Χθες το βράδυ ένας τίτλος του Reuters υποστήριξε:

Ομαδικός τάφος περισσότερων από 440 σορών βρέθηκε στο Izium της Ουκρανίας - αστυνομία


Πολλά μέσα ενημέρωσης, που αναδημοσιεύουν τη ροή του Reuters , επανέλαβαν αυτόν τον τίτλο :

Κίεβο: Οι ουκρανικές αρχές εντόπισαν έναν ομαδικό τάφο με περισσότερα από 440 πτώματα στην ανατολική πόλη Izium που ανακτήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε περιφερειακός αξιωματούχος της αστυνομίας την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές.

Ο Serhiy Bolvinov, ο επικεφαλής αστυνομικός ανακριτής για την περιοχή του Χάρκοβο, είπε στο Sky News ότι θα διενεργηθούν ιατροδικαστικές έρευνες σε κάθε πτώμα.

«Μπορώ να πω ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους ταφής σε μια μεγάλη πόλη σε απελευθερωμένες (περιοχές)... 440 πτώματα θάφτηκαν σε ένα μέρος», είπε ο Bolvinov.

«Κάποιοι πέθαναν εξαιτίας πυρών πυροβολικού... κάποιοι πέθαναν λόγω αεροπορικών επιδρομών», είπε. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν το Izium το Σαββατοκύριακο.

Προσέξτε τη διατύπωση. Είναι ένας «μεγάλος τόπος ταφής» με «440 πτώματα σε ένα μέρος». Αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει έναν ομαδικό τάφο με 440 πτώματα, αλλά θα μπορούσε επίσης να περιγράψει ένα νεκροταφείο με συνολικά 440 άτομα θαμμένα εκεί.

Και πράγματι μια ομάδα βίντεο AP επισκέφτηκε τον ιστότοπο και το βίντεό τους δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο (h/t Tore). Σε μια δασώδη περιοχή υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί, ίσως εκατό ή δύο, μονών τάφων με ορθόδοξους και άλλους σταυρούς. Υπάρχει επίσης ένας τάφος που έχει σταυρό που λέει ότι εκεί θάφτηκαν 17 στρατιώτες.


Στο βίντεο του AP αρκετοί στρατιώτες και ερευνητές κυκλοφορούν. Ένας Ουκρανός στρατιώτης λέει ότι είδε ένα βίντεο που έκαναν οι Ρώσοι όταν οι στρατιώτες θάφτηκαν σε αυτόν τον ομαδικό τάφο. Από αυτό, λέει, υπολογίζει ότι πάνω από 17, ίσως 25 ή 30, λέει, θάφτηκαν σε αυτόν τον τάφο.

Το βίντεο στο οποίο αναφέρεται είναι πιθανόν αυτό (h/t Elena Evdokimova ) που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαΐου. Φαίνεται να δείχνει το ίδιο νεκροταφείο με αυτόν τον ομαδικό τάφο. Βλέπει κανείς πολίτες με μπρατσάκια του κόκκινου σταυρού να μαζεύουν και να θάβουν πτώματα νεκρών στρατιωτών. Μετράω συνολικά 17 πτώματα αλλά μπορεί να είναι ένα ή δύο ακόμη. Ένας Ρώσος στρατιώτης είναι τριγύρω και εξηγεί τι συμβαίνει. Ο τίτλος στα ρωσικά μεταφράζεται σε:

Η Ουκρανία αρνείται να πάρει τα πτώματα των νεκρών στρατιωτών. Οι Ρώσοι στρατιώτες τους θάβουν σε ομαδικούς τάφους

Υπάρχει επίσης ένας σύνδεσμος προς μια ρωσική ειδησεογραφική τοποθεσία που ονομάζεται Giport ή Hyport που λέει (μηχανική μετάφραση):

Η Ουκρανία αρνείται να πάρει τα πτώματα των νεκρών στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ο Ρώσος στρατός αναγκάζεται να τα θάψει σε ομαδικούς τάφους

Η Ουκρανία αρνείται και πάλι να πάρει τα πτώματα των νεκρών στρατιωτών της, οι οποίοι πρέπει να ταφούν σε ομαδικούς τάφους. Η ρωσική πλευρά πολλές φορές πρόσφερε στον εχθρό να μεταφέρει τα πτώματα για ταφή οργανώνοντας έναν διάδρομο για ιατρούς, αλλά δεν έλαβε απάντηση από την ουκρανική διοίκηση.

Πριν από λίγο καιρό, οι σοροί νεκρών στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας περισυνελέγησαν μόνοι τους από Ρώσους στρατιώτες και μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο υπό όλμους από την Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, ούτε η Ουκρανία τους πήρε από το νεκροτομείο. Σήμερα, Ρώσοι στρατιωτικοί έπρεπε να θάψουν τους νεκρούς στρατιώτες σε ομαδικούς τάφους.

Σύμφωνα με έναν από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στην ταφή, τα πτώματα των νεκρών στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μεταφέρθηκαν από την πρώτη γραμμή πριν από μια εβδομάδα. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρέχουσα κυβέρνηση της Ουκρανίας ήταν ανεπιτυχείς. Η ουκρανική πλευρά απλώς αρνήθηκε να παραλάβει τα πτώματα και έτσι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έθαψαν μόνες τους τους νεκρούς σε ένα από τα νεκροταφεία της πόλης.

Εάν οι σημερινές ουκρανικές αρχές έπαιρναν τα πτώματα των μαχητών τους, οι συγγενείς τους θα μπορούσαν να τους αποχαιρετήσουν με ανθρώπινο τρόπο. Και τώρα θάφτηκαν σε πλαστικές σακούλες σε ομαδικούς τάφους. Αλλά αυτό είναι καλύτερο από το να γίνει τροφή για το θηρίο, όπως θα συνέβαινε αν δεν ήταν ο Ρώσος στρατός. Τουλάχιστον οι συγγενείς θα έχουν τουλάχιστον την ευκαιρία να βρουν τους νεκρούς περνώντας από τη διαδικασία λήψης DNA.

Δεν είναι η πρώτη τέτοια ιστορία. Τον Μάρτιο, είχαμε γράψει ότι η Ουκρανία αρνείται να έρθει σε επαφή και να πάρει τα πτώματα νεκρών στρατιωτών από τα εδάφη του LPR και του DPR. Ως αποτέλεσμα, όλοι τους θάφτηκαν επίσης σε ομαδικούς τάφους. Κάποιοι είχαν πινακίδες, άλλοι στρατιώτες παρέμειναν αγνώστων στοιχείων.

Ο τίτλος του Reuters ήταν 100% ψευδής. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο συντάκτης παρερμήνευσε όσα είπε ο ουκρανός αστυνομικός ερευνητής. Ή υπερέβαλε σκόπιμα την υπόθεση για να αυξήσει την προπαγανδιστική αξία αυτής της είδησης. Υποψιάζομαι ότι ισχύει το δεύτερο.

Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο με αυτό το νεκροταφείο. Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου άνθρωποι και από τις δύο πλευρές πεθαίνουν. Οι άμαχοι υποφέρουν όσο και οι στρατιώτες ενώ οι μάχες γύρω τους συνεχίζονται. Η πόλη είχε υπερασπιστεί βαριά από τους Ουκρανούς και χρειάστηκε ο Ρώσος στρατός ολόκληρο τον Μάρτιο για να την καταλάβει. Πολλά από τα θαμμένα θύματα πιθανότατα σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού. Δεν υπάρχει τρόπος να πούμε από ποια πλευρά προήλθε η φωτιά.

Το ότι το νεκροταφείο είναι μέσα στο δάσος και όχι σε κάποιο ανοιχτό μέρος είναι επίσης λογικό. Με τα drones με κάμερα τριγύρω και να είναι κοντά σε εχθρικό πυροβολικό, δεν θα ήθελε κανείς να πιαστεί ενώ ανακατεύει τάφους σε ανοιχτά χωράφια. Τα δέντρα παρέχουν τουλάχιστον κάποια προστασία από το να φαίνονται από ψηλά.

Ένα διαφορετικό προφανές ψεύτικο προπαγάνδας δημοσιεύτηκε στη σημερινή Washington Post :

Τα γράμματα που άφησαν πίσω τους απογοητευμένοι Ρώσοι στρατιώτες καθώς τράπηκαν σε φυγή

Οι 10 χειρόγραφες επιστολές, με ημερομηνία 30 Αυγούστου, είχαν μείνει πίσω σε ένα διώροφο σπίτι όπου Ρώσοι βρίσκονταν οκλαδόν και αργότερα βρέθηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες που παρείχαν τις επιστολές στην Washington Post για έλεγχο. Ζωγραφίζουν ένα πορτρέτο απογοητευμένων στρατιωτών που απελπίζονται για ξεκούραση και ανησυχούν για την υγεία και το ηθικό τους μετά από μήνες μάχης.
...
Το παρόμοιο στυλ με το οποίο γράφτηκαν τα 10 γράμματα υποδηλώνει ότι τα στρατεύματα, κουρασμένα και αποκαρδιωμένα, ενώθηκαν για να τα συντάξουν. Οι επιστολές τράβηξαν την προσοχή των Ουκρανών στρατιωτών όταν έφτασαν για πρώτη φορά στο Izyum, το οποίο οι Ρώσοι εγκατέλειψαν βιαστικά υποχωρώντας, και μερικές κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η γνησιότητα των επιστολών δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους ιατροδικαστές...

Μπορεί κανείς να πει αμέσως ότι η ιστορία δεν έχει νόημα. Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν στο Izium μετά τις αρχικές μάχες προέρχονταν από την Rosguardia (Rosgvardiya), την Εθνική Φρουρά της Ρωσίας που μοιάζει περισσότερο με μια συνοριακή αστυνομία με ορισμένα πρόσθετα καθήκοντα. Λίγες μάχες έγιναν στο Izium μετά τα τέλη Μαρτίου. Ο σταθμός φρουρών εκεί τροφοδοτούνταν τακτικά. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είχαν κανένα λόγο να αισθάνονται σαν «απελπισμένοι στρατιώτες που αναζητούν ξεκούραση και ανησυχούν για την υγεία και το ηθικό τους».

Τα Rosguardia εκκενώθηκαν χωρίς απώλειες από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προτού οι Ουκρανοί περικυκλώσουν και ανακαταλάβουν την πόλη.

Το ότι τα δέκα γράμματα γράφτηκαν με «παρόμοιο στυλ» καθιστά πιθανό ότι γράφτηκαν από την ίδια ομάδα ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών που χρησιμοποιεί την Washington Post και άλλα μέσα ενημέρωσης για να διαδώσει τα ψέματά τους στο κοινό. Σκοπεύουν να απεικονίσουν τον ρωσικό στρατό ως μια εξαντλημένη και ηθικά κατεστραμμένη δύναμη. Κανένα από τα δύο δεν φαίνεται να ισχύει.

Ενώ έγραψα τα παραπάνω, το Reuters δημοσίευσε ένα νέο άρθρο που αλλάζει την προηγούμενη αναφορά του αλλά δεν το διορθώνει:

Περίπου 200 ξύλινοι σταυροί φαίνονται σε τοποθεσία κοντά στο Izium της Ουκρανίας


Στην πραγματικότητα επαναλαμβάνει τους προηγούμενους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η αναφορά του AP είχε καταρρίψει:

ΙΖΙΟΥΜ, Ουκρανία (Reuters) - Περίπου 200 ξύλινοι σταυροί βρέθηκαν την Παρασκευή σε τοποθεσία κοντά στο Izium στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφεραν μάρτυρες του Reuters, πιθανότατα σηματοδοτώντας έναν δεύτερο ομαδικό τάφο σε μια περιοχή που ανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες οι ουκρανικές δυνάμεις.

Άνδρες με λευκές φόρμες έχουν αρχίσει να εκταφεύουν πτώματα στο σημείο, που βρίσκεται στην άκρη ενός νεκροταφείου στα βορειοδυτικά του Izium, είπαν οι μάρτυρες. Κάπου 20 λευκές σακούλες ήταν ορατές.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα την ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου που περιείχε περίπου 440 πτώματα στην πόλη Izium, ένα ρωσικό προπύργιο πρώτης γραμμής μέχρι την αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Kharkiv την περασμένη εβδομάδα.

Δεν είναι η «ομίχλη του πολέμου» που θολώνει τέτοια νέα ρεπορτάζ. Είναι η προπαγάνδα που διατάχθηκε για να υποκινήσει τον «δυτικό» πληθυσμό εναντίον της Ρωσίας και των πολιτών και στρατιωτών της.

Χωρίς περαιτέρω αντίγραφα ασφαλείας και δεν μπορούμε, και δεν πρέπει, να πιστέψουμε οποιαδήποτε είδηση ​​προέρχεται από την Ουκρανία και άλλους πολέμους.


πηγή: moon of alabama

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.