Συμπληρώνονται 28 χρόνια κι ακόμη κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη…




Κι όμως… Ένα από τα πιο ευγενή σπορ, με κοινό που σπανιότατα ως… ποτέ δεν παρεκτρέπεται, βίωσε σαν σήμερα πριν 28 χρόνια μια στιγμή που σόκαρε την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.

Ήταν 30 Απριλίου του 1993, όταν η Μόνικα Σέλες, που στα 20 της είχε ήδη κυριαρχήσει στο γυναικείο τένις, αντιμετώπιζε στα προημιτελικά τουρνουά στο Αμβούργο την Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Οι επιδόσεις της ήταν εκπληκτικές και μοιάζουν ακόμη και σήμερα ανεπανάληπτες. Από τον Γενάρη του 1991 μέχρι τον Φλεβάρη του 1993 είχε φτάσει στον τελικό σε 33 από τα 34 τουρνουά στα οποία συμμετείχε κατακτώντας τα 22 εξ αυτών. Σε 11 εμφανίσεις σε Grand Slam είχε σηκώσει το τρόπαιο οκτώ φορές και είχε ρεκόρ 55-1 στα μεγάλα τουρνουά κατακτώντας επτά από τα οκτώ που είχε λάβει μέρος. Πραγματικά ασύλληπτες επιδόσεις.

Η γεννημένη στη Σερβία τενίστρια είχε πάρει με 6-4 το πρώτο σετ και προηγείτο με 4-3 στο δεύτερο, όταν στη διάρκεια μιας διακοπής συνέβη το αδιανόητο. Ένας άνδρας πλησίασε τη θέση της Σέλες και τη μαχαίρωσε στην πλάτη αφήνοντας άναυδους τους χιλιάδες θεατές στο γήπεδο και τα εκατομμύρια που παρακολουθούσαν τηλεοπτικά. Κίνητρό του, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ήταν πως αποτελούσε φανατικό θαυμαστή της Στέφι Γκραφ και δεν άντεχε να βλέπει να εκτοπίζεται από την κορυφή από τη Σέλες!



Ο δράστης, ένας 38χρονος Γερμανός ονόματι Γκίντερ Πάρσε, αμέσως «μπαγλαρώθηκε» από την ασφάλεια του γηπέδου, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Η Σέλες σφάδαζε από τους πόνους και έπεσε στο χώμα δεχόμενη ιατρική φροντίδα. Η μαχαιριά για λίγα εκατοστά δεν πέτυχε τη σπονδυλική της στήλη ή κάποιο ζωτικό της όργανο, αλλά η ζημιά είχε γίνει και ήταν μεγάλη.



Απουσίασε από τα κορτ για δύο χρόνια, διάστημα στο οποίο η ψυχολογία της επιβαρύνθηκε από τη διάγνωση του πατέρα της με καρκίνο (και αργότερα τον θάνατό του), κι όταν επέστρεψε δεν θύμιζε σε τίποτα την αθλήτρια που είχε γίνει φόβος και τρόμος των αντιπάλων της. Στο μεσοδιάστημα η Στέφι Γκραφ επέστρεψε στην κορυφή του γυναικείου τένις εκμεταλλευόμενη την απουσία της μεγάλης της αντιπάλου, ενώ ο μαχαιροβγάλτης αθωώθηκε από το δικαστήριο (!), τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και στην έφεση, καθώς κρίθηκε πως είναι ψυχικά ασθενής.



Η Σέλες, χρόνια αργότερα, στην αυτοβιογραφία της το 2009, αποκάλυψε πως το συγκεκριμένο συμβάν πέρα από πληγές στο σώμα τής είχε προκαλέσει κρίσεις πανικού, κατάθλιψη και διαταραχές διατροφής. Από τη στιγμή που επέστρεψε στα κορτ, τον Αύγουστο του 1995, κατέκτησε μόνο έναν μεγάλο τίτλο, το Αυστραλιανό Open το 1996. Η εμφάνισή της στο Ρολάν Γκαρός του 2003 ήταν η τελευταία της, αν κι επισήμως κρέμασε τη ρακέτα της τον Φεβρουάριο του 2008.

Ακόμη και σήμερα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα what if στην ιστορία του αθλητισμού. Αν ο φανατικός οπαδός της Στέφι Γκραφ δεν είχε αναστατώσει την αθλητική διαδρομή, μα ακόμη περισσότερο την ύπαρξή της, θεωρείται μάλλον βέβαιο πως οι επιδόσεις που θα κατέγραφε δεν θα συγκρίνονταν με κανενός θρύλου του αθλήματος, από τον Ρότζερ Φέντερερ μέχρι τη Σερένα Γουίλιαμς.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.