ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Ο φετινός εορτασμός της ιστορικής εξέγερσης των εργατών του Σικάγο, που αποτέλεσε σημείο ορόσημο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων όλου του κόσμου καθώς καθιέρωσε την 8ωρη εργασία, πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο νέων αγώνων για την πτώση της εργατοκτόνας κυβέρνησης της Ν.Δ.. Η αδίστακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και έναν χρόνο επιδεικνύει επιστημονικό αναλφαβητισμό και πλήρη αδιαφορία για την προστασία της κοινωνίας από την πανδημία με αποτέλεσμα τους χιλιάδες νεκρούς συμπολίτες μας που στην μεγάλη πλειοψηφία τους γινόταν και έπρεπε να σωθούν. Αντί να ενισχυθεί ουσιαστικά το Ε.Σ.Υ. τα σκάνδαλα με δώρα εκατομμυρίων στο γαλάζιο συνάφι έφτασαν σε νέα ύψη όπως και η καταστολή με την αστυνομία να τρομοκρατεί νεολαία και εργαζόμενους.

Ενώ για μήνες κυβέρνηση και καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. τρομοκρατούσαν και έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους για την εξάπλωση της πανδημίας τους εργαζόμενους και την νεολαία που κατέβηκαν στον δρόμο να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, οι ίδιοι δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό την ψήφιση νόμων που διαλύουν την παιδεία, ξεπουλούν την δημόσια -δηλαδή των εργαζομένων- περιουσία, περιστέλλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και με το νομοσχέδιο των σκλάβων, έμπνευσης Χατζηδάκη, επιχειρούν να ρίξουν ατομική βόμβα στο ήδη βομβαρδισμένο τοπίο των εργασιακών δικαιωμάτων. Το ν/σ θεσμοθετεί το νόμος είναι το δίκαιο…του εργοδότη και ταυτόχρονα προσπαθεί να κάμψει κάθε αντίσταση των εργαζομένων ατομικοποιώντας μας και χτυπώντας και πάλι τα μαχητικά σωματεία και τις συλλογικές διαδικασίες. Βασικότερα σημεία του ν/σ είναι:

  • Πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει ότι όρους εργασίας θέλει. Η γενίκευση αυτού του φαινομένου που εδώ και χρόνια βιώνουμε στον κλάδο, θα συμπιέσει μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω για όλους μας.
  • Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.
  • Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Υποτίθεται θα ανταμείβονται με σκόρπια ρεπό: αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτά δεν θα τα «τρώνε» καταχρηστικά οι εργοδότες, με το φόβητρο της απόλυσης, αυτό το σύστημα οδηγεί στην εξόντωση των εργαζομένων, που θα δουλεύουν 12ωρα για μήνες…
  • Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.
  • Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.
  • Υποχρεωτική για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, καθίσταται η απογραφή στο Γενικό Μητρώο, που σημαίνει ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών.
  • Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο, η οποία θα διώκεται ποινικά.
  • Κάθε εργαζόμενος θα έχει κάρτα εργασίας, συνδεδεμένη με το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που θα δείχνει το ακριβές ωράριο του. Αυτό όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσω της δυνατότητας του εργοδότη να τροποποιεί νόμιμα το ωράριο κατά βούληση και… online!
  • Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig–economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους «συνεργάτη» και όχι εργαζόμενου (κάτι σαν επέκταση της εργασίας με «μπλοκάκι”), δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου, καθώς ο εργοδότης θα απαλλάσσεται σε αυτή τη μορφή εργασίας από τις υποχρεώσεις του απέναντι στον εργαζόμενο.

Να Διώξουμε Τους Ανίκανους Και Διεφθαρμένους


Η ψευτοαντιπολίτευση των κομμάτων του κοινοβουλίου δεν θέλει και δεν μπορεί να σταματήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ.. Το ίδιο και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της Γ.Σ.Ε.Ε. που υπακούοντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης μετέφερε τον εορτασμό της πρωτομαγιάς στις 4/5 χωρίς συγκεντρώσεις! Η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που με την παρουσία μας στον δρόμο, με την οργάνωση και με σκληρούς αγώνες μπορούμε να επιβάλλουμε τις λύσεις μας και να σταματήσουμε την κυβέρνηση των εργοδοτών.

Με πρώτο σταθμό στις 6/5, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την νεολαία που διαδηλώνει ενάντια στον καταστροφικό νόμο Κεραμέως και με κομμάτια εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας.
Όλοι στην συγκέντρωση!!!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.