Οι υπέρυθρες δορυφορικές εικόνες που έχουν σχεδιαστεί για τη μέτρηση των επιπέδων υγρασίας και της υγείας της γεωργικής γης υποδηλώνουν ότι οι βασικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι βρίσκονται σε κακή κατάσταση και σε απότομη πτώση μεταξύ των μεγάλων εξαγωγέων, όπως η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία. Δύο χώρες, ωστόσο, έχουν αυξημένες συγκομιδές μέχρι στιγμής, συγκεκριμένα η Ρωσία και η Κίνα .

Είναι δύσκολο να πούμε ποιες κυβερνήσεις και ιδρύματα παρακολουθούν αυτά τα δεδομένα, αλλά πριν από μήνες μια σειρά από πολιτικούς ηγέτες και παγκόσμιες τράπεζες εξέδωσαν ταυτόχρονες προειδοποιήσεις για «παγκόσμια έλλειψη τροφίμων» και επικείμενη κρίση. Αυτά τα ιδρύματα περιλαμβάνουν το ΔΝΤ , την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ακόμη και τον Λευκό Οίκο . Μέχρι στιγμής, μια τέλεια καταιγίδα στασιμοπληθωρισμού, διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και κακές καιρικές συνθήκες έχουν συνδυαστεί για να διαταράξουν την παραγωγή τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Ο πληθωρισμός των τιμών λόγω της τόνωσης της κεντρικής τράπεζας ήταν αρκετός για να προκαλέσει απίστευτη ζημιά σε πολλές εθνικές οικονομίες, αλλά μόνο ένα κακό καλλιεργητικό έτος, επιπλέον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή.

Η Ρωσία και η Κίνα, από την άλλη πλευρά, απολαμβάνουν στρατηγικό πλεονέκτημα. Στις αρχές της άνοιξης του τρέχοντος έτους, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν το τέλος της ρωσικής οικονομίας και την ταχεία κατάρρευση των πολεμικών προσπαθειών τους στην Ουκρανία. Σήμερα, η Ρωσία πουλάει περισσότερο πετρέλαιο και εξάγει περισσότερα εμπορεύματα από ποτέ, και τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν πλέον τις πιο υγιείς βασικές καλλιέργειες στον κόσμο. Είναι σχεδόν σαν να παραπλανήθηκε σκόπιμα το δυτικό κοινό σχετικά με την οικονομική μας ισχύ.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι στη Δύση έχουν ξεχάσει τη σημασία των πρώτων υλών, της βιομηχανίας και της ενέργειας όσον αφορά τη γεωπολιτική μόχλευση. Χωρίς την κυριαρχία αυτών των τριών τομέων, ένα έθνος ή μια ομάδα εθνών δεν έχει καμία πιθανότητα να υπαγορεύσει τους όρους του σε μια χώρα που έχει τέτοια πλεονεκτήματα. Ο οικονομικός πόλεμος αφορά την ανεξάρτητη παραγωγή και την προσαρμοστικότητα. Αυτά είναι δύο πράγματα που δεν έχουν επί του παρόντος οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη.



Με τη μείωση των εξαγωγών καλλιεργειών, οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος και είναι επίσης πιθανό η Ρωσία να διακόψει την πρόσβαση της ΕΕ και άλλων εθνών στη γεωργική αγορά της. Παρόλο που το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι αυτό δεν θα συμβεί, εάν επιλεγεί σωστά το ενεργητικό γεγονός, αυτή η απειλή παραμένει νόμιμη. Ήδη αυτόν τον μήνα, η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος ενός οικονομικού γκρεμού καθώς περιμένει να δει εάν το «κλείσιμο συντήρησης» του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη Ρωσία είναι όντως προσωρινό ή σηματοδοτεί την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας ενεργειακής κρίσης που θα διαρκούν χρόνια.

Με άλλα λόγια, ο πειρασμός για τις ανατολικές χώρες να χρησιμοποιήσουν το φαγητό ως όπλο ενάντια στις χώρες του ΝΑΤΟ θα είναι εξίσου δυνατός με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Με την επισιτιστική και ενεργειακή σταθερότητα υπό αμφισβήτηση, ο κίνδυνος εμφύλιων αναταραχών είναι επίσης σημαντικός. Οι χώρες του τρίτου κόσμου είναι πιθανό να βιώσουν τις χειρότερες ελλείψεις, αλλά ο πληθωρισμός των τιμών για είδη πρώτης ανάγκης είναι εδώ για να παραμείνει και στις χώρες του πρώτου κόσμου. Και μαζί με αυτό έρχονται όλα τα συναφή οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης εγκληματικότητας, της ανεργίας και της φτώχειας.

πηγή: Dawn Digitale


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.