Αυτές είναι οι τιμές των καυσίμων στη Βαρκελώνη. Η τιμή της αμόλυβδης 95 στην Βαρκελώνη είναι 1,648 ευρώ και στην Ελλάδα σήμερα Μ.Ο. 1,881 πανελλαδικά [https://fuelgr.gr/web/], περίπου 14% ακριβότερη. Οι τιμές στα supermarket είναι 15-20% μικρότερες σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά σε σχέση με την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί;; Διαβάστε εδώ και αν δεν το καταλαβαίνετε, με ρωτάτε. https://www.sofokleousin.gr/amolyvdi-me-somprero-mythika-kerdi-53-dis-gia-ta-diylistiria «Με τεράστιο «καπέλο» έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που πλησίασε και το 20% μέσα στο 2022, πωλείται στην Ελλάδα η αμόλυβδη βενζίνη και είναι σταθερά, εδώ και πολλούς μήνες, η ακριβότερη της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις για τα κέρδη των δύο μεγάλων, καθετοποιημένων συγκροτημάτων καυσίμων της ελληνικής αγοράς, HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) και Motor Oil, αναβαθμίζονται από τους αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίοι προβλέπουν μια «χρυσή» διετία (2022 - 2023), με συνολικά κέρδη προ φόρων για τους δύο ομίλους που θα πλησιάσουν το μυθικό ποσό των 5,3 δισ. ευρώ.»

Η τιμή της μεγαβατώρας σήμερα στην Ελλάδα είναι 138,72 ευρώ/MWh (δεύτερη ψηλότερη μετά την Μάλτα) [https://www.rae.gr/map-graph/] και της Ισπανίας 89,48 ευρώ/MWh. Γιατί;; Θυμάστε αυτά που λέγαμε για το χρηματιστήριο ενέργειας και για το πώς διαμορφώνονται τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των 4-5 ολιγοπωλιακών εταιρειών στην ηλεκτρική ενέργεια; Δεν έχει αλλάξει τίποτα, μα τίποτα!!

Αυτά σε αριθμούς. Όμως η πραγματικότητα διαμορφώνεται κυρίως με βάση την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2022 στο 68% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι το τρίτο χαμηλότερο μετά τη Βουλγαρία (59%) και τη Σλοβακία (67%) [https://www.kathimerini.gr/economy/562337542/chamila-to-kata-kefalin-aep-ypsila-i-forodiafygi/]. Η δε Ισπανία είναι στο 85% του ευρωπαϊκού Μ.Ο. με την Καταλονία και την Βαρκελώνη να είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας.

Θα μπορούσε να γράφει κανείς κατεβατά για όλα αυτά. Όμως έξυπνοι είμαστε και μεγάλοι άνθρωποι για να καταλάβουμε τι γίνεται. Εκλογές έχουμε σε λίγες μέρες… Μπορούμε, ο καθένας με τον τρόπο του, να στείλουμε με την ψήφο μας τα μηνύματά μας.


Λαμία, 9.5.2023

Στέφανος Σταμέλλος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.