Οι αρχές της Πρίστινα σχεδιάζουν επίθεση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι, υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χωρίς να δώσει αποδείξεις.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε τις ανησυχίες του σε συνάντηση με τον Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Πρίστινα-Βελιγράδι, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προθεσμία για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων των αυτοκινήτων στις 30 Σεπτεμβρίου που έθεσε η κυβέρνηση συνέπεσε με την ημερομηνία για την έναρξη της «επίθεσης».

Το θέμα των πινακίδων κλιμακώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν το Κοσσυφοπέδιο άρχισε να απαιτεί από τα σερβικά οχήματα να αλλάζουν προσωρινά τις πινακίδες τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου, όταν βρίσκονται στη χώρα, όπως απαιτείται από τα οχήματα του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία.

Ως απάντηση, το Βελιγράδι έστειλε τον στρατό στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, στρατευμάτων και στρατιωτικών αεροσκαφών και απαίτησε από το Κόσοβο να αποσύρει τη δική του αστυνομία από τη δική του πλευρά των συνόρων.

Η Σερβία οργάνωσε επίσης διαμαρτυρίες και οδοφράγματα, και ενώ το Κοσσυφοπέδιο επανέλαβε την προθυμία του να άρει τις απαιτήσεις αν η Σερβία έκανε το ίδιο, με την τελευταία να αρνείται. Στη συνέχεια επιτεύχθηκε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία και οι δύο χώρες θα κάλυπταν τις σημαίες τους στις πινακίδες κυκλοφορίας τους με αυτοκόλλητα όταν θα βρίσκονταν στη χώρα της άλλης.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να βρεθεί μόνιμη λύση έως τις 30 Ιουνίου 2022. Οι διαπραγματεύσεις έπεσαν στο κενό και το καθεστώς των αυτοκόλλητων θα παραμείνει σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Η Σερβία είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «κάποιοι δεν είναι ποτέ έτοιμοι και έχουν την υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων».

«Είχαν την πλήρη υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και των άλλων χωρών του Κουίντ», πρόσθεσε.

Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι η Σερβία έχει επανειλημμένα αποτύχει να εφαρμόσει τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής συμφωνίας για τις πινακίδες κυκλοφορίας του 2011.

Ο Βούτσιτς επανέλαβε συχνά τους ισχυρισμούς για «επιθέσεις» από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για την εξάρθρωση ομάδων οργανωμένου εγκλήματος ή την αντιμετώπιση της δωροδοκίας στα συνοριακά σημεία ελέγχου, ο πρόεδρος έχει πει ότι πρόκειται για πράξεις εχθρικές κατά των Σέρβων.

Όσον αφορά το θέμα μιας σειράς επιθέσεων κατά της κρατικής αστυνομίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με σερβική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων χειροβομβίδων, πολυβόλων και κοκτέιλ μολότοφ, το Βελιγράδι παρέμεινε σιωπηλό.

Εν τω μεταξύ, τίποτα νέο δεν προέκυψε από την επίσκεψη του Λάιτσακ στην Πρίστινα την Τρίτη, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών έχει σταματήσει από τον Ιούλιο του 2021. Ενώ οι επικεφαλής διαπραγματευτές έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε θέματα της ημερήσιας διάταξης για μια επίσημη συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Επιπλέον, το βασικό ζήτημα – αυτό της ανεξαρτησίας και της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου – δεν έχει τεθεί ποτέ στο τραπέζι.


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.