Strategic Culture Foundation,21-5-21
Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα αποκαλύψεις μιας μαζικής στρατιωτικής προσπάθειας των ΗΠΑ να ελέγξουν και να επηρεάσουν το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το δημοσίευμα βασίζεται σε μακρά έρευνα η οποία χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το Νιούσγουηκ. Οι εξονυχιστικές λεπτομέρειες και οι πολλαπλές συνεντεύξεις με εμπλεκόμενο προσωπικό σίγουρα πιστοποιούν την αξιοπιστία των πληροφοριών που αξίζουν περαιτέρω έρευνας, αν όχι μια έρευνα του Κογκρέσου. Είναι ενδεικτικό ότι η έκθεση αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από άλλα αμερικανικά εταιρικά ειδησεογραφικά όργανα.

Αυτό που ανακάλυψε είναι η ύπαρξη ενός «μυστικού «Ψηφιακού Στρατού» στους κόλπους των τακτικών αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που απασχολεί προσωπικό 60.000 ατόμων με επιχειρησιακό προϋπολογισμό 900 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Ο «κυβερνοστρατός» δραστηριοποιείται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν εποπτεύεται από το Κογκρέσο, γεγονός που αποτελεί παραβίαση του συντάγματος των ΗΠΑ. Είναι επίσης, όπως σημειώνει το Newsweek, εκ πρώτης όψεως, κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης που ρυθμίζει την ασυγκάλυπτη συμπεριφορά των συμβατικών στρατιωτικών.

Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι οι «ειδικές δυνάμεις» του κυβερνοχώρου συνεργάζονται με τις αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας. Ο δαιδαλώδης χαρακτήρας έχει τη σκοτεινή πτυχή ενός αστυνομικού κρατικού μηχανισμού, του είδους που οι Αμερικανοί αποδίδουν στην Ρωσία και στην Κίνα .

Το Νιούσγουηκ αναφέρει: «Η έκρηξη του κυβερνοπολέμου του Πενταγώνου έχει, επιπλέον, οδηγήσει χιλιάδες κατασκόπους που εκτελούν την καθημερινή τους εργασία υπό διάφορες πλαστές προσωπικότητες, στο ίδιο είδος των φαύλων επιχειρήσεων που οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν ότι Ρώσοι [δήθεν] και Κινέζοι κατάσκοποι διαπράττουν.».

Το Newsweek συνεχίζει: «Η νεότερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα είναι ο μυστικός στρατός που δεν αφήνει ποτέ τα πληκτρολόγιά του. Αυτοί είναι οι υπερσύγχρονοι μαχητές του κυβερνοχώρου και οι συλλέκτες πληροφοριών που υποδύονται ψευδείς προσωπικότητες στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τεχνικές μη ανωνυμίας και ψευδωνυμίας για να αποκρύψουν το ποιος και πού βρίσκεται η διαδικτυακή παρουσία τους [και] να διεξαγάγουν ακόμη και εκστρατείες επιρροής και χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.»

Το ρεπορτάζ του Newsweek δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι οι Αμερικανοί και άλλες δυτικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αναπτύξει μηχανισμούς για να επηρεάσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον δημόσιο λόγο μέσω της επινόησης πλαστών προσώπων γνωστών ως «bots». Αλλά αυτό που εντυπωσιάζει είναι η τεράστια κλίμακα του κυβερνοπολέμου του Πενταγώνου που διεξάγεται εναντίον του ίδιου του πληθυσμού της χώρας του όσο και ξένων εθνών.

Αυτό αποκαλύπτει το γελοίο των συνεχών κατηγοριών της Ουάσιγκτον εναντίον της Ρωσίας για κακοποιό δράση στον κυβερνοχώρο. Παρόμοιες κατηγορίες εκτοξεύονται από τους Αμερικανούς εναντίον της Κίνας, του Ιράν και άλλων εθνών. Η πραγματικότητα είναι, ωστόσο, ότι το Πεντάγωνο έχει κατασκευάσει τη μεγαλύτερη, παράνομη μυστική δύναμη στον κόσμο, σύμφωνα με το Newsweek. Το γεγονός ότι το Δυτικό κοινό δεν βλέπει αυτή την πραγματικότητα είναι ένα κατόρθωμα διαχείρισης αντίληψης ή προπαγάνδας.

Έχει γίνει ρεφραίν για αμερικανούς και ευρωπαίους πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης να κατηγορούν τη Ρωσία ότι παρεμβαίνει στις δυτικές εκλογές μέσω υποτιθέμενης δόλιας επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το παραμύθι έχει επαναληφθεί τόσο συχνά που έχει καταλάβει την θέση "γεγονότος". Λέγεται ότι είναι ένα από τα ζητήματα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να θέσει αυτοπροσώπως στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν οι δύο ηγέτες συναντηθούν αυτό το καλοκαίρι.

Επιπλέον, η Ρωσία φέρεται να έχει προκαλέσει πέρυσι μια μαζική κυβερνοεπίθεση σε αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες και εμπορικές εταιρείες - το λεγόμενο Solar Winds Hack.

Η επίθεση οικονομικού εκβιασμού για λύτρα σε έναν αμερικανικό πετρελαιαγωγό νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία έπληξε σχεδόν δώδεκα πολιτείες στην ανατολική ακτή, αποδόθηκε επίσης σε μια ρωσική συμμορία του κυβερνοχώρου με τον υπαινιγμό ότι το Κρεμλίνο ήταν εν μέρει υπεύθυνο. ( Σημ.Μτφρ: τελικά πληρώθηκαν τα λύτρα και ξαναλειτούργησε ο αγωγός)

Ο όγκος του κυβερνοστρατού του Πενταγώνου θέτει αυτά τα ζητήματα σε προοπτική. Καταρχάς, δεν υπήρξαν ποτέ επαληθεύσιμα αποδεικτικά στοιχεία από δυτικές κυβερνήσεις που θα μπορούσαν σε οποιοδήποτε δικαστήριο να ενοχοποιήσουν τη Ρωσία σχετικά με τους ισχυρισμούς κακοήθους συμπεριφοράς. Αλλά δεύτερον, αυτό που έχουμε είναι ογκώδεις αποδείξεις ότι οι Αμερικανοί είναι αυτοί που έχουν την ικανότητα για συστηματικά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Ήταν οι Αμερικανοί υπό τις κυβερνήσεις Τζωρτζ Μπους β και Μπάρακ Ομπάμα αυτές που ανέπτυξαν και χρησιμοποίησαν τον ιό κακόβουλου λογισμικού Stuxnet που παρέλυσε την πυρηνική βιομηχανία του Ιράν πριν από μια δεκαετία. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει πιαστεί έτσι επ' αυτοφώρω σε μια πράξη κυβερνοπολέμου.

Οι αποκαλύψεις το 2013 και αργότερα από τον πρώην υπάλληλο της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν που τεκμηρίωσε με συντριπτικές λεπτομέρειες μια παγκόσμια εκστρατεία παράνομης παρακολούθησης, από την Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, που καλύπτει το διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες είναι μια άλλη εκπληκτική πτυχή.

Ο Σνόουντεν παρέδωσε στην ιστοσελίδα αποκαλύψεων δημοσίου συμφέροντος Wikileaks αρχεία που δείχνουν πώς η CIA και η NSA συνεργάστηκαν με αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας διαδικτύου για να διεισδύσουν παράνομα στις ιδιωτικές επικοινωνίες κυβερνήσεων και πολιτών σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο αυτό, αλλά η CIA έχει αναπτύξει τεχνικές για την ψευδή ενοχοποίηση άλλων με τα εγκλήματά της στον κυβερνοχώρο.

Βοηθούν και υποκινούν τους Αμερικανούς στις παγκόσμιες παράνομες ενέργειές τους οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Βρετανίας και των άλλων συμμαχικών εθνών των «Πέντε Οφθαλμών», του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, δήλωσε κατηγορηματικά σε συνέντευξη αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία δεν έχει εμπλακεί σε κυβερνο-πειρατεία ή κακόβουλη επιρροή εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλων Δυτικών εθνών. Ο Naryshkin επεσήμανε την απόλυτη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, στα οποία ο δημοσιογράφος του BBC που του πήρε συνέντευξη μπερδεύτηκε ψάχνοντας μιαν απάντηση.

Επιπλέον ο Ρώσος εισήγαγε το τεκμήριο του ρεαλισμού σε απάντηση των συνήθως κενολόγων ισχυρισμών επικαλούμενος τις αποκαλύψεις του ΄Εντουαρντ Σνόουντεν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες NSA και CIA είναι αυτές που έχουν την γνωστή ικανότητα για μαζικό κακοποιό κυβερνοπόλεμο. Δεν είναι παράλογο να σκεφθεί κάποιος ότι αυτές οι υπηρεσίες επεδίωξαν να ενοχοποιήσουν την Ρωσία για το SolarWinds Hack και άλλες επιθέσεις.

Σε συνάρτηση με το κυβερνοστρατό του Πενταγώνου το όλο σύστημα των αμερικανικών και δυτικών κατηγοριών κατά της Ρωσίας αποτελεί μια γελοιογραφική προβολή της δικής τους ενοχής.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.