Ο κρατικά χρηματοδοτούμενος ραδιοτηλεοπτικός φορέας RT της Ρωσίας βρίσκεται σε υποχώρηση σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ιδίως μετά την αποπομπή του από ορισμένες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το RT America, για παράδειγμα, είχε κλείσει τα κεντρικά γραφεία του στην Ουάσινγκτον και είχε απολύσει όλο το τοπικό προσωπικό του μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Μέχρι τότε η πτέρυγα του RT στις ΗΠΑ είχε σταματήσει κάθε ζωντανό πρόγραμμα μετά τη διακοπή της πλειονότητας της καλωδιακής και δορυφορικής κάλυψης, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2018 εν μέσω μεγαλύτερου κυβερνητικού ελέγχου των ΗΠΑ και των προσπαθειών του Κογκρέσου για την πάταξη της "ρωσικής επιρροής".

Στιγμιότυπο από ντοκιμαντέρ του RT που καλύπτει διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας στη Σερβία.


Οι διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες το RT International είχε δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς ανέλαβαν επίσης δράση, με τη μεγαλύτερη από αυτές να είναι το YouTube (που ανήκει στην Google), το οποίο έκλεισε το δημοφιλές κανάλι του RT, συμπεριλαμβανομένης της ζωντανής ροής ειδήσεων και των αρχείων εκπομπών. Αναστέλλεται επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, όμως, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται σε πιο φιλικό έδαφος με την έναρξη ενός καναλιού και μιας διαδικτυακής πύλης στη Σερβία με την ονομασία "RT Balkan".

Η αρχισυντάκτρια του RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, παρουσίασε το νέο έργο σε δήλωση στο Telegram:

"Ξεκινήσαμε το RT στα Βαλκάνια. Επειδή το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία"

"Ο νέος ιστότοπος πολυμέσων θα καλύπτει τα πιο σημαντικά περιφερειακά και διεθνή γεγονότα από μια εναλλακτική οπτική γωνία", δήλωσε το RT. Αυτό το νέο άνοιγμα θα περιλαμβάνει έναν τηλεοπτικό σταθμό που θα εκπέμπει αποκλειστικά στη σερβική γλώσσα και θα λειτουργήσει έως το 2024. Ο ιστότοπος διαθέτει επίσης έκδοση στη ρωσική γλώσσα.

"Στο εξής οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν πρόσβαση στο RT στα σερβικά, το οποίο θα τους παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του σημερινού κόσμου. Το να γίνουμε αναπόσπαστο μέρος του χώρου των μέσων ενημέρωσης των Βαλκανίων είναι μια μεγάλη πρόκληση, για την οποία όμως είμαστε έτοιμοι", δήλωσε η αρχισυντάκτρια του RT Balkan, Jelena Milincic, σε ανακοίνωση των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε γρήγορα την Τρίτη, προτρέποντας τη σερβική κυβέρνηση να εμποδίσει την πρόσβαση στο RT και να κλείσει το πρόγραμμα, με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Oleh να λέει ότι "η επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας δικαιολογείται συνεχώς και γίνονται εκκλήσεις για γενοκτονία των Ουκρανών"

"Το RT δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου και τη δημοσιογραφία. Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση που διαδίδει αυτό το κανάλι δεν θα ωφελήσει τη σερβική κοινωνία. Καλούμε το Βελιγράδι να μην λάβει αυτή την απόφαση", πρόσθεσε ο Νικολένκο.


Αν και ειρωνικά η ίδια η Ουκρανία απέχει πολύ από την ένταξη στην ΕΕ, ο αξιωματούχος παρατήρησε περαιτέρω ότι "η άδεια για την εκπομπή του RT δεν συνάδει με την πορεία της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ, η οποία εισήγαγε κυρώσεις κατά αυτής της προπαγανδιστικής ρωσικής πηγής μέσων ενημέρωσης", σύμφωνα με περιφερειακές πηγές.

Η σερβική κυβέρνηση φέρεται να έχει δώσει την ευλογία της για την επέκταση της RT, καθώς οι δύο χώρες - και οι δύο κατά κύριο λόγο ορθόδοξες - ενισχύουν τους δεσμούς τους. Η Ρωσία παρέμεινε μεταξύ των λίγων παγκόσμιων δυνάμεων που απέρριψαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που για το Βελιγράδι παραμένει ένα από τα πιο καυτά γεωπολιτικά ζητήματα.


πηγή: zerohedge / 16/11/22


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.