. Στις μάχες που έχουμε μπροστά μας η κοινή συμπόρευση είναι αναγκαία προκειμένου να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα οι όροι με τους οποίους λειτουργούσαμε στους χώρους σπουδών κι εργασίας μας καθορίζονταν μονομερώς από άλλους. Ήρθε η σειρά μας να μπούμε στο παιχνίδι!

Αιτήματα αγώνα:

  • Ανατροπή του Νόμου 4777 Χρυσοχοΐδη, Κεραμέως! – Μπλοκάρισμα κάθε πτυχής του (πανεπιστημιακή αστυνομία, μέσα παρακολούθησης, πειθαρχικά, ελάχιστη βάση εισαγωγής, όριο φοίτησης κ.ά.)
  • Κατάργηση των Διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα / Απαλλαγή των Φοιτητ(ρι)ών από την καταβολή διδάκτρων μέσα στην πανδημία!
  • Παράταση της ισχύος των ακαδημαϊκών ταυτοτήτων
  • Επαναλειτουργία των σχολών μας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.
  • Μη μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης ως κύριας μορφής διδασκαλίας.
  • Άνοιγμα Βιβλιοθηκών και Αρχείων για την συνεχιση της ερευνητικήςδραστηριότητας.
  • Μισθός και ασφάλιση για τους/τις Υπ. Διδάκτορες/ισσες, με αξιοπρεπείς συνθήκεςεργασίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού - οχι στις προκηρύξεις γαλέρας για μεταπτυχιακούς και υπ. διδάκτορες/ισσες.
  • Καμία διαγραφή Φοιτητ(ρι)ών σε καμιά βαθμίδα.
  • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους και όλες — Έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες!
Επόμενη ανοιχτή συνέλευση: Κυριακή 18/4, 12:00 στα γρασίδια της Φιλοσοφικής



E-mail Επικοινωνίας: gsa.polsci.auth@gmail.com
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6955055083
Σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/polsci.auth.postgraduates/






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.