Tους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.

“ Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό”, επεσήμανε η οργάνωση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες της Ελληνικής ομάδας της ΕΜΑΚ στην επαρχία Χάται (Hatay) βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία που έχουν χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον εγκέλαδο.

Συνεχίζει τη μάχη η ΕΜΑΚ


Το πρωί της Τετάρτης η ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει ένα ακόμη άνθρωπο κάτω από τα χαλάσματα.

Χάρη στο πείσμα τους και την εκπαίδευσή τους είχαν ήδη απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μία 9χρονη, μία 7χρονη και μία 11χρονη, ενώ έχει ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του ένα ανήλικο κορίτσι. Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους αλλά και η οδύνη τους για το θάνατο της μικρής Φατμέ, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.

Εν τω μεταξύ το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα στέλνει και δεύτερη ομάδα με 15 άνδρες της ΕΜΑΚ που θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που θα απογειωθεί από αεροδρόμιο της Βορείου Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής η ομάδα των 15 ανδρών της ΕΜΑΚ θα έχει μαζί της και ένα βελγικό ποιμενικό. Στην δεύτερη ελληνική ομάδα θα συμμετέχουν, τέλος, και τρία στελέχη του ΕΚΑΒ ως ιατρικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοιχισμένη απόλυτα με τα ευρωατλαντικά προτάγματα στη Μέση Ανατολή, δεν στέλνει καμία βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας.


ΗΠΑ: Καμιά βοήθεια στη Δαμασκό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες Τρίτη πως συνεργάζεται με ΜΚΟ στη Συρία για να προσφερθεί βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά αρνούμενη οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση στη Δαμασκό.

«Στη Συρία, έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», ισχυρίστηκε στον Τύπο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να χορηγήσουμε αυτή τη βοήθεια ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να ξεπεράσει» τη σκληρή δοκιμασία που βιώνει, συνέχισε επιμένοντας πως «τα κεφάλαια θα διατεθούν βεβαίως στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς» του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό, απορρίπτουν κάθε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και αρνούνται να της διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια για την ανοικοδόμηση.


Διασώστες από την Κίνα έφτασαν στην Τουρκία

Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, για να βοηθήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η ομάδα αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ομάδα θα συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, την πρεσβεία της Κίνας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις αρωγής, θα στήσει κέντρο διοίκησης και θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περίθαλψη τραυματιών, διευκρίνισε το CCTV.


Η Ιταλία στέλνει υλικό για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας στην Τουρκία

Η ιταλική Πολιτική Προστασία ανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία. Στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 Ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

«Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε και άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι. Μέρος της βοήθειας στην Τουρκία θα μεταφερθεί με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.