Στην Γερμανία οι τιμές στα τρόφιμα θα αυξηθούν από 20% έως 50% και όπως αναφέρουν έλληνες παράγοντες στην αγορά τροφίμων και την Ελλάδα και οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για έκρηξη τιμών και μεγάλο κύμα ακρίβειας

Σοκ και δέος… η Ευρώπη και ειδικά η ισχυρή οικονομικά Γερμανία περνάει μια μεγάλη κρίση… τιμών και τροφίμων.
Στην Γερμανία οι τιμές στα τρόφιμα θα αυξηθούν από 20% έως 50% και όπως αναφέρουν έλληνες παράγοντες στην αγορά τροφίμων νομοτελειακά το τσουνάμι των αυξήσεων θα χτυπήσει και την Ελλάδα και οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για έκρηξη τιμών και μεγάλο κύμα ακρίβειας.

Οι Γερμανοί λιανοπωλητές θα αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων κατά 20%-50%

Λίγες ημέρες μετά που η Γερμανία ανέφερε τον υψηλότερο πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 7,6% και να καταρρίπτει όλες τις προσδοκίες… το κύμα των αυξήσεων έρχεται να πλήξει την μεσαία γερμανική οικογένεια.
Για ορισμένους η Γερμανία θα κάνει ένα βήμα προς τον υπερπληθωρισμός… της Βαϊμάρης, αφού με βάση την Γερμανική Ένωση Λιανικής (HDE), οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα ακόμη κύμα αυξήσεων τιμών για καθημερινά είδη και είδη παντοπωλείου της τάξης του 20% με 50%.

Οι αρχικές αυξήσεις ήταν μόλις 5%....

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά περίπου 5% «σε όλη τη γκάμα προϊόντων» ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών της ενέργειας, ανέφερε ο πρόεδρος του HDE Josef Sanktjohanser στην Neue Osnabrücker Zeitung.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πληγεί οι αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ νέες αυξήσεις έρχονται και θα είναι πολύ επώδυνες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου, οι πρώτες αλυσίδες λιανικής έχουν ήδη αρχίσει να ανεβάζουν τις τιμές τους στη Γερμανία – και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
«Σύντομα θα μπορούμε να δούμε τον αντίκτυπο του πολέμου να αντικατοπτρίζεται στις τιμές σε όλα τα σούπερ μάρκετ».

Έρχονται αυξήσεις έως 50%

Πρόσφατα, δημοφιλείς αλυσίδες λιανικής όπως η Aldi, η Edeka και η Globus ανακοίνωσαν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους.
Στην Aldi, το κρέας και το βούτυρο θα είναι «σημαντικά πιο ακριβά» από τις 4 Απριλίου 2022 λόγω των αυξήσεων των τιμών από τους προμηθευτές του.
Η Aldi, για παράδειγμα, αναμένει αυξήσεις από 20% έως 50% τις τιμές αγοράς π.χ. στο κρέας, τα λουκάνικα και το βούτυρο πρόκειται να γίνουν «σημαντικά πιο ακριβά».
«Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρξαν άλματα στις τιμές αγοράς που δεν είχαμε ξαναζήσει», ανέφερε εκπρόσωπος της Aldi Nord.

Πριν από 15 ημέρες, η Aldi ανέβασε τις τιμές σε περίπου 160 είδη και μια εβδομάδα αργότερα άλλα 20 είδη έγιναν πιο ακριβά.
Τα περισσότερα super market ακολούθησαν σε αυξήσεις τιμών.

Τον Φεβρουάριο, το κόστος ζωής της Γερμανίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας, με τα καθημερινά είδη να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 7,3%.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis επισήμανε ότι το άλμα του πληθωρισμού από το 5,1% του Ιανουαρίου 2022 στο 7,3% του Φεβρουαρίου αντανακλά τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σχεδόν όλες οι εταιρείες στον τομέα λιανικής πώλησης τροφίμων της Γερμανίας σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών.

Αν και οι αυξήσεις των τιμών προκαλούν ανησυχία για τους ταλαιπωρημένους καταναλωτές της Γερμανίας, οι ειδικοί του κλάδου δεν αναμένουν ότι θα υπάρξει έλλειψη προϊόντων στα ράφια…
Κάτι που, φυσικά, είναι αναμενόμενο όταν οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα, πολύ λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Joachim Rukwied, πρόεδρο της αγροτικής ένωσης, η προμήθεια τροφίμων στη Γερμανία είναι εξασφαλισμένη για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Με τις φήμες για ελλείψεις να φουντώνουν, οι ιδιοκτήτες super markets ανησυχούν μήπως προκύψουν φαινόμενα πανικού από τους καταναλωτές.
Τα γερμανικά super martkets άρχισαν να περιορίζουν τις αγορές μαγειρικών ελαίων και αλευριού, με στόχο να αποτρέψουν την τάση για αποθήκευση ειδών καθώς οι καταναλωτές πιστεύουν ότι μπορεί να εξαντληθούν.

Και τώρα που οι τιμές των τροφίμων πρόκειται να εκτιναχθούν έως και 50%, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει η Γερμανία απέναντι στο ΝΑΤΟ που υποκινεί τον πόλεμο στην Ουκρανία…
Η Γερμανία θα αλλάξει στάση;





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.