Έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Θα φανεί ίσως ακραίο αν πούμε, ότι θα πρέπει πολύ να σκεφθούμε αν θα ανάψουμε και πόσα λαμπιόνια στις κολώνες και στα δέντρα της πόλης, ακόμα και στα σπίτια. Αν πρέπει να ανάψουμε τα χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια, φωτεινές φιγούρες, καμπάνες, αστέρια, αγγελάκια, γιρλάντες σε πρωτότυπα σχήματα, βιτρίνες ολοφώτεινες και μαζί μ’ αυτά ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κάθε μικρό ή μεγάλο σπιτικό. Όλα αυτά από την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη μέχρι τα μέσα του Γενάρη. Πολλοί θα πουν, αυτό γίνεται σ’ όλον τον κόσμο, καθώς οι άνθρωποι θέλουν να αισθανθούν το διαφορετικό των ημερών.

Να όμως που υπάρχει ο αντίλογος. Ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός έγινε πια υπερβολή. Ξεπέρασε τα όρια μιας κλασικής γιορταστικής ατμόσφαιρας. Οι μεγάλοι «ρίχνουν το μπαλάκι» στα παιδιά, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν την ανάγκη όλου αυτού του σκηνικού. Αν ποτέ τα ρωτούσαμε σοβαρά, ­θα απαντούσαν ότι αυτές είναι επινοήσεις των μεγάλων και όχι δικές τους. Υποχωρώντας στις πιέσεις του σπάταλου καταναλωτικού μοντέλου της σημερινής κοινωνίας, αυτές τις μέρες γινόμαστε όλοι υπεύθυνοι για την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, τη φωτορύπανση και την αύξηση της ποσότητας των συσκευασιών, που καταλήγουν στις χωματερές.

Αυτά όλα σε μια εποχή που η παραγωγή ενέργειας έγινε προβληματική, που τα σκουπίδια δεν χωράνε πια κάτω από το χαλί και που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την φωτορύπανση. Για να απαλλαχθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, πέρα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει πρώτα να προσανατολιστούμε στην μείωση της κατανάλωσης, να διαπαιδαγωγήσουμε τους νέους και να διαμορφώσουμε συνειδήσεις υπεύθυνων καταναλωτών. Για να απαλλαχθούμε από τους σκουπιδότοπους πρέπει, εκτός από την ανακύκλωση, να μειώσουμε και την παραγωγή σκουπιδιών. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

Στο μεταξύ διαβάζουμε ότι σε όλη την Ευρώπη δήμαρχοι, έμποροι και πολίτες αναρωτιούνται: Να ανάψουμε τα χριστουγεννιάτικα φώτα φέτος όπως κάθε χρόνο, ή να γιορτάσουμε με λιγότερο φωτισμό; Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι με τον χαμηλότερο φωτισμό μπορεί να σταλεί ένα μήνυμα εξοικονόμησης ενέργειας και αλληλεγγύης με τους πολίτες που στριμώχνονται τόσο από το υψηλό ενεργειακό κόστος όσο και από τον πληθωρισμό... σε μια αναμφισβήτητα περίοδο ενεργειακής κρίσης.

Είναι μια δύσκολη ίσως απόφαση, όταν οι τιμές της ενέργειας έχουν ανέβει στα ύψη, από τη μια, και από την άλλη όταν βρισκόμαστε μετά από δύο χρόνια «καταστολής» από την πανδημία∙ όταν οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις είναι η μείωση κατά 10% της δημόσιας κατανάλωσης ενέργειας και όταν στα σχετικά μέτρα του ΥΠΕΝ αναφέρεται συγκεκριμένα: «περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και του διακοσμητικού φωτισμού, που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35% έως 50%».
Σε κάθε περίπτωση, ας γίνει περιορισμός στις ώρες. Για παράδειγμα κάποιοι φωτισμοί να σταματούν στις 11 το βράδυ και όχι μέχρι το πρωί.


Λαμία, Νοέμβρης 2022
Στέφανος Σταμέλλος






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.