Με τίτλο «Γροθιά στο στομάχι», οι άστεγοι του Δ. Θερμαϊκού, η παράταξη Μαυρομάτη δημοσίευσε ρεπορτάζ με φωτο για το πρόβλημα των αστέγων του Δήμου. Επιπρόσθετα δημοσιεύει και την προσέγγιση που είχε εκείνη ως διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια αφού συμπεραίνει πως "οι άστεγοι είναι αόρατοι" για την διοίκηση Τσαμασλή.
Το δελτίο τύπου:

«Γροθιά στο στομάχι», οι άστεγοι του Δ. Θερμαϊκού

Τα χαμηλά...αντανακλαστικά κοινωνικής ευαισθησίας της σημερινής Δημοτικής Διοίκησης, τα έχουμε επισημάνει και τα έχουμε καταγγείλει ξανά. Επανερχόμαστε όμως για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά στους άστεγους του Δήμου μας.

Κι αυτό γιατί το «ανθρώπινο πρόσωπο» της παρούσας Δημοτικής Αρχής, εξαντλείται σε «ασπιρίνες» , σε ένα συσσίτιο και σε ολιγόωρη φιλοξενία, συνήθως στα ΚΑΠΗ , σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν προειδοποιήσεις για ακραίες καιρικές συνθήκες.

Καμιά ουσιαστική μέριμνα, καμιά ουσιαστική φροντίδα. Αρκείται στα «τυπικά». Δεν την απασχολεί, ούτε και την νοιάζει, αν οι άνθρωποι που έτυχε να βρεθούν σε αυτή τη θέση, δεν έχουν που να περάσουν τη νύχτα, δεν έχουν τα μέσα για την προσωπική τους υγιεινή και καθαριότητα, αν ζουν μέσα στο φόβο, το κρύο και την ανασφάλεια.

Καταγγέλλουμε τη στάση της γιατί, αν και υπάρχουν ειδικά προγράμματα, δεν προσπαθεί να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για να επανενταχθούν αρμονικά στον κοινωνικό ιστό.

Τι κάναμε εμείς;

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, με τους Δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης, Δέλτα, και ενταχθήκαμε στο εθνικό πρόγραμμα «ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ» στο πλαίσιο των Δράσεων Στέγασης, Σίτισης και Κοινωνικής Φροντίδας για τους Αστέγους. Ήμασταν από τους πρώτους που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα όταν υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014, παρέχοντας μέσω του προγράμματος.

*Επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών

*Επιδότηση για λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού (οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας)

*Επιδότηση εργασίας για διάστημα 12 μηνών

*Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον διάστημα 12 μηνών

*Υπηρεσίες κατάρτισης και εκπαίδευσης

*Συμβουλευτική και κοινωνική στήριξη

Συμπολίτες μας που ήταν άστεγοι εγκαταστάθηκαν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, επιχορηγήθηκαν για την προμήθεια της οικοσκευής και με προσπάθεια που κατέβαλε η Διοίκηση μας πετύχαμε την εξασφάλιση θέσεων εργασίας για όσους το επιθυμούσαν, σε τοπικές επιχειρήσεις που συμφώνησαν να στηρίξουν το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό, από το 2020 έχει θεσμοθετηθεί ως μόνιμη δημόσια πολιτική καταπολέμησης της έλλειψης στέγης με την πρόβλεψη για ανά διετία εφαρμογή του από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι σημερινοί διοικούντες το Δήμο όμως είναι παντελώς αδιάφοροι. Γι ́αυτούς οι άστεγοι είναι μάλλον ...αόρατοι! Κι όμως ζουν ανάμεσα μας. Κάποιοι έχουν βρει «καταφύγιο» σε παραπήγματα, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή σε παλιά τροχόσπιτα, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες. Κάποιοι μετακινούνται κάθε νύχτα και σε διαφορετικό σημείο.

Οι φωτογραφίες που μας επέτρεψαν να βγάλουμε είναι «γροθιά στο στομάχι» όλων μας! Και ο χειμώνας είναι ήδη εδώ...





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.