Ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα επίσημα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού στο Δήμο μας και είναι αποκαρδιωτικά.

Πλέον, οι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού είναι λιγότεροι από 50.000. Για την ακρίβεια δεν ξεπερνούν τους 45.521.

Η πληθυσμιακή αυτή μείωση προσεγγίζει το 10% στο Δήμο μας και ανατρέπει πολλά από τα δεδομένα που γνωρίζαμε έως σήμερα στη διοικητική του οργάνωση, αλλά και στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων σε ετήσια βάση.

Από τη στιγμή που έπεσε κάτω από το «φράγμα» των 50.000 κατοίκων, έχει ως συνέπεια την κατακόρυφη μείωση των επιχορηγήσεων που λαμβάνει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), οι οποίοι δίνονται από το κράτος, από τη βασικότερη δηλαδή πηγή εσόδων της Αυτοδιοίκησης.

Υπολογίζεται ότι ο Δήμος Θερμαϊκού, θα χάσει 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο από τους ΚΑΠ. Σε βάθος δεκαετίας, οπότε θα γίνει η επόμενη απογραφή του πληθυσμού, θα στερηθεί συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η μείωση του πληθυσμού επηρεάζει όμως, τις δυνατότητες που έχει να διεκδικήσει πόρους κι από άλλες πηγές, κυρίως από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο που σήμερα αριθμεί 33 Δημοτικούς Συμβούλους, θα περιοριστεί στους 29 Δημοτικούς Συμβούλους, θα μειωθούν κατά δύο οι Αντιδημαρχίες, ενώ θα υπάρξουν δυσμενείς …συνέπειες και για τα νομικά πρόσωπα του Δήμου που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες.

Για αυτή την πολύ δυσάρεστη εξέλιξη , έχει τεράστια ευθύνη ο κύριος Δήμαρχος.

Διότι κατά την περίοδο της απογραφής, δεν έκανε καμιά προσπάθεια για να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών του.

Πως;

Οργανώνοντας κατάλληλα τα συνεργεία απογραφής και παρακολουθώντας στενά τη διαδικασία.

Δημιουργώντας διαφημιστικές καμπάνιες (σπότ - φυλλάδια).

Αν ανατρέξουμε σε εκείνες τις μέρες πριν από δύο χρόνια, θυμόμαστε το αλαλούμ που επικρατούσε, την έλλειψη ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα απογραφικά συνεργεία, τις ελλιπείς οδηγίες που δόθηκαν κεντρικά στους απογραφείς και τη σύγχυση που προκάλεσε, η αποχώρηση πολλών από τα συνεργεία κατά τη διάρκεια της απογραφικής διαδικασίας.

Μια δραστήρια Δημοτική Αρχή που νοιάζεται για τον τόπο και τους ανθρώπους της, δεν παρακολουθεί αμέτοχη.

Κινητοποιεί νέους για να πραγματοποιήσουν την απογραφή, και είναι σε συνεχή επαφή με τα συνεργεία, τους παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, διευκολύνει τις μετακινήσεις τους, λύνει απορίες, δίνει διευκρινίσεις για κάθε περιοχή, εν ολίγοις στηρίζει τη διαδικασία της απογραφής και την υποβοηθά.

Δυστυχώς, ο κύριος Δήμαρχος, δεν έδωσε καμιά απολύτως σημασία. Καθόταν στο γραφείο του χαλαρός και συνέχιζε αμέριμνος , την πάγια τακτική του, να υπογράφει συμβάσεις με εργολάβους, την ώρα που γειτονιές ολόκληρες δεν απογράφηκαν στο Δήμο μας, καθώς και μεγάλες περιοχές εκτός σχεδίου πόλης.

Σύντομα όμως οι πολίτες θα του αποδώσουν το δικό τους «απογραφικό δελτίο» για τα έργα και τις ημέρες του…



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.