Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Δικαιωμάτων και Ανάπτυξης Eye for Humanity που εδρεύει στην Υεμένη υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 643 Υεμενίτες άμαχοι σκοτώθηκαν το 2022, από τις 3.000 απώλειες που καταγράφηκαν . Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι πέρυσι σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου εκεχειρία για έξι μήνες και σημαντική μείωση των θανάτων. Ο πόλεμος στην Υεμένη θα συμπληρώσει οκτώ χρόνια το 2023 .

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συνολικά θύματα που καταγράφηκαν πέρυσι περιελάμβαναν τουλάχιστον 102 παιδιά και 27 γυναίκες . Τουλάχιστον 353 παιδιά και 97 γυναίκες τραυματίστηκαν επίσης σε αυτό το διάστημα.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατέστρεψε επίσης περισσότερα από 14.300 σπίτια, 12 νοσοκομεία, 64 σχολεία και 22 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Υεμένη πέρυσι , σύμφωνα με την οργάνωση, προάγοντας τα δεινά εκατομμυρίων Υεμενιτών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εξάμηνη κατάπαυση του πυρός οδήγησε σε μείωση κατά 60 τοις εκατό των απωλειών και συνολικά 159 πολίτες της Υεμένης είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν λόγω εκρήξεων ναρκών ξηράς ή άλλων εκρήξεων σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι και αλλού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. .

Σύμφωνα με την έκθεση Eye for Humanity, τα τελευταία επτά χρόνια του πολέμου στην Υεμένη, οι βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία σκότωσαν 17.734 ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 30.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον 4.017 θάνατοι ήταν παιδιά.

Ο αποκλεισμός προκαλεί τεράστια ανθρωπιστική κρίση

Οι βομβαρδισμοί καθώς και ο αποκλεισμός που επέβαλε ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία έχουν επηρεάσει σοβαρά την κατάσταση των κοινών Υεμενιτών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), περισσότερο από το 70 τοις εκατό των Υεμένης εξαρτώνται τώρα από κάποιο είδος ανθρωπιστικής βοήθειας, με την υποδομή υγείας της χώρας να λειτουργεί με το ήμισυ της χωρητικότητάς της, αφήνοντας εκατομμύρια Υεμενίτες ευάλωτους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση που εδρεύει στη Σαναά, υπό τους Χούτι, ο πόλεμος και ο αποκλεισμός που επέβαλε ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας ευθύνονται για το θάνατο του 16% όλων των πρόωρων μωρών στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας Taha Moutawakil ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι τουλάχιστον «80 νεογέννητα μωρά πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων» εν μέσω του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στον λαό της Υεμένης.

Ο Moutawakil ισχυρίστηκε ότι η Υεμένη διαθέτει επί του παρόντος περίπου 600 θερμοκοιτίδες έναντι της ανάγκης για τουλάχιστον 2.000. Η έλλειψη θερμοκοιτίδων αφήνει έναν μεγάλο αριθμό νεογέννητων μωρών στην Υεμένη ευάλωτα στον θάνατο.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει επιβάλει συνολικό χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό της Υεμένης από το 2015 , υποτίθεται ότι για να αποτρέψει την προμήθεια όπλων. Ωστόσο, ο αποκλεισμός εμποδίζει την εισροή βασικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων στην Υεμένη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.


Ο αποκλεισμός χαλάρωσε εν μέρει κατά τη διάρκεια της εξάμηνης εκεχειρίας. Ωστόσο, οι Χούτι είχαν ζητήσει την πλήρη άρση του ως βάση για την παράταση της εκεχειρίας, την οποία οι Σαουδάραβες απέρριψαν.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ως αποτέλεσμα σχεδόν οκτώ ετών πολέμου, το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στην Υεμένη έχει γίνει το υψηλότερο στον αραβικό κόσμο με περισσότερους από 60 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις. Η UNICEF λέει ότι ο αριθμός των νεογέννητων βρεφών που πεθαίνουν καθημερινά στην Υεμένη είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η UNICEF ανέφερε ότι σχεδόν 52.000 νεογέννητα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Υεμένη, κατά μέσο όρο τουλάχιστον 142 την ημέρα.

Η UNICEF εξέδωσε μια έκθεση τον περασμένο μήνα υποστηρίζοντας ότι περίπου 11.000 παιδιά από την Υεμένη έχουν είτε σκοτωθεί είτε ακρωτηριαστεί λόγω του πολέμου στη χώρα. Ισχυρίστηκε ότι περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη, το ένα τέταρτο από αυτά κάτω των 5 ετών, υποσιτίζονται .



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.