Μαζί με τις ακτές που διαβρώνονται καταστρέφεται η ιδιωτική και η δημόσια περιουσία του δήμου μας.
Δυστυχώς, εδώ και 2,5 χρόνια, ο τόπος μας έχει μπλέξει με ανθρώπους που ούτε τον σέβονται, ούτε τον εκτιμούν, ούτε ενδιαφέρονται γι' αυτόν. Το θέμα της διάβρωσης των ακτών μας είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ για να σφυρίζουν κάποιοι αδιάφορα!

Ένα τεράστιο πρόβλημα και ένα έργο έτοιμο προς δημοπράτηση που θα δώσει οριστική λύση, το οποίο όμως ΔΕΝ προχωρά.
ΓΙΑΤΙ;

Τον Σεπτέμβριο του 2014 αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου μας και ένα από τα πολλά και σύνθετα προβλήματα που καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε ήταν και η διάβρωση των ακτών του, ιδιαίτερα από το ΚΑΠΠΑ έως τα βράχια της Αγ.Τριάδας.

Μάλιστα, λίγους μήνες μετά, υπήρξε πρόσκληση στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση του έργου, αλλά ο Δήμος δεν διέθετε την ανάλογη μελέτη, παρά ότι το θέμα ήταν γνωστό και σοβαρό για την περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια.

Έτσι προχωρήσαμε αρχικά με την υπ'αριθμ.184/21-04-2015 απόφαση δ.σ (δείτε έγγραφο)σε σύναψη συμβάσης και ολοκληρώσαμε με την υπ'αριθμ 467/21-10-2015 απόφαση δ.σ (δείτε έγγραφο) την σύμβαση με την Πολυτεχνική σχολή του Α.Π.Θ για την αποτίμηση και αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής Δήμου Θερμαϊκού", με σκοπό να γίνει η Ακτομηχανική διερεύνηση από Αγ.Τριάδα έως την εκβολή του Ανθεμούντα και να κατατεθούν οι τεχνικές προτάσεις αντιμετώπισης της διάβρωσης.

Συγκεκριμένα:
  • Βυθομετρική αποτύπωση
  • Μελέτη της διάβρωσης
  • Ακτομηχανική μελέτη
  • Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προτεινόμενων έργων
Η Μ.Π.Ε εστάλη αρχικά στο ΥΠΕΚΑ(13.12.2017) και η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 20.03.2018.
Η Μητροπολιτική Επιτροπή της Π.Κ.Μ γνωμοδότησε θετικά επι της Μ.Π.Ε στις 20.04.2018 και η απόφαση εστάλη στο ΥΠΕΚΑ για περαιτέρω ενέργειες και έλεγχο.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ η εξαιρετική μελέτη είναι απόλυτα ώριμη, ώστε να μπορεί να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί το έργο με π/υ περίπου 1.000.000€ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης όπως:

-Τοποθέτηση αμμώδους υλικού, σε μήκος 1200m στην ακτή της Αγ.Τριάδας,1300m στην ακτή των Ν.Επιβατών και 260m στην περιοχή ΚΑΠΠΑ.
-Στην ακτή Ν.Επιβατών, θα κατασκευαστούν ένας πρόβολος δυτικά του υφιστάμενου λιμανιού και τρείς κυματοθραύστες, προκειμένου να προστατεύονται οι ακτές και να μειώνεται η διαβρωτική δράση των κυματισμών.
-Με την ίδια λογική θα κατασκευαστεί και ένας ύφαλος κυματοθραύστης μήκους 210m στην περιοχή ΚΑΠΠΑ.
Αντί, λοιπόν, να σπαταλά άδικα η διοίκηση του Δήμου πόρους 12.000.000€ σε "φαραωνικές" συμβάσεις με ιδιώτες, όπως 7.500.000€ αποκομιδή, 1.360.000€ για την συντήρηση πρασίνου, 2.500.000€ για διαχείριση ογκωδών θα μπορούσε να κατασκευάσει το έργο με ιδίους πόρους όπως ώς διοίκηση είχαμε σχεδιάσει. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ακολουθείται άλλη οδός στην διαχείριση και άνευ προηγουμένου "αγάπη" σε τεράστιες συμβάσεις με ιδιώτες.

Σίγουρα θα έχει το… λόγο της η σημερινή διοίκηση γι' αυτό!

Αλλά δεν έχει κανένα λόγο να μην αξιοποιεί τα υγιή και νοικοκυρεμένα οικονομικά που αφήσαμε "προίκα" στον Δήμο μας για έργα ανάπτυξης προστατεύοντας ταυτόχρονα την περιουσία του Δήμου και των δημοτών μας.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.