[Νέα πολύ σοβαρή τροπή σημειώνεται στο διάβημα των Γάλλων Αποστράτων της 21ης Απριλίου, για την αφύπνιση των κυβερνώντων στην κρισιμότητα διολίσθησης της χώρας από την έκπτωση ισχύος, ενότητας και επιρροής, στο φάσμα εμφυλίου πολέμου. Η απήχηση της ανοικτής επιστολής τους, στην οποία οι υπογραφές στρατηγών και ανωτέρων βαθμούχων δεν έπαψαν να πολλαπλασιάζονται και να συγκεντρώνουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού –παρά τους υβριστικούς αφορισμούς πρωθυπουργού και υπουργών, της συγχορδίας του ελεγχόμενου Τύπου και την απειλούμενη δίωξη- διογκώθηκε σήμερα σε προέλευση και βαρύτητα με διάγγελμα των εν ενεργεία τώρα στρατιωτικών, ενισχυμένης σαφήνειας και εντυπωσιακής δριμύτητας. Πρόκειται περί εξελίξεως που σαφώς προοιωνίζεται εξελίξεις ενδεχομένως πανευρωπαϊκής σημασίας.]

Μετάφραση/εισαγωγή: Μιχαήλ Στυλιανού

Αντίδραση στην Διακήρυξη των Ενεργεία Αξιωματικών

Général Dominique Delawarde, Comité Valmy, 10-5-21

Χθες το βράδυ, προς έκπληξή μου, το τηλέφωνο χτυπάει γύρω στις 7:00 μ.m., ενώ είμαι με την οικογένειά μου, περιτριγυρισμένος από τα εγγόνια μου. Μια εθνική τηλεόραση μου ζητά να παρέμβω τη Δευτέρα 10 Μαΐου σε ένα πλατό για μια νέα ανοιχτή επιστολή στρατιωτικών, «εν ενεργεία» αυτή τη φορά, η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα από το περιοδικό Valeurs Actuelles. Θα μπορούσε να έχει μέχρι και 2.000 υπογραφές, ... στην αρχή.

Είχα ακούσει φήμες γι' αυτή την υπόθεση, αλλά δεν το πίστεψα. Οι διαθέσεις του «μεγάλου μουγγού» γενικά παραμένουν «περιορισμένες» στο «μεγάλο ερμητικά κλειστό κουκούλι» που αποτελεί τον στρατιωτικό θεσμό, υπεύθυνο για την υπεράσπιση της χώρας μας.

Αυτά τα καταπληκτικά νέα μου εμπνέουν αμέσως μερικές προσωπικές καυτές σκέψεις:

1 - Για να ραγίσει και ο στρατιωτικός «ερμητικά κλειστός βραστήρας» πριν ίσως εκραγεί, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι ήδη πολύ πιο σοβαρή από ό, τι φανταζόμουν. Η πίεση και η αγανάκτηση πρέπει να είναι ισχυρές... Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε βιώσει εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

2 - Εάν η είδηση είναι αληθινή, αποτελεί μια καυστική διάψευση προς τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές που ήθελαν να χλευάσουν την έκκληση των πολιτών και στρατιωτικών που έγινε στις 13 Απριλίου από τους πρώην στρατιωτικούς, αλλά και από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τους πιο δουλοπρεπείς δημοσιογράφους που μεταδίδουν και υποστηρίζουν ακούραστα τα ψέματα της εκτελεστικής εξουσίας και των αυλικών της.

3 - Φαντάζομαι μάλιστα για μια στιγμή να οργανώνουν μιαν «ομάδα κρούσεως» με αυτούς τους ψεύτες δημοσιογράφους από το «BFMTV ή την France Intox» (Γαλλο-τοξίνωση) , που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα κατά πρόσωπο και να τους στείλουν στην πρώτη γραμμή, πίσω από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων (Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), την Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Εσωτερικών, όταν η κατάσταση θα είναι πραγματικά εκτός ελέγχου στα πιο καυτά προάστια.

4 - Αναρωτιέμαι για το ζήτημα των κυρώσεων, γνωρίζοντας ότι αυτοί οι ενεργοί στρατιώτες αντιμετώπιζαν πιθανώς τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν οι υπογραφές τους από τα μέσα ενημέρωσης που θα έπρεπε να δημοσιεύουν το κείμενό τους, αλλά η ταυτότητά τους θα είναι γνωστή μόνο από τα μέσα ενημέρωσης που θα δημοσιεύσουν ττην ανοικτή επιστολή τους. Ως εκ τούτου, η ταυτότητά τους θα παραμείνει άγνωστη στο ευρύ κοινό και προστατευμένη από τις πηγές πληροφοριών των δημοσιογράφων, που περιγράφονται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου .

5 - Επίσης, σχετικά με τις κυρώσεις, ξαναδιάβασα αυτή τη νουθεσία στον CEMA του πατέρα Richard Kalka, πρώην στρατιωτικού ιερέα από το 1985 έως το 2015, ο οποίος συνόδευσε στρατιώτες σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων για 30 χρόνια.

Valeursactuelles.com/tu-devras-un-jour-en-repondre-devant-dieu

6 - Ξαναδιάβασα επίσης αυτό το άρθρο από έναν πρώην αξιωματικό της χωροφυλακής Alexandre JUVING-BRUNET

laplumeducitoyen.org/2021/05/07/notre-armee-est-infiltree

Επισημαίνει μια σημαντική δυσκολία που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανακατάληψη των χαμένων εδαφών της Δημοκρατίας, ειδικά από τη στιγμή που ο ενεργός στρατός έχει απώλειες για σχεδόν 30 χρόνια και ένα σημαντικό ποσοστό αυτού του προσωπικού βρίσκεται ήδη σε αποστολές εκτός Γαλλίας.

7 - Η μνήμη των ιστορικών γεγονότων του 2001 που είχαν αναστατώσει τη χωροφυλακή έρχεται πίσω σε μένα στη μνήμη

leparisien.fr/05/12/2001/les-gendarmes-descendent-dans-la-rue

Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι τέτοια γεγονότα θα μπορούσαν κάλλιστα να συμβούν ξανά εάν ο εκνευρισμός του στρατού απέναντι στην άνοδο της βίας, είτε πρόκειται για χωροφύλακες είτε για τον Ενεργό Στρατό, αλλά και για αστυνομικούς και πυροσβέστες, ήταν να ανέβει στην επιφάνεια ...

Αλλά να που έρχεται τώρα σε γνώση μου το κείμενο του διακήρυξης των ενεργών συντρόφων μας.

Ιδού αυτή στην σοβαρότητά της και στο σύνολό της. Είναι επίσης ένα κείμενο ακαταμάχητο και έξοχα γραμμένο. Αφήνω τους αναγνώστες να το εκτιμήσουν με την ιδιαίτερη σοβαρότητα που επιβάλλει.


Διακήρυξη των ενεργών συντρόφων μας

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κυρίες και κύριοι, υπουργοί, βουλευτές, ανώτατοι αξιωματικοί, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων.

Δεν τραγουδάμε πλέον τον έβδομο στίχο του Εθνικού ΄Υμνου μας, γνωστού ως «παιδικού στίχου». Ωστόσο, είναι πλούσιος σε διδασκαλίες. Αφήστε τον να μας τις δώσει:

«Θα μπούμε στην υπηρεσία όταν οι πρεσβύτεροι μας θαζ έχου φύγει. Θα βρούμε τη σκόνη τους, και τα ίχνη των αρετών τους. Πολύ λιγότερο ζηλεύοντας που επιβιώσαμε από το να μοιραστούμε το φέρετρό τους, θα έχουμε την υπέροχη υπερηφάνεια να τους εκδικηθούμε ή να τους ακολουθήσουμε».

Οι πρεσβύτεροι μας είναι μαχητές που άξιζαν να είναι σεβαστοί. Αυτοί είναι, για παράδειγμα, οι παλιοί στρατιώτες των οποίων την τιμή ποδοπατήσατε τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι αυτοί οι χιλιάδες υπηρέτες της Γαλλίας, υπογράφοντες ένα κείμενης απλής κοινής λογικής, στρατιώτες που έδωσαν τα καλύτερά τους χρόνια για να υπερασπιστούν την ελευθερία μας, υπακούοντας στις εντολές σας, να διεξαγάγουν τους πολέμους σας ή να εφαρμόσουν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς σας, τους οποίους έχετε λερώσει ενώ ο λαός της Γαλλίας τους υποστήριξε.

Αυτούς που πολέμησαν ενάντια σε όλους τους εχθρούς της Γαλλίας, τους αποκαλέσατε ταραχοποιούς όταν το μόνο λάθος τους είναι να αγαπούν τη χώρα τους και να θρηνούν τον ορατή έκπτωσή της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εναπόκειται σε εμάς, που πρόσφατα εισήλθαμε στην υπηρεσία, να εισέλθουμε στην αρένα απλώς και μόνο για να έχουμε την τιμή να πούμε την αλήθεια.

Είμαστε από αυτό που οι εφημερίδες ονόμασαν «η γενιά της φωτιάς». Άνδρες και γυναίκες, ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, όλοι οι στρατοί και οι τάξεις, όλες οι ευαισθησίες, αγαπάμε τη χώρα μας. Αυτοί είναι οι μόνοι τίτλοι δόξας μας. Και αν δεν μπορούμε, με τον κανονισμό, να εκφραστούμε με τα πρόσωπά μας ακάλυπτα, είναι εξίσου αδύνατο για εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί.

Αφγανιστάν, Μαλί, Κεντρική Αφρική ή αλλού, αρκετοί από εμάς έχουμε γνωρίσει εχθρικά πυρά. Κάποιοι άφησαν συντρόφους εκεί. Προσέφεραν τη ζωή τους για να καταστρέψουν τον ισλαμισμό στον οποίο κάνετε παραχωρήσεις στο έδαφός μας.

Σχεδόν όλοι μας γνωρίζαμε την επιχείρηση Φρουρός. Είδαμε με τα μάτια μας τα εγκαταλελειμμένα προάστια, τους συμβιβασμούς με την παραβατικότητα. Έχουμε υποστεί προσπάθειες εργαλειοποίησής μας από αρκετές θρησκευτικές κοινότητες, για τις οποίες η Γαλλία δεν σημαίνει τίποτα - τίποτα παρά ένα αντικείμενο σαρκασμού, περιφρόνησης, ακόμη και μίσους.

Παρελάσαμε (στην εθνική εορτή) την 14 Ιουλίου. Και αυτό το καλοπροαίρετο και ποικιλόμορφο πλήθος, που μας επευφημούσε επειδή είμαστε ο καρπός του, μας ζητήθηκε να μην το εμπιστευόμαστε , απαγορεύοντάς μας για μήνες να ταξιδεύουμε με στολή, καθιστώντας μας ενδεχόμενα θύματα , σε ένα έδαφος που παρόλα αυτά είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε.

Ναι, οι πρεσβύτεροι μας έχουν δίκιο στην ουσία του κειμένου τους, στο σύνολό του. Βλέπουμε βία στις πόλεις και τα χωριά μας. Βλέπουμε την κοινοτική διαίρεση να εγκαθίσταται στο δημόσιο χώρο, στον δημόσιο διάλογο. Βλέπουμε το μίσος για τη Γαλλία και την ιστορία της να γίνονται ο κανόνας.

Μπορεί να μην ανήκει στο στρατό να τα πει αυτά, θα επιχειρηματολογήσετε.

Το αντίθετο ισχύει: επειδή είμαστε απολιτικοί στις εκτιμήσεις μας για την κατάσταση, είναι μια επαγγελματική διαπίστωση που σας παραδίδουμε. Για αυτή την έκπτηση, την έχουμε δει σε πολλές χώρες σε κρίση. Προηγείται της κατάρρευσης. Προαναγγέλλει χάος και βία, και σε αντίθεση με όσα λέτε εδώ και εκεί, αυτό το χάος και η βία δεν θα προέλθουν από ένα «στρατιωτικό προνουτσιαμέντο» αλλά από μια πολιτική εξέγερση.

Για να λογομαχούμε για την μορφή της επιστολής των πρεσβυτέρων μας αντί να αναγνωρίζουμε την αλήθεια των διαπιστώσεών τους, πρέπει να είμαστε πολύ δειλοί. Για να επικαλείσαι ένα παρερμηνευμένο καθήκον επιφυλακτικότητας προκειμένου να φιμώσεις τους Γάλλους πολίτες, πρέπει να είσαι πολύ δόλιος. Για να ενθαρρύνεις ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους να πάρουν θέση και να εκτεθούν, προτού τους τιμωρήσεις με λύσσα μόλις γράψουν κάτι άλλο εκτός από ιστορίες μάχης, πρέπει να είσαι πολύ διεστραμμένος.

Δειλία, δολιότητα, διαστροφή: αυτό δεν είναι το όραμά μας για την ιεραρχία.

Αντίθετα, ο στρατός είναι, κατ' εξοχήν, ο τόπος όπου κάποιος μιλάει αληθινά επειδή διαθέσει τη ζωή του. Είναι αυτή η εμπιστοσύνη στο στρατιωτικό θεσμό που επιθυμούμε.

Ναι, αν ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος, ο στρατός θα διατηρήσει την τάξη στο έδαφός του, γιατί από αυτόν θα το ζητήσουν. Αυτός είναι ακόμη και ο ορισμός του εμφυλίου πολέμου. Κανείς δεν μπορεί να θέλει μια τέτοια τρομερή κατάσταση, οι πρεσβύτεροι μας όχι περισσότερο από ό, τι εμείς, αλλά ναι, και πάλι, ο εμφύλιος πόλεμος ετοιμάζεται στη Γαλλία και το γνωρίζετε πολύ καλά.

Η κραυγή του συναγερμού των Πρεσβυτέρων μας παραπέμπει επιτέλους σε πιο μακρινές ηχώ. Οι πρεσβύτεροι μας είναι οι αγωνιστές της αντίστασης του 1940, τους οποίους άνθρωποι σαν εσάς αποκαλούσαν συχνά στασιαστές, και οι οποίοι συνέχισαν τον αγώνα ενώ οι νομοταγείς, διακατεχόμενοι από φόβο, πόνταραν ήδη σε συμβιβασμό με το κακό για να περιορίσουν τη ζημιά. Είναι ο φαντάρος του 14, που πέθανε για λίγα μέτρα γης, ενώ εσείς εγκαταλείπετε, χωρίς αντίδραση, ολόκληρα τέταρτα της χώρας μας στο νόμο του ισχυρότερου. Είναι όλοι τους νεκροί, διάσημοι ή ανώνυμοι, πεσμένοι στο μέτωπο ή μετά από μια ζωή υπηρεσίας.

Όλοι οι πρεσβύτεροι μας, εκείνοι που έκαναν τη χώρα μας αυτό που είναι, που έχουν χαράξει τα όρια του έδάφους της, υπερασπίστηκαν τον πολιτισμό της, έδωσαν ή έλαβαν εντολές στη γλώσσα της, αγωνίστηκαν μήπως για να αφήσετε τη Γαλλία να καταντήσει ένα αποτυχημένο κράτος, που υποκαθιστά την ολοένα και πιο κατάφωρη αδυναμία του με μια βάρβαρη τυραννία εναντίον εκείνων των υπηρετών του που εξακολουθούν να θέλουν να προειδοποιήσουν;

Αναλάβετε δράση, κυρίες και κύριοι. Δεν πρόκειται αυτή την φορά για συναισθηματισμούς κατόπιν εντολής, για παραγγελμένη φρασεολογία για χρήση των ΜΜΕ. Το θέμα δεν είναι να παρατείνετε τις εντολές σας ή να κατακτήσετε άλλες. Έχει να κάνει με την επιβίωση της χώρας μας, της χώρας σας.
Όλα έχουν ειπωθεί και ειπωθεί. Δεν έχω τίποτα να προσθέσω.

Καλησπέρα

Ντομινίκ Ντελαγουάρντε

Ενημερώθηκε στις 3:30 μ.m. τη Δευτέρα: 153.827 άτομα υπέγραψαν το κείμενο.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.