Πριν μερικές μέρες είχα μια συζήτηση, με φίλους από τη Θεσσαλονίκη, που έχουν θερινή κατοικία στην Αγία Τριάδα. Ρώτησαν με αληθινό ενδιαφέρον για το αν γίνονται εκδηλώσεις στο Σπιτάκι του Φύλακα της Αλυκής. Είχαν πολύ όμορφες αναμνήσεις από μια βραδιά πριν δύο χρόνια που τους είχαμε προσκαλέσει και μας ακολούθησαν. Μαγεύτηκαν με τον τόπο, το συναίσθημα, την απλότητα, την ενέργεια.
Τους απάντησα "να έχει ο Θεός καλά τον Βαγγέλη, που νεανικό ενθουσιασμό, όχι απλά εξακολουθεί να λειτουργεί τον χώρο με τις ίδιες αξίες και αρχές αλλά έχει τη θέληση και το κουράγιο να αυγατίσει τις εκδηλώσεις. Είχε φτιάξει ένα καλεντάρι εκδηλώσεων που θα το ζήλευαν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις.
Κατάφερε να μεταμορφώσει εδώ και πέντε χρόνια ένα παρατημένο ερείπιο σε χώρο πολιτιστικού συναπαντήματος όλων των μορφών της τέχνης, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και συγκεντρώνοντας την αγάπη, εκτίμηση και σεβασμού πολλών συνδημοτών μας και όχι μόνο.

Και να που δεν πέρασαν λίγες μέρες από την κουβεντούλα με τους φίλους που ήρθε η αστραπή, ο κεραυνός και η καταιγίδα....

Παραμονές δεκαπενταύγουστου (μετά από ανώνυμη καταγγελία κάποιου κομπλεξικού) εμφανίστηκε κλιμάκιο της πολεοδομίας Θέρμης και έκανε αυτοψία του ακινήτου, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου, με την αιτιολογία πως στο κτήριο μπαίνουν παιδιά και είναι επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Όσες φορές παραβρέθηκα, ποτέ δεν ήταν ελεύθερη η πρόσβαση στο Σπιτάκι για κανέναν, πόσο μάλλον για παιδιά.
Το κλιμάκιο έκρινε το κτίριο επικίνδυνο. Έτσι χωρίς χρονοτριβή την Παρασκευή 5/8 έκαναν την αυτοψία και την Δευτέρα 8/8 έβγαλαν το πόρισμα επικινδυνότητας και το κοινοποίησαν στην ιδιοκτήτρια εταιρία και στο Αστυνομικό τμήμα.


Έτσι, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, όπως ανακοινώνει ο ιδρυτής και ψυχή του χώρου Βαγγέλης Μίχος από τις 23 Αυγούστου το Σπιτάκι του Φύλακα σταματά να ακτινοβολεί, παύει να χαρίζει στιγμές μουσικής, ποίησης, πολιτισμού.

Αντιδράσεις υπάρχουν από εκατοντάδες δημότες που θεωρούν τον χώρο ως την υγιέστερη, ομορφότερη και εντιμότερη πολιτιστική φωλιά σε όλη την περιοχή, που αναζητούν τρόπους αποκατάστασης του κτιρίου ακόμα και με συνεισφορά οικονομικής βοήθειας.
Σε σχολιασμό του ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής προϊδέασε πως σε "ειδική σύσκεψη που θα γίνει με την παρουσία του Βαγγέλη, θα εξεταστούν όλες οι ενδεδειγμένες νόμιμες λύσεις και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί η κατάλληλη πρόταση για την επίλυση του θέματος".

Είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν πολλές λύσεις και είναι υποχρέωση του Δήμου να στηρίξει και το κτίριο και τις προσπάθειες δημιουργικών συνδημοτών που ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΡΓΟ, τόσα χρόνια χωρίς καμία βοήθεια.

Θα επανέλθουμε .....




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.