Με μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκπορευόμενη από την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, επενδεδυμένη με τον δήθεν μανδύα της "αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης" δημιουργείται ένας σεισμός στη ζωή χιλιάδων φοιτητών, εκπαιδευτικών και οικογενειών.

Με πρόσχημα την περικοπή δαπανών ζητείται από τα Πανεπιστήμια της χώρας να καταθέσουν τυχόν προτάσεις τους για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις τμημάτων.

Οπως προκύπτει όμως από τις απαντήσεις των περισσότερων ιδρυμάτων στο αίτημά της όχι μόνο δεν τις εισηγούνται -εκτός εξαιρέσεων- αλλά μάλιστα με προεξάρχοντα τα μεγάλα Πανεπιστήμια προτείνονται ιδρύσεις νέων τμημάτων.

Και όλα αυτά ενώ η Κεραμέως δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα με την εξαγγελία της επανίδρυσης των ΤΕΙ, με τη μορφή σχολών Εφαρμοσμένων Σπουδών τριετούς διάρκειας, χωρίς να επιλύσει το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεκάδων χιλιάδων παλαιών πτυχιούχων ΤΕΙ, αλλά και αρκετών πτυχιούχων Πανεπιστημιακών Σχολών. Πτυχία που βρίσκονται κυριολεκτικά στον "αέρα" αφού δεν επιτεύχθηκε ισοτιμία επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τα περισσότερα τριτοβάθμια ιδρύματα απορρίπτουν τις αιτιάσεις της υπουργού για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις, στηρίζουν τη συνέχιση λειτουργίας του συνόλου των Ακαδημαϊκών Τμημάτων ως διακριτές ακαδημαϊκές μονάδες και αντιτείνουν πως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προσφοράς γνώσεων εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως ο εξορθολογισμος των εισακτέων, η επαρκής χρηματοδότηση και η αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας.

Υπάρχουν όμως και παραφωνίες στο γενικό κλίμα των απαντήσεων, όπως αυτή της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που χωρίς να βασίζεται σε προτάσεις των τμημάτων αλλά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προτείνει:
  • Την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής με έδρα την Καβάλα.
  • Τη μεταφορά από τη Σίνδο στις Σέρρες του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.
  • Την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο.
  • Tη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Σίνδο με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες, με λειτουργία και έδρα του συγχωνευθέντος Τμήματος τις Σέρρες.
  • Τη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, με έδρα τις Σέρρες με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες.
  • Τη μεταφορά του Παραρτήματος του Τμήματος Νοσηλευτικής, από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη.
Διαβάζουμε στην πρόταση που κατά πλειοψηφία έλαβε η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ και υπογράφεται από τον κ.Αθανάσιο Καΐση, ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ:
«Δεν προκύπτουν προτάσεις αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη προερχόμενες ευθέως από τα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ»,  αλλά  «η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι ζητούμενα όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, αλλά και ικανότατου αριθμού ακαδημαϊκών στελεχών του ΔΙΠΑΕ, της διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, καθώς και υπερβάλλοντος τμήματος της ελληνικής κοινωνίας».

Κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος στο ΔΙΠΑΕ


Αναστάτωση πλέον επικρατεί στους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, που βλέπουν πλέον τις διαθέσεις πολιτικής ηγεσίας και Διοικούσας Επιτροπής να τους γκρεμίζουν τους δρόμους της φοιτησής τους, αφού αμφισβητούν στην πράξη το δικαίωμα επιλογής σχολής αλλά και τόπου φοίτησής τους με τις μετακινήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Έτσι παρά τις προσπάθειες της κυβερνητικής παράταξης, ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, να τους αδρανοποιήσουν προτείνοντας "στάση αναμονής" αλλά και παρά την γενική ανυπαρξία ανεπτυγμένου έως τώρα υγιούς φοιτητικού συνδικαλισμού, όλα δείχνουν πως το φοιτητικό κίνημα οργανώνεται για να αντιδράσει δυναμικά.

Ήδη την Παρασκευή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ιδρυτική συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών, έτσι ώστε να αντιπαλέψουν συλλογικά τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας και της διοίκησης του ιδρύματος για τη μετακίνηση Τμημάτων στις Σέρρες και την κατάργηση ενός ακόμη.

Αν και δεν τους παραχωρήθηκε το κεντρικό αμφιθέατρο για να πραγματοποιήσουν τη συνέλευσή τους και να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους, οι φοιτητές αποφασισμένοι να οργανωθούν, έκαναν τη γενική τους συνέλευση στο διάδρομο της Σχολής. Εκεί, συζήτησαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση επιτροπών ανά Τμήμα.

Στην απόφαση που ψηφίστηκε, οι φοιτητές απαιτούν να μην προχωρήσει καμία σκέψη για μεταφορά των τμημάτων στις Σέρρες και κλείσιμο τμήματος, ζητούν την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων βάσει πτυχίου, ενώ παράλληλα καλούν τους καθηγητές τους να καταδικάσουν τα σχέδια αυτά μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων.


Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ στη Θέρμη, τη Δευτέρα 4 Απρίλη στις 12 μ. και στο ΥΜΑΘ την Τρίτη 5 Απρίλη στις 12μ., ενώ παράλληλα αποφάσισαν να συμμετάσχουν με δικό τους μπλοκ στη συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων στις 6 Απρίλη, μέρα απεργίας στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Επίσης, ωθούμενοι από την ουσιαστική ανυπαρξία των Συλλόγων Φοιτητών του πρώην ΑΤΕΙ/Θ ως αποτέλεσμα των εκφυλιστικών φαινομένων από τη χρόνια αυτοδυναμία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι φοιτητές συμφώνησαν στο να προχωρήσουν αποφασιστικά στην ίδρυση Συλλόγου Φοιτητών στη Σχολή Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, μαζεύοντας δεκάδες υπογραφές.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.