BY TYLER DURDEN / zerohedge / 16.11.22

Μόλις πριν από λιγότερο από 24 ώρες, πριν η σκόνη κατακαθίσει από την έκρηξη και πριν οι ερευνητές μπορέσουν να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα μετά το θανατηφόρο περιστατικό στο πολωνικό συνοριακό χωριό Przewodów, το δυτικό κοινό είχε ήδη προπηλακιστεί και προειδοποιηθεί να μείνει μακριά από τις "θεωρίες συνωμοσίας", καθώς οι πρώτοι τίτλοι των επικρατέστερων εφημερίδων - που προωθήθηκαν κυρίως με βάση έναν ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο σε δημοσίευμα του Associated Press - έβγαιναν γρήγορα από την πύλη με τον τίτλο "ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία, σκοτώνοντας δύο".

Το "Άρθρο 5" - από τη συνθήκη συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, για την οποία πολλοί ανησυχούσαν εδώ και καιρό ότι θα ήταν η πρώτη πράξη που θα επικαλούνταν και θα οδηγούσε στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο - άρχισε να γίνεται trend στο Twitter, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι εξέδωσαν δηλώσεις "αλληλεγγύης" με αυτοπεποίθηση. Σχεδόν αμέσως και χωρίς αποδείξεις, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απαίτησε "δράση" από τη Δύση για την υποτιθέμενη θρασύτατη επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ.

Και στη συνέχεια, καθώς οι εικόνες από το σημείο συντριβής του πυραύλου κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο, οδηγώντας ακόμη και δυτικές πηγές να εκφράσουν αμφιβολίες ότι το βλήμα εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, μπήκε όχι κανένας άλλος, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος προσπάθησε να προλάβει αυτό που χαρακτήρισε ως μια αναπτυσσόμενη "θεωρία συνωμοσίας" που προωθείται από τη Ρωσία. Όπως και με πολλές άλλες πτυχές αυτού του πολέμου, μερικές από τις πιο προφανείς ερωτήσεις κοινής λογικής κηρύχθηκαν γρήγορα "εκτός ορίων" πριν καν τεθούν.


Ακολούθως, η Βαρσοβία απέφυγε να μιλήσει για το άρθρο 5, αλλά πρότεινε το άρθρο 4 ως βάση μιας έκτακτης συνόδου ασφαλείας του ΝΑΤΟ για την Τετάρτη, η οποία καλεί σε "διαβουλεύσεις" σε περίπτωση που μια χώρα του ΝΑΤΟ απειλείται.

Αλλά τι διαφορά κάνουν λίγες ώρες και μια σκεπτικιστική άρνηση για να πηδήξουμε τυφλά στο άρμα του πολέμου! Πρώτον, όπως αναφέραμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ρητά ότι, με βάση τις προκαταρκτικές πληροφορίες, είναι "απίθανο" το χτύπημα του πυραύλου στην Πολωνία να προήλθε από τη Ρωσία. Ουπς. Αυτό καθώς με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυπταν φαινόταν σαφές ότι ο ένοχος ήταν μάλλον ένας παραπλανητικός ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος. "Είναι απίθανο κατά τη γνώμη [sic] της τροχιάς να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. Αλλά θα δούμε", είχε πει ο Μπάιντεν. Αλλά αυτή η παραδοχή ήρθε βολικά πολύ αργότερα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή της "ομίχλης του πολέμου" για να παρουσιάσει ένα άλλο τεράστιο πακέτο έκτακτης βοήθειας ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία σχεδόν ταυτόχρονα με το συνοριακό επεισόδιο.

Τώρα, την Τετάρτη, αξιωματούχοι της Πολωνίας και του ΝΑΤΟ έκαναν επίσης μια αντιστροφή της αρχικής σπασμωδικής αναφοράς "κατηγορήστε τη Ρωσία", η οποία έστειλε προς στιγμήν τον κόσμο σε μια φρενίτιδα ανησυχίας για την προοπτική του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους φαίνεται τώρα να είναι ένα "ατυχές ατύχημα" και όχι μια "σκόπιμη επίθεση"

Τι μένει να πούμε μετά από όλα αυτά Ακολουθούν τα γεγονότα. . .


Υπενθυμίζεται ότι η αρχική αντίδραση από τη Μόσχα ήταν ότι είτε η Ουκρανία είτε η Πολωνία σκηνοθετούσαν μια "σκόπιμη πρόκληση" ρίχνοντας τόσο γρήγορα την ευθύνη στη Ρωσία για μια επιθετική πράξη. Αξιωματούχοι της Βαρσοβίας είχαν ζητήσει ακόμη και τις επόμενες ώρες από τη Ρωσία να ζητήσει συγγνώμη εάν επρόκειτο για ατύχημα.

Αλλά ο πρόεδρος Duda μαζί με το αρχηγείο του ΝΑΤΟ γρήγορα αντιστρέφει ολόκληρη την αφήγηση, σύμφωνα με περισσότερα από το Axios:
  • Ο Ντούντα πρόσθεσε ότι το βλήμα που προκάλεσε την έκρηξη ήταν "πιθανότατα" ρωσικής κατασκευής, αλλά οι αξιωματούχοι δεν έχουν "καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι ήταν πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη ρωσική πλευρά"
  • Η Ουκρανία έχει προηγουμένως αρνηθεί ότι ευθύνεται για την έκρηξη και κατηγόρησε τη Μόσχα για "σοβαρή κλιμάκωση" Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης την ευθύνη.
Ο Biden στη Σύνοδο των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας (16.11.22 - AFP/Getty images)

Βέβαια, ανέκαθεν το αντι-αεροπορικό πυραυλικό οπλοστάσιο της Ουκρανίας ήταν εξ ολοκλήρου "ρωσικής κατασκευής" - ιδίως οι S-300.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέβη σε παρόμοια εκτίμηση, λέγοντας ότι πιθανότατα επρόκειτο για παραπλανητικό ουκρανικό πύραυλο:
"Η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύθηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στους δημοσιογράφους μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της συμμαχίας.

Τόνισε ότι η έρευνα για την έκρηξη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά ότι "δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης. Και δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ"
Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε γρήγορα η επίρριψη ευθυνών στη Ρωσία για τον πόλεμο και τη σειρά γεγονότων που οδήγησαν στη φονική έκρηξη στα σύνορα. "Αλλά επιτρέψτε μου να γίνω σαφής. Δεν φταίει η Ουκρανία. Η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας", δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.


Χωρίς να ασχοληθεί με την προ ημερών τσιριχτή βιασύνη του Ζελένσκι να βάλει το ΝΑΤΟ να κηρύξει στρατιωτική δράση με βάση τη συλλογική ασφάλεια, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε: "Δεν φταίει η Ουκρανία" Καθώς οι αξιωματούχοι άμυνας του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συνεδριάζουν για να καθορίσουν την πορεία προς τα εμπρός, και καθώς το όλο δράμα έχει ξεκάθαρα ξεθυμάνει (και πάλι, μόνο αφού προέκυψε ότι ήταν πύραυλος της Ουκρανίας), πιθανότατα η συμμαχία θα προχωρήσει ήσυχα με τον τρόπο "δεν υπάρχει τίποτα να δούμε εδώ".

Αλλά τι θα γίνει την επόμενη φορά που θα συμβεί μια παρόμοια τραγωδία στα σύνορα ή ένα παρόμοιο περιστατικό στη χώρα του ΝΑΤΟ;
Θα επικρατήσει η ίδια αφηγηματική ιστορία, "Η Ρωσία επιτίθεται στο ΝΑΤΟ!",  πριν επιτραπεί σε κάποιον να κάνει απλές ερωτήσεις; Θα χτυπήσουν τα τύμπανα του πολέμου προτού υπάρξει έστω και μια εγκληματολογική έρευνα;
Θα υπάρξει ένα σύννεφο από μανιτάρια προτού ο ενοχλητικός ορθολογικός σκεπτικισμός διαταράξει τη "συναίνεση";
Όπως έδειξαν τα τελευταία δέκα χρόνια πολέμου στη Συρία και η δυτική επέμβαση εκεί, έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι το πιθανό αναπόφευκτο σενάριο για το πώς το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα σκοντάψουν σε άμεση σύγκρουση με αυτό το ρυθμό.


Εν τω μεταξύ, όσον αφορά το παρακάτω ερώτημα που εξακολουθεί να εκκρεμεί, δεν θα κρατήσουμε την αναπνοή μας. . .




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.