του Αλέξανδρου Raskolnick

Με το να "κόβονται" οι μαθητές που πάτωσαν στις εισαγωγικές εξετάσεις (οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω και όπως όλοι ξέρουμε, είναι ρώσικη ρουλέτα για τους συμμετέχοντες) θα γίνουν άραγε καλύτερα τα δημόσια πανεπιστήμια; Ρητορικό το κρίσιμο αυτό ερώτημα, διότι αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον γι' αυτά τα ιδρύματα, προηγουμένως του πετσοκόμματος που έγινε αυτές τις μέρες, πολλά θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί, όπου μπορεί, το επίπεδο σπουδών.

Ο μύθος λέει ότι ο Αϊνστάιν στο γυμνάσιο ήταν απορριπτέος. Με τη λογική της αχαρακτήριστης Κεραμέως, θα είχε γίνει βιομηχανικός εργάτης. Μια σοβαρή κοινωνία θα προτιμούσε να ρεμπελέψουν 99.999 "αιώνιοι" φοιτητές για μερικά χρόνια -ειδικά όταν η εναλλακτική τους λύση είναι η ανεργία- παρά να χαθεί ένας Αϊνστάιν!

Οι απόφοιτοι των λυκείων χρειάζονται τον χρόνο τους για να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και η φοιτητική ζωή βοηθάει να βρούνε τον δρόμο τους. Επειδή κάποιοι, ανοήτως, θεωρούν ότι με τον πέλεκυ που πήρε στα χέρια της η ανεκδιήγητη υπουργός γίνεται εξοικονόμηση πόρων, ας αναλογιστούν ότι το οριακό κόστος φοίτησης είναι αμελητέο σε σχέση με ό,τι μπορεί να προσφέρει ένα πανεπιστήμιο σ' έναν άνθρωπο.

Άλλο ζήτημα η αξιολόγηση (*) των δημόσιων αυτών ιδρυμάτων και η κατάργηση -όχι στο άρπα-κόλα αλλά έπειτα από σοβαρό σχεδιασμό- τμημάτων ή και ολόκληρων σχολών σε πόλεις και κωμοπόλεις όπου ιδρύθηκαν μόνο και μόνο επειδή τύχαινε οι τοπικοί πολιτευτές να έχουν "δόντι" και που δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό, κι άλλο αυτό το χάλι που μας ξημερώνει, να λειτουργούν σχολές με ελάχιστους ή καθόλου πρωτοετείς φοιτητές όταν το προσωπικό και οι υποδομές είναι εκεί να κοστίζουν στον φορολογούμενο. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι κατασπατάληση κοινωνικών πόρων.

Και να ήθελε κανείς να συμφωνήσει με τη λογική ότι στους "κακούς" μαθητές δεν αξίζει μια φοιτητική εμπειρία, δεν μπορεί, εξαιτίας της ύπαρξης όλων αυτών των "πανεπιστημίων" που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις σκιές των πολυκατοικιών πέριξ της πλατείας Κάνιγγος και αλλού, ανεξέλεγκτα, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές και που μετά το φετινό μακελειό θα κερδίσουν μπόλικους επιπλέον πελάτες, πράγμα που σημαίνει μια πρόσθετη οικονομική αιμορραγία για όλους εκείνους τους γονείς που βάσιμα ή αβάσιμα ονειρεύονται να δουν τα παιδιά τους πτυχιούχους και επιστήμονες.

Τα κίνητρα των αβέλτερων της "αριστείας" παραμένουν το ζητούμενο.



(*) Αντίστοιχη αξιολόγηση, εννοείται, θα έπρεπε να γίνεται και στα ιδιωτικά μαγαζιά που εκμεταλλεύονται το πόθο του κάθε δύσμοιρου γονιού να δει το βλαστάρι του με ένα "χαρτί".

#Raskolnick @ https://raskolnick.medium.com/ | Via OKTANA



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.