Ενώ τα σχολεία ανοίγουν σε ένα μήνα, με τους ειδικούς να προβλέπουν για το φθινόπωρο κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας (που χτυπά ιδιαίτερα τους νέους) και να προειδοποιούν για αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων ...... η κυβέρνηση κουνάει το δάκτυλο της ατομικής ευθύνης χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αδιαφορώντας προκλητικά για τις προειδοποιήσεις, αποποιούμενη τις τεράστιες ευθύνες της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στη λογική κόστους οφέλους κινήθηκε και στο θέμα των σχολικών καθαριστρών/ων. Όχι μόνο δεν διαθέτει ή δεν αυξάνει, για το σχολικό έτος 2021- 22, τα κονδύλια που διέθεσε πέρυσι για την καθαριότητα των σχολείων, αλλά αντίθετα και εντελώς προκλητικά τα μειώνει, με άμεση συνέπεια τη μείωση του προσωπικού ή και τη μείωση του χρόνου εργασίας του με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών ειδικότερα μέσα στην απειλή του covid και εν τέλει για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Από την άλλη πετάει στην ανεργία πλήθος καθαριστριών/ων που πέρυσι δούλεψαν ξεπερνώντας τον εαυτό τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων της δουλειάς τους, και λίγες μέρες πριν πιάσουν δουλειά για να βγάλουν τον χειμώνα που έρχεται και να ζήσουν τις οικογένειές τους βρίσκονται φέτος εκτός πινάκων, βιώνοντας την απελπισία και την απόγνωση. Μάλιστα μέσα στην ίδια εγκύκλιο (ενταγμένη και αυτή στη φιλοσοφία του νέου νόμου – έκτρωμα για τα εργασιακά) ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο την εργασία, αυξάνει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη δυνατότητα της 2ωρης απασχόλησης, πέρα από τη 3ωρη που ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών/ων.

Για να γίνει το θέμα πιο συγκεκριμένο θα δώσουμε την εικόνα της κατάστασης έτσι όπως διαμορφώθηκε στο δικό μας δήμο με συγκριτικά στοιχεία από την περυσινή και τη νέα σχολική περίοδο.

Α) Σχολικό έτος 2020- 2021: 47 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση / 17 με μερική (3ωρη).

Β) Σχολικό έτος 2021 – 22: 30 καθαριστές με πλήρη απασχόληση – κατά συνέπεια κάλυψη και αντίστοιχου αριθμού σχολείων με έναν καθαριστή, όταν πέρυσι είχαν 2, την ώρα που ο αριθμός των σχολικών μονάδων είναι πάνω από πενήντα / 14 με μερική απασχόληση. Επίσης πέρυσι ο δήμος προχώρησε και σε 8 συμβάσεις έργου μέσα στο Φλεβάρη για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Υποκριτική και προκλητική είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που όσο και να «βγαίνουν στα κάγκελα» οι εκπρόσωποι του , δεν «ξεπλένονται»! Ήταν οι ίδιοι που δεν ενίσχυσαν την σχολική καθαριότητα επί διακυβέρνησης τους, ενώ μόλις πρόσφατα ψήφισαν τον μισό νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά υπερασπιζόμενοι την ευελιξία και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί την Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, έστω και τώρα:

1. Να μην εφαρμόσει τη παραπάνω «ανθρωποφαγική» εγκύκλιο. Να πάρει πίσω την προκήρυξη. Να μη μειώσει το χρόνο εργασίας σε καμία εργαζόμενη, καμιά βλαπτική μεταβολή. Να μετατραπούν όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, χωρίς 3ωρα και 2ωρα.

2. Να διεκδικήσει από τη κυβέρνηση τα κονδύλια για νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστών, με πλήρη εργασία και δικαιώματα, ανταποκρινόμενη στις εκρηκτικές ανάγκες των σχολείων του δήμου σε συνθήκες πανδημίας! Να συμβάλει και με κονδύλια του δήμου, ώστε από την πρώτη μέρα να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο τη Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των καθαριστριών και στην κατεύθυνση αυτή πήραν την πρωτοβουλία για να γίνει κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις νέες συμβάσεις! Και ταυτόχρονα καλούμε τους γονείς, καθηγητές, δασκάλους, τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής μας συνολικά:

1. Να απαιτήσουν επαρκές προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία με σταθερή σχέση εργασίας και

2. Να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των σχολικών καθαριστριών.

Γιατί το δικαίωμα για σταθερή – πλήρη εργασία κινδυνεύει για όλους!

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ!
ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.