Επειδή εκτός από την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν θέτει ζήτημα για την ουσιαστική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Επειδή οι Έλληνες πρωθυπουργοί πηγαινοέρχονται στο Βερολίνο αλλά έχουν μια χρόνια αφωνία για το θέμα, ούτε τολμούν να το αναφέρουν στους ομολόγους τους (Μέρκελ, Σολτς) και επειδή είναι από τα βασικά σημεία του προγράμματος της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ένα από τα έξι πανιά της, τα έξι Δέλτα),
να τονίσουμε πως υπάρχουν πρωθυπουργοί και κοινοβούλια που επίσημα διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις για τεράστιες ζημιές που υπέστησαν από την Γερμανία κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Εμείς εδώ με τους υποτελείς πολιτικούς το κάνουμε "γαργάρα". Ενώ έχουν επίσημα υπολογιστεί στο ύψος των 280 έως 330 δισ ευρώ.  Άλλος ένας σημαντικός λόγος που επιβάλλει να καταγκρεμιστούν τα κόμματα που απαρτίζουν το πολιτικό κατεστημένο στην πατρίδα μας.
Και να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν ελάχιστοι πλέον επιζώντες από τα εγκλήματα του Χορτιάτη, του Διστόμου και όλων των μαρτυρικών πόλεων που ζητούν δικαίωση όταν καταβάλλονται στη Γερμανία συντάξεις «σε πρώην στρατιώτες της Βέρμαχτ και μέλη των SS.

Διαβάστε για τις αντίστοιχες διεκδικήσεις στην Πολωνία:


Επαναφέρει την απαίτηση για γερμανικές αποζημιώσεις η Πολωνία



Η πολωνική κυβέρνηση υιοθέτησε ψήφισμα για το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε το γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι την Τρίτη.

Το ψήφισμα αφορά «το θέμα των αποκαταστάσεων, των αποζημιώσεων και των διορθωτικών μέτρων που σχετίζονται με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία το 1939 και την περαιτέρω κατοχή» και προτάθηκε από τον πληρεξούσιο της κυβέρνησης για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τη γερμανική επίθεση και κατοχή μεταξύ 1939 και 1945.

Το ψήφισμα «επιβεβαιώνει επισήμως ότι ούτε κατά τη διάρκεια της (κομμουνιστικής) Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, ούτε μετά την ανάκτηση της κυριαρχίας το 1989, το ζήτημα των των αποζημιώσεων και άλλων μορφών αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στην Πολωνία και τους Πολωνούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει αντιμετωπιστεί ή κλείσει με οποιονδήποτε τρόπο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει ότι οι πολωνικές αρχές πιστεύουν ότι δεν έχει συναφθεί στο παρελθόν συμφωνία για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία και ότι μια τέτοια συμφωνία πρέπει να συναφθεί τώρα.

Οι πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία αποτελούν συνεχές θέμα στη ρητορική του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, ECR) από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2015. Το PiS πιστεύει ότι το Βερολίνο δεν αποζημίωσε ποτέ στην πραγματικότητα την Πολωνία για τις ζημίες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και ότι θα έπρεπε να το πράξει.

Πέρυσι, η Πολωνία έστειλε διπλωματικό σημείωμα στο Βερολίνο ζητώντας αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ίδιο ποσό προσδιορίζεται και στο ψήφισμα, με βάση την κυβερνητική έκθεση για τις ζημιές που προκάλεσε η Γερμανία, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, η έκθεση προσδιορίζει το ποσό των πολωνικών απωλειών, καλύπτοντας όλες τις πτυχές: ανθρώπινες, οικονομικές, υλικές, απώλειες πολιτιστικής κληρονομιάς και πολεμικές ζημιές. «Η συνολική αξία (…) δεν αντικατοπτρίζει το τεράστιο μέγεθος των ζημιών, αλλά είναι μόνο ένας συντηρητικός, οικονομικός υπολογισμός των δημογραφικών και υλικών απωλειών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Βερολίνο απέρριπτε συνεχώς τις αξιώσεις της Πολωνίας για αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας ότι όλες οι οικονομικές αξιώσεις που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διευθετήθηκαν με τη Συνθήκη Δύο συν Τέσσερα του 1990, η οποία επέτρεψε την επανένωση της Γερμανίας.

Το 1953, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, παραιτήθηκε από όλες τις αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις. Η Μόσχα ήθελε να απαλλάξει την Ανατολική Γερμανία, έναν άλλο σοβιετικό δορυφόρο, από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις. Οι πολωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς η Πολωνία δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί δίκαιη αποζημίωση εκείνη την εποχή.

πληροφορίες από euractiv

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.