«Έφυγε» απ’ τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Βασιλική Γκουραμάνη, η τελευταία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.

Η Βασιλική ήταν 13 χρόνων στις 2 Σεπτεμβρίου 1944. Μαζί με άλλα δύο παιδιά είχε καταφέρει να βγει ζωντανή από τον φούρνο της οικογένειας μέσα στον οποίο οι Ναζί του Φριτς Σούμπερτ και οι Ταγματασφαλήτες συνεργοί τους εκτέλεσαν και έκαψαν 70 ανθρώπους.

Οι νεκροί του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη – μια απ’ τις μεγαλύτερες θηριωδίες των Ναζί και των συνεργατών τους στην Ελλάδα – ήταν 149 στο σύνολο. Η κτηνωδία που έζησε ο Χορτιάτης εκείνες τις μέρες του Σεπτέμβρη έμεινε χαραγμένη στο μυαλό των επιζώντων και αποτελεί υπενθύμιση της απάνθρωπης, βάρβαρης φύσης του φασισμού που γεννήθηκε απ’ τα σπλάχνα του εκμεταλλευτικού συστήματος.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.