Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετά το 2024 για να επικεντρωθεί στην κατασκευή του δικού της τροχιακού φυλακίου.Ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της κρατικά ελεγχόμενης διαστημικής εταιρείας Roscosmos νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς άλλους εταίρους προτού αποχωρήσει από το έργο.

Ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι «η απόφαση να εγκαταλείψουμε τον σταθμό μετά το 2024 έχει ληφθεί».

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, λένε ότι καμία τέτοια κίνηση δεν έχει κοινοποιηθεί στη NASA.

Έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τον Απρίλιο, ο προκάτοχος του Μπορίσοφ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τη συνεργασία στον ISS ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Υποστήριξε ότι οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν «για να σκοτώσουν τη ρωσική οικονομία, να βυθίσουν τον λαό μας σε απόγνωση και πείνα και να γονατίσουν τη χώρα μας» και είπε ότι οι κανονικές σχέσεις μπορούν να αποκατασταθούν μόνο με την άνευ όρων άρση των «παράνομων» μέτρων.

Παρά τις αυξημένες εντάσεις, η NASA και η Roscosmos συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι αστροναύτες να συνεχίσουν να οδηγούν ρωσικούς πυραύλους και οι κοσμοναύτες να πιάσουν ανελκυστήρες στον ISS με το SpaceX να ξεκινά το φθινόπωρο.

Η συμφωνία θα διασφαλίσει ότι ο διαστημικός σταθμός θα έχει πάντα τουλάχιστον έναν Αμερικανό και έναν Ρώσο επί του σκάφους για να διατηρεί την ομαλή λειτουργία και των δύο πλευρών του τροχιακού φυλακίου, δήλωσαν η NASA και οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Ο Natan Eismont, επικεφαλής επιστήμονας στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, μίλησε για τη λύπη του που η χώρα του αποχωρεί από τον ISS μετά το 2024 και δημιουργεί ένα νέο διαστημικό συγκρότημα.

Είπε στο Sky News: «Ο ISS ήταν το πιο ισχυρό όργανο για διεθνή συνεργασία... για να αποχαιρετήσω αυτό το πρωτοφανές όργανο, νομίζω ότι είναι κρίμα».

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι είναι το τέλος της συνεργασίας».

Νωρίτερα αυτό το έτος, η NASA δημοσίευσε σχέδια για τον ISS που θα μπορούσε να δει τη δομή των 444.615 κιλών να βγαίνει από την τροχιά τον Ιανουάριο του 2031 και να συντρίβεται σε ένα «νεκροταφείο διαστημικών σκαφών» .

Είπε ότι το εργαστήριο θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2030, αλλά το μακροπρόθεσμο μέλλον του δεν είναι βιώσιμο.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.