Μια σειρά ισχυρών εκρήξεων κατέστρεψε τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο

του Εμανουέλε Μιντόλο

Ο βομβαρδισμός στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα ήταν μια μυστική επιχείρηση που διατάχθηκε από τον Λευκό Οίκο και διενεργήθηκε από τη CIA, σύμφωνα με έκθεση βετεράνου ερευνητή δημοσιογράφου.

Ο Seymour Hersh, βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεπόρτερ, ισχυρίστηκε ότι δύτες βαθέων υδάτων των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας μια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ ως κάλυψη, τοποθέτησαν νάρκες κατά μήκος των αγωγών που αργότερα πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως.

Τον Σεπτέμβριο, μια σειρά ισχυρών εκρήξεων κατέστρεψε τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία και παρέχουν φθηνό αέριο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη ενέργεια, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ο ένοχος.

Ο Hersh, 85 ετών, ο οποίος διηγήθηκε ιστορίες όπως η μαζική δολοφονία 500 αμάχων στο My Lai στο Βιετνάμ και τα βασανιστήρια κρατουμένων στη φυλακή Abu Ghraib στο Ιράκ, λέει ότι το «Black Op» διέταξε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη CIA σε συνεργασία με τη Νορβηγία.

Σε μια έκθεση 5.000 λέξεων που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδόσεων Substack, ο Hersh γράφει ότι η επιχείρηση συγκαλύφθηκε «υπό την κάλυψη μιας ευρέως δημοσιοποιημένης άσκησης του ΝΑΤΟ στα μέσα του καλοκαιριού, γνωστή ως Baltic Operations 22 ή BALTOPS 22», η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο. την ακτή της Γερμανίας.

Λέει ότι η απόφαση του Μπάιντεν να σαμποτάρει τους αγωγούς ήρθε μετά από περισσότερους από εννέα μήνες άκρως απόρρητου σχεδιασμού εντός της αμερικανικής κοινότητας εθνικής ασφάλειας. «Για μεγάλο μέρος εκείνου του χρόνου, το θέμα δεν ήταν αν θα γίνει η αποστολή, αλλά πώς να γίνει χωρίς καμία προφανή ένδειξη για το ποιος ήταν υπεύθυνος», έγραψε ο Χερς.

Οι πιο πρόσφατες ιστορίες του Χερς έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Αυτά περιελάμβαναν άρθρα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ βρήκαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και αμφισβήτησαν τη χρήση χημικών όπλων σε Σύρους αμάχους από το καθεστώς της Συρίας , τα οποία επικρίθηκαν επειδή βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ανώνυμες πηγές και δεν περιείχαν αδιάσειστα στοιχεία.

Στην έκθεσή του για το Nord Stream, ο Hersh ανέφερε μια ανώνυμη πηγή «με άμεση γνώση του επιχειρησιακού σχεδιασμού». Είπε ότι δύτες βαθέων υδάτων από το Κέντρο Καταδύσεων και Διάσωσης του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Πόλη του Παναμά της Φλόριντα, τη μεγαλύτερη καταδυτική εγκατάσταση στον κόσμο, τοποθέτησαν εκρηκτικά C4 δίπλα στον αγωγό, τα οποία αργότερα ενεργοποιήθηκαν από μια σημαδούρα σόναρ που έπεσε από αεροπλάνο.

Ο Hersh ισχυρίστηκε ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ένα αεροσκάφος παρακολούθησης P8 του Νορβηγικού Ναυτικού πραγματοποίησε «μια φαινομενικά συνηθισμένη πτήση» και απελευθέρωσε τη σημαδούρα σόναρ. «Το σήμα εξαπλώθηκε υποβρύχια, αρχικά στο Nord Stream 2 και στη συνέχεια στο Nord Stream 1», έγραψε. «Λίγες ώρες αργότερα, τα υψηλής ισχύος εκρηκτικά C4 ενεργοποιήθηκαν και τρεις από τους τέσσερις αγωγούς τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Μέσα σε λίγα λεπτά, λίμνες αερίου μεθανίου που παρέμεναν στους κλειστούς αγωγούς μπορούσαν να φανούν να απλώνονται στην επιφάνεια του νερού και ο κόσμος έμαθε ότι κάτι μη αναστρέψιμο είχε συμβεί».



Η Nord Stream διευθύνεται από εταιρεία με έδρα την Ελβετία, της οποίας κύριος μέτοχος είναι η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός. Η Ρωσία έχει ξοδέψει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή των αγωγών. Το Nord Stream 2, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2021, δεν ήταν ακόμη λειτουργικό τη στιγμή της δολιοφθοράς.

Ο Χερς σημειώνει ότι ο Μπάιντεν και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του, η οποία περιλαμβάνει τον σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια Τζέικ Σάλιβαν, τον υπουργό Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν και την υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, είχαν μιλήσει κατά του Nord Stream 2, που θα έβαζε την Ευρώπη να Ρωσικό αέριο εδώ και δεκαετίες. Θα είχε επίσης αυξήσει την πολιτική επιρροή του Κρεμλίνου στην ήπειρο σε μια εποχή αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης και θα ενίσχυε σημαντικά τα έσοδα για τη Ρωσία. Το Nord Stream 2, μόνο, θα είχε διπλασιάσει την παροχή φυσικού αερίου που ήδη παρέχεται από το Nord Stream 1.

Τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες εβδομάδες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ συζητούσε πιθανές κυρώσεις κατά της Μόσχας, ο Μπάιντεν προειδοποίησε: «Εάν η Ρωσία εισβάλει (. . . .) δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. ”

Η ανώνυμη πηγή του Hersh λέει ότι, λόγω της απειλής του προέδρου, η καταστροφή του αγωγού «δεν θα μπορούσε πλέον να θεωρείται μυστική επιλογή επειδή ο πρόεδρος μόλις ανακοίνωσε ότι ξέραμε πώς να το κάνουμε».

«Το σχέδιο για την ανατίναξη του Nord Stream 1 και 2 υποβαθμίστηκε ξαφνικά από μια μυστική επιχείρηση που απαιτούσε να ενημερωθεί το Κογκρέσο σε μια επιχείρηση που θεωρήθηκε ως μια εξαιρετικά διαβαθμισμένη επιχείρηση πληροφοριών με στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ», έγραψε ο Hersh. Σύμφωνα με την πηγή του Hersh, «δεν υπήρχε πλέον νομική απαίτηση να αναφερθεί η επιχείρηση στο Κογκρέσο. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν τώρα ήταν απλώς να το κάνουν».

Η αναφορά του Χερς έρχεται αφότου ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί από την Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία της. Η Μόσχα είχε κατηγορήσει προηγουμένως το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ότι ανατίναξε τους αγωγούς, αλλά δεν παρείχε στοιχεία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Times αποκάλυψαν ότι οι Γερμανοί ερευνητές παρέμειναν ανοιχτοί σε θεωρίες ότι ένα δυτικό κράτος πραγματοποίησε τον βομβαρδισμό με στόχο να κατηγορήσει τη Ρωσία. Οι εκρήξεις ερευνώνται επίσης από τη Δανία και τη Σουηδία.

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι υποψιάστηκαν αρχικά το Κρεμλίνο, αν και σταμάτησαν να κατηγορούν επίσημα τη Μόσχα. Ωστόσο, 23 αξιωματούχοι διπλωματικών και μυστικών υπηρεσιών σε εννέα διαφορετικές δυτικές χώρες είπαν πρόσφατα στην Washington Post ότι δεν έχουν δει ακόμη στοιχεία που να συνδέουν τη Ρωσία με την επίθεση, με ορισμένους να λένε ότι δεν πιστεύουν ότι φταίει η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν είπε ότι οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία θα ακρωτηριάσει τους αγωγούς της είναι «ανόητοι και παράλογοι».

Μετά την επίθεση, η Ουάσιγκτον απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι εμπλέκονται οι ΗΠΑ. «Η ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στη φαινομενική δολιοφθορά αυτών των αγωγών είναι παράλογη. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συνάρτηση ρωσικής παραπληροφόρησης και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.



πηγή: www.thetimes.co.uk



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.