Στις 15/3 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ ο προγραμματισμένος απολογισμός της διοίκησης για το 2022, ο οποίος έμοιαζε περισσότερο με προεκλογικό πρόγραμμα και λιγότερο με απολογισμό έργων και δράσεων. Σε μια αίθουσα άδεια και από συμβούλους και από κοινό, με τους συνηθισμένους μονόλογους και τις στημένες κόντρες.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στα γεγονότα στα Τέμπη, τόνισε ότι πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, όπου η ανθρώπινη ζωή θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους. Το συγκεκριμένο γεγονός απέδειξε περίτρανα ότι το κράτος, με όλες τις κυβερνήσεις του, αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την προστασία του λαού ως «κόστος» που πρέπει να παραμερίζεται γιατί βλάπτει την κερδοφορία των εταιρειών και τις αντοχές της οικονομίας. Πρόκειται για το ίδιο κράτος που έχει φτιάξει υποδομές για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το ηλεκτρονικό «φακέλωμα», αλλά όχι για την ηλεκτρονική επιτήρηση των τρένων.

Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε ότι η πολιτική που δημιουργεί θύματα και σκοτώνει στα τρένα, είναι η ίδια που αφήνει αθωράκιστα σχολεία και νοσοκομεία, δρόμους και συγκοινωνίες, παιδικούς σταθμούς και καθαριότητα, από προσωπικό, από όρους υγιεινής και ασφάλειας από ελέγχους και προστασία. Με όρους έκπτωσης στην παροχή υπηρεσιών, με υποχρηματοδότηση.

Είναι αυτό το κράτος που ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων μπαίνει στον προκρούστη των κερδών των εταιρειών και των εργολάβων, για αυτό και δεν επιλέγεται από αυτούς, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα ΕΣΠΑ, το ταμείο ανάκαμψης και άλλα. Τα παρακάτω στοιχεία που παρατέθηκαν είναι πράγματι αποκαλυπτικά.

* το 30% των σχολικών κτηρίων είναι 50ετίας

* στο 70% είναι η περικοπή των δαπανών για τη σχολική στέγη

* η κατασκευή των σχολείων γίνεται από τις ΚΤΥΠ από εργολάβους που έχουν σαν στόχο το κέρδος.

*στα περισσότερα σχολεία δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος

*100αδες σχολεία δεν έχουν ούτε οικοδομική άδεια.

*οι δαπάνες για τα σχολεία τα τελευταία 11 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 1,8 δις.

*700.000 μαθητές και μαθήτριες φοιτούν ε υπερμεγέθη τμήματα και σχολεία με κίνδυνο για τη ζωή τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού, πλημμύρας

Πολλά από αυτά αφορούν και τα σχολεία του δήμου μας. Χαρακτηριστικότερο όλων το Διαπολιτισμικό των Ν. Επιβατών όπου χάσκει στο λόφο. Αλλά διαχρονικά δεν φαίνεται να απασχολεί τις διοικήσεις και να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Ένα σύνολο ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια και τους όρους διαβίωσης των εργαζόμενων του τόπου μας, τους παιδικούς σταθμούς και την ποιότητα των δρόμων και της συγκοινωνίας. που μπαίνουν χρόνια από τη ΛΑΣΥ, και ακόμα πιο επιτακτικά σήμερα, καλώντας το μαζικό κίνημα, τους συλλόγους γονιών, τους συλλόγους δασκάλων και καθηγητών, τα 15μελή των μαθητών να το αναδείξουν και να το κάνουν υπόθεσή τους. Μόνο έτσι θα αναγκαστεί η όποια διοίκηση, που αποτελεί μέρος του προβλήματος , να πάρει τις ευθύνες της, να πιέσει και να προχωρήσει σε έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που άπτονται πλήρως της ασφάλειας των μαθητών μας και γενικότερα της κοινωνίας.

Έτσι, συνεχίζοντας, έγινε αναφορά στην κατάσταση των παιδικών σταθμών, που στα περισσότερα από αυτά οι συνθήκες φιλοξενίας είναι από απαράδεκτες έως επικίνδυνες, η κατάσταση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ που μεταφέρουν μαθητές από και προς τις σχολικές μονάδες του δήμου μας με ειδική δρομολόγηση, όπου, ειδικά στα δεύτερα, έχει συμβεί να φρακάρουν οι πόρτες και να μην ανοίγουν κατά την προσέγγισητους στις στάσεις. Είναι στον προσανατολισμό του κράτους τελικά να αγοράζει όλη τη σαπίλα που κυκλοφορεί στην Ευρώπη, από τρένα μέχρι λεωφορεία, τόση είναι η ανησυχία τους για την ασφάλεια των μετακινήσεων. Αναδείχτηκε φυσικά και το μεγάλο πρόβλημα του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού όπου οι γονείς και μαθητές ζητούν χρόνια τώρα, ασφαλή μετακίνηση.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι, πέρα από μια σημείωση που κράτησε ο δήμαρχος, από τη μεριά της διοίκησης, αλλά και άλλων παρατάξεων, έγινε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τη σοβαρότητα των καταγγελιών που γίνονταν από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Δεν εκδηλώθηκε καμιά ανησυχία από την πλευρά τους, ούτε καν από το γεγονός του βάρους των ευθυνών που σηκώνουν, πολύ περισσότερο δε για την ασφάλεια των μαθητών, αλλά και για το σύνολο. Δεν δόθηκε καμία απάντηση ούτε και δέσμευση. Μάλιστα το αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, ήταν οι φωνές που ακούγονταν από τα έδρανα της διοίκησης ότι αυτά δεν είναι θέματα που πρέπει να απασχολούν το δήμο.

Απευθυνόμενοι στο μαζικό λαϊκό κίνημα το καλούμε να παλέψει για να σταματήσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού. Να παλέψει για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

Συγκεκριμένα ...

* πραγματοποίηση εδώ και τώρα αντισεισμικών έλεγχων, σε όλα τα κτήρια με ευθύνη του κράτους,

* πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου όλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

* σαφή πρωτόκολλα ενεργειών για όλα τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας σε σχολεία.

* ασφαλή μετακίνηση των μαθητών με ευθύνη του κράτους.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.