Του Γιώργου Νικολαΐδη (gnborn2shoot@gmail.com)


«Αρπαχτές» λέγονται στον «καλλιτεχνικό» κόσμο οι σουπερ καλοπληρωμένες, συνήθως καλοκαιριάτικες …αρπαχτές ! Αυτές προφανώς θα είχε στο μυαλό του κ. Τσαμασλή ο κ. Μαυρομάτης όταν έγραφε το άρθρο του για τα 100 χιλιαρικάκια (λεφτά ημών των δημοτών φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε…) που θα δίνατε για τρεις υπαίθριες «συναυλίες» στο Δήμο μας. 
Αντιπαρερχόμαστε την δικαιολογημένη, μη απαντηθείσα εκ μέρους σας ως συνήθως αναφορά-καταγγελία του πρώην δημάρχου και υποδηλώνουσα την προφανώς σπάταλη απόφασή σας και πάμε στο προκείμενο και τον απόηχο των τριών… «αρπαχτών». 

Αλήθεια δήμαρχε, τι νομίζετε πως προσφέρετε στους συνδημότες με τα 100 αυτά χιλιάρικα; Ήσασταν τόσο ανυπόμονος να προσφέρετε «διασκέδαση» (και μόνον) 2-3 ώρών (ανά αρπαχτή) μετά την διετή κλεισούρα του κόσμου λογω Covid ή σας πέρασε από το μυαλό πως συμβάλετε κατ΄ ελάχιστο στα κατ΄ επίφασην «πολιτιστικά» του τόπου, που τόσο ανάγκη έχει αυτός από ποιοτικές εκδηλώσεις διαχρονικά; Τόσο νταλγκά είχατε λοιπόν σε χαλεπούς τέτοιους καιρούς να φέρετε «πρώτα ονόματα», ώστε μετά την «συναυλία», γυρίζοντας στο τσαρδί τους για ύπνο οι «φιλόμουσοι» θεατές συνδημότες, να σιγοτραγουδούσαν απλώς κάποια σουξέ που προ ολίγου άκουσαν; Αναρωτηθήκατε τι θα τους έμενε το άλλο πρωί από το μπούγιο της περασμένης νύχτας; Εύκολη η απάντηση που ασφαλώς θα συμφωνείτε. Το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ φυσικά δήμαρχε! Γιατί αν πιστεύετε (αν λέμε) θελήσετε να ανάγετε στην φαντασία σας τέτοιες αρπαχτές σε πολιτιστικά τοπικά γεγονότα, θα μας παραπέμψετε ευθέως στον «αείμνηστο» Γιαννόπουλο. Που είπε κάποτε πως τα μπουζουξίδικα είναι κέντρα πολιτισμού. Με την διαφορά πως εδώ αυτά είναι υπαίθρια…

Το ζήτημα των πολιτιστικών και η συνεισφορά σ΄ αυτά είναι ευαίσθητο κ. Τσαμασλή. Ένα παράδειγμα. 

Η γιορτή της φασουλάδας στην γενέθλια ημέρα της Περαίας είναι προφανώς διασκέδαση. Τι άλλο θα μπορούσε φυσικά να είναι αφού τα σουβλάκια, οι ρετσίνες και οι παντοειδείς χοροί κυριαρχούν όπως πάντα σε παρόμοιες εκδηλώσεις. 

Τα ποιήματα όμως, οι διαλέξεις, οι αναμνήσεις, οι ιστορικές αναφορές στις συνθήκες και τα αίτια του ξεριζωμού, οι λογοτεχνικές και θεατρικές παραστάσεις, όπως και οι αναπαραστάσεις, η μνεία στην προσφυγιά και την θέληση των ξεριζωμένων να ξαναφτιάξουν την ζωή τους από το τίποτα, είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Και τα έχοντα σχέση με αυτόν, είναι τα πολιτιστικά. 

Ως δήμος που βρίσκεται δίπλα στην Θεσσαλονίκη(!), εκτός ελαχίστων πολιτιστικών εκδηλώσεων, δεν επέδειξε ποτέ αυτός πρωτοβουλία και σχεδιασμό για κάτι που θα αποτελούσε με την πάροδο του χρόνου πολιτιστικό θεσμό, έτσι ώστε να γινόταν και να παρέμενε γνωστός ανά το πανελλήνιο. Μην αναρωτηθείτε γιατί. Το γνωρίζετε πολύ καλά πως ποτέ δεν υπηρέτησαν στο πόστο αυτό ενεργητικά μέλη με φαντασία, έμπνευση, γνώσεις, θέληση, ικανότητες, και επιμονή. Και το πιο λυπηρό: Δεν είστε καν πρόθυμοι έστω και να ακούσετε κάποιες καινοτόμες ιδέες. Το ίδιο συνέβαινε με πρώην δημάρχους, το ίδιο και με σας. Κρίμα!

Όσον αφορά ποιους εννοούμε με το «αρπακολλατζήδες», το αφήνουμε σε σας και στους αναγνώστες του παρόντος άρθρου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.